Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς ο Πούτιν κινδυνεύει να χάσει την πρόσβαση στο κινεζικό γουάν

Αν υπάρχει ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία δεν έχουν κατορθώσει να στραγγαλίσουν την οικονομία της χώρας και να «κόψουν το οξυγόνο» στην πολεμική μηχανή του Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτός έχει όνομα: γουάν.

Φόβος δευτερογενών κυρώσεων

Παρότι η Ρωσία έχει ουσιαστικά αποκοπεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όταν τα τραπεζικά της ιδρύματα αποβλήθηκαν από το σύστημα εκκαθαρίσεων SWIFT, εντούτοις, χρησιμοποιώντας το τραπεζικό σύστημα της Κίνας, το οποίο παραμένει εντός SWIFT, ως ενδιάμεσο ή ως εκκαθαριστή, ρωσικές επιχειρήσεις και τράπεζες συνέχιζαν να έχουν δοσοληψίες με τη Δύση και να παρακάμπτουν τις βαρύτατες κυρώσεις.

Ωστόσο, φαίνεται ότι σταδιακά η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει, καθώς η Τράπεζα της Κίνας, μια από τις μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές οντότητες στη χώρα, φοβούμενη δευτερογενείς κυρώσεις από τη Δύση, άρχισε να περιορίζει τις συναλλαγές με γουάν ανάμεσα σε Ρώσους πελάτες της και δανειστές (τράπεζες, κλπ) στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ελβετία και τη Βρετανία, γεγονός που ομολόγησαν σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο εκπρόσωποι τραπεζών της χώρας.

Ήδη υπάρχουν συνέπειες

Οι περιορισμοί επηρεάζουν τις χρηματικές μεταβιβάσεις στις οποίες η Τράπεζα της Κίνας ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ της Ρωσίας και τρίτες χώρες, σε μια στιγμή που η Μόσχα αυξάνει διαρκώς την εξάρτησή της από το κινεζικό νόμισμα, προκειμένου να μην αποκοπεί εντελώς από τον έξω κόσμο, τουλάχιστον όσον αφορά στο τραπεζικό της σύστημα, αλλά και στις επιχειρήσεις της, οι οποίες εξαρτώνται από εισαγωγές από τη Δύση.

Εκπρόσωποι ρωσικών τραπεζών που μίλησαν σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας τους, κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι ουσιαστικά επέβαλαν στην Τράπεζα της Κίνας τον περιορισμό των συναλλαγών με τη Ρωσία, με στόχο να αποκόψουν τη σύνδεση του ρουβλίου με το γουάν. Μάλιστα, παραδέχθηκαν ότι η απόφαση της κινεζικής τράπεζας ήδη τις υποχρέωσε να αναζητήσουν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμών, αν και ακόμα επιτρέπονται συναλλαγές εντός του δικτύου της Τράπεζας της Κίνας.

Μεγάλη εξάρτηση

Σύμφωνα με το Bloomberg, το γουάν ξεπέρασε το δολάριο ως το πλέον εμπορεύσιμο νόμισμα στη Ρωσία τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, κυρίως, βέβαια, λόγω της αύξησης του εμπορίου με την Κίνα: σύμφωνα με το Reuters όλες οι κινεζικές συναλλαγές με τη Ρωσία για την αγορά πετρελαίου τον περασμένο χρόνο πραγματοποιήθηκαν σε γουάν, καθώς τα δολάρια έχουν μετατραπεί σε… είδος προς εξαφάνιση στην Ρωσία, ενώ το ρούβλι είναι… εξόριστο από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τι λένε όλα αυτά; Ότι, αργά ή γρήγορα, οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία θα αρχίσουν να «δαγκώνουν» και ότι η οικονομία της χώρας κινδυνεύει να μετατραπεί σε «ερμητική», χωρίς τρόπο να επικοινωνεί με άλλες χώρες. Βέβαια, αναλυτές σημειώνουν ότι η απόφαση μιας τράπεζας ίσως δεν μπορεί να καθορίσει τι θα κάνει το υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, ωστόσο, προσθέτουν ότι δημιουργεί για τη Μόσχα ένα κακό προηγούμενο.

Καμία δημοσίευση για προβολή