Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιο κοντά (;) στο να στείλει πυραύλους Taurus στο Κίεβο βρίσκεται το Βερολίνο

Πιο κοντά (;) στο να στείλει πυραύλους Taurus στο Κίεβο βρίσκεται το Βερολίνο

Μπορεί πριν από λίγες ημέρες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς να υπέγραψε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφωνία ασφαλείας στο Βερολίνο, όμως ο Σολτς, τόσο από τη γερμανική πρωτεύουσα, όσο και από τη Διάσκεψη του Μονάχου απέφυγε εκ νέου δημόσιες δεσμεύσεις για πιθανή αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus στην Ουκρανία.

Πιέσεις από τα κόμματα

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν ασκείται πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση να το πράξει, αυτή τη φορά μάλιστα από τις Κ.Ο. των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα αρχικά το περιοδικό Stern κι έπειτα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, οι Κ.Ο. των τριών κομμάτων κρίνουν αναγκαία την αποστολή οπλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας στο Κίεβο προκειμένου ο ουκρανικός στρατός να ανακάμψει και να πλήξει ρωσικούς στόχους πιο αποτελεσματικά, χωρίς όμως να κατανομάζουν ρητά τον κρίσιμο τύπο των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Ταυτόχρονα ζητούν και την αποστολή επιπλέον τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, ενόψει της συνόδου της Ολομέλειας της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής που ξεκινά αύριο, Τετάρτη, σημειώνοντας ότι στόχος είναι «η αποκατάσταση της πλήρους εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας». Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν άλλωστε θέματα άμυνας, ενώ τo Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τη μη ρητή αναφορά στους πυραύλους Taurus επικρίνουν πάντως οι Χριστιανοδημοκράτες, επιρρίπτοντας στα κόμματα της συγκυβέρνησης για άλλη μια φορά έλλειψη συνεννόησης και αδυναμία σύμπλευσης.

Παράλληλη πορεία με τις ΗΠΑ

Σημειώνεται πάντως, ότι η πληροφορία ότι το Βερολίνο επανεξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει Taurus στην Ουκρανία έρχεται λίγες ώρες αφότου αξιωματούχοι των ΗΠΑ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκρίνουν την ενίσχυση του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για τα συστήματα ATACMS που έχουν σταλεί στην Ουκρανία. Ουάσινγκτον και Βερολίνο μοιάζουν να κινούνται… παράλληλα στα θέματα του εξοπλισμού της Ουκρανίας, καθώς η Γερμανία ενέκρινε την αποστολή των τανκς τύπου Leopard αφότου οι ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί ότι θα στείλουν στο Κίεβο άρματα μάχης τύπου Bradley και Abrams.

Η μεγάλη ανησυχία στις ΗΠΑ και τη Γερμανία είναι ότι η προμήθεια στην Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ίσως βάλει το Κίεβο στον… πειρασμό να χτυπήσει στόχους εντός ρωσικού εδάφους, κάτι που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σφοδρή αντίδραση από το Κρεμλίνο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ουκρανικά πλήγματα στην Κριμαία (κυρίως με drones, αλλά και με πυραύλους διαφόρων τύπων) αποτελούν «νόμιμους στόχους», στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κιέβου να ανακαταλάβει τα εδάφη που από το 2014 και ως σήμερα βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Καμία δημοσίευση για προβολή