Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα ανατριχιαστικά σενάρια που εξετάζουν οι δυτικοί αναλυτές για την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής

Η Ουκρανία υφίσταται την Ρωσική εισβολή για 8η ημέρα

Εφιαλτικά σενάρια για την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εξετάζουν δυτικοί αναλυτές, αλλά και τα στρατιωτικά επιτελεία των χωρών του ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι αν δεν επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.

Αλλαγή στρατηγικής

Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ, οι αναλυτές αυτοί, αλλά και διάφορες πηγές από τα υπουργεία Άμυνας χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, εκτιμούν ότι μετά την αρχική έκπληξη από την σκληρή αντίσταση των Ουκρανών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα στα logistics των ρωσικών στρατευμάτων, στα οποία αναφέρθηκε και το economico.gr, τα επιτελεία στη Μόσχα προχωρούν σε αναδιάταξη δυνάμεων και αλλαγή τακτικής: πλέον, αντί για την κατάληψη των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας (Κίεβο, Χάρκοβο, κλπ), φαίνεται ότι ετοιμάζονται για κύκλωση και πολιορκία των αστικών κέντρων της χώρας.

Γνωστή τακτική

Πηγές του Πενταγώνου εκτιμούν ότι πλέον η Ρωσία σκοπεύει, αφού αποκόψει τελείως τα αστικά κέντρα της Ουκρανίας από κάθε δρόμο τροφοδοσίας, να τα σφυροκοπήσει με πυροβολικό και πυραύλους, υποχρεώνοντας τους κατοίκους τελικά να παραδωθούν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ξανά αυτή την τακτική στην Τσετσενία και τη Συρία, όπου βομβάρδισε το Χαλέπι για εβδομάδες και ότι στόχος είναι να εξαντλήσει κάθε αντίσταση και να τρομοκρατίσει τους κατοίκους, ώστε η παράδοσή τους να μοιάζει ως η μοναδική λύση για να σώσουν τη ζωή τους.

Αντάρτικο πόλεων

Πάντως, αυτό που επισημαίνουν οι αναλυτές είναι ότι ακόμα κι αν η εφιαλτική αυτή τακτική αποδώσει, η Ρωσία δεν έχει τις δυνάμεις για να ασφαλίσει τις πόλεις που θα καταλάβει, όπως το Κίεβο ή το Χάρκοβο. Αντιθέτως, θεωρούν ότι οι Ουκρανοί θα είναι ανοιχτά εχθρικοί προς τους Ρώσους και ότι η όλη κατάσταση θα εξελιχθεί σε αντάρτικο πόλεων, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις και προκαλεί και απώλειες και πτώση του ηθικού, ιδίως όταν γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι κάτοικοι θέλουν να σε εξοντώσουν και θα το κάνουν με την πρώτη ευκαιρία.

Ο φόβος των πυρηνικών

Αυτό που ανησυχεί τους αναλυτές είναι η πιθανή συμπεριφορά του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη. Ένας από αυτούς δεν αποκλείει ακόμα τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, αν τα πράγματα χειροτερεύσουν, ενώ όλοι συμφωνούν ότι ο μόνος τρόπος που η Δύση μπορεί να αντιδράσει είναι να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και να συνεχίσει να δίνει όπλα στους Ουκρανούς, ώστε να ενταθεί η αντίστασή τους κατά των Ρώσων.

Καμία δημοσίευση για προβολή