Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς η ΕΕ προσπαθεί να ξεπεράσει το βέτο Ορμπάν για τα 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωρίζουν πόσο «υπαρξιακό» είναι το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία και θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, δήλωσε την Παρασκευή υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ενόψει της τελευταίας για φέτος συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου, η Ουγγαρία έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στην πρόταση η ΕΕ να παράσχει 50 δισεκ. ευρώ βοήθειας στο Κίεβο έως το 2027, καθώς και βέτο στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία. Η αποτυχία να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις αυτές θα θεωρηθεί μεγάλο πολιτικό πλήγμα στην Ουκρανία, που έχει εξουθενωθεί από τον αγώνα της κατά της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής από τον Φεβρουάριο του 2022.

«Θα εμμείνουν στις δεσμεύσεις τους»

Με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Ουκρανίας να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση του πολέμου, η χώρα βασίζεται ιδιαιτέρως στην οικονομική βοήθεια από τη Δύση για να συνεχίσει τον αγώνα της. «Γνωρίζουμε πόσο υπαρξιακό είναι αυτό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι υπεύθυνοι άνθρωποι – τουλάχιστον οι 26», δήλωσε ο αξιωματούχος που εμπλέκεται στην προετοιμασία της συνόδου. «Θα εμμείνουν στις δεσμεύσεις τους». Αντίστοιχο πακέτο χρηματοδότησης της Ουκρανίας έχει «παγώσει» και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Εάν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ασκήσει βέτο στην προτεινόμενη αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ – του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου – που περιλαμβάνει τα 50 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε σε πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Δήλωσε ότι οι υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να παραταθούν οι εθνικές τους συνεισφορές διμερώς προς το Κίεβο, μια πιο περίπλοκη και δαπανηρή λύση.

Διαφωνίες και από την Ελλάδα

Εναλλακτικά, ένα μικρότερο ποσό για την κάλυψη μιας μικρότερης περιόδου μπορεί να διατεθεί από τον προϋπολογισμό του ευρωπαϊκού μπλοκ ως έχει, δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση μιας ευρύτερης αναθεώρησης. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν περίπου 60 δισεκ. ευρώ σε νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, τη μετανάστευση και άλλα θέματα.

Να σημειωθεί, πάντως, εδώ, ότι και η Ελλάδα, και μάλιστα διά στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αντιταχθεί σε αναθεώρηση του Πολυετούς Πλαισίου – του προϋπολογισμού της ΕΕ – που θα περιλαμβάνει μόνο το πακέτο των 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, ζητώντας περισσότερα κονδύλια για τα ταμεία που θα ενισχύουν τις χώρες που υπόκεινται στα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, η Αθήνα, σε αντίθεση με τη Βουδαπέστη, δεν έχει κάνει λόγο για βέτο.

Καμία δημοσίευση για προβολή