Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Ρωσίας και ποιά η μεγαλή αδυναμία ΗΠΑ και Ευρώπης

Το ΝΑΤΟ καταρτίζει σχέδια για να εξασφαλίσει ένα 5ετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας έως και 100 δισ. δολαρίων. Τι λέει ο Στόλτενμπεργκ

Η Ρωσία φαίνεται ότι θα παράγει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα πυρομαχικά πυροβολικού από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ένα βασικό πλεονέκτημα ενόψει μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία που αναμένεται να γίνει αργότερα φέτος.

Η Ρωσία παράγει περίπου 250.000 πυρομαχικά πυροβολικού το μήνα, ή περίπου 3 εκατομμύρια το χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ για τη ρωσική αμυντική παραγωγή που είδε το CNN, καθώς και με πηγές που γνωρίζουν τις δυτικές προσπάθειες για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Συλλογικά, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μόνο περίπου 1,2 εκατομμύρια πυρομαχικά ετησίως για να τα στείλουν στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

10.000 βλήματα τη μέρα

Ο αμερικανικός στρατός έθεσε ως στόχο να παράγει 100.000 βολές πυροβολικού το μήνα μέχρι το τέλος του 2025 – λιγότερο από το μισό της μηνιαίας ρωσικής παραγωγής – και ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι πλέον ανέφικτος με 60 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας να έχουν κολλήσει στο Κογκρέσο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του στρατού στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. “Αυτό στο οποίο βρισκόμαστε τώρα είναι ένας πόλεμος παραγωγής“, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. “Το αποτέλεσμα στην Ουκρανία εξαρτάται από το πώς κάθε πλευρά είναι εξοπλισμένη για να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο“.

Αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία εκτοξεύει σήμερα περίπου 10.000 βλήματα την ημέρα, σε σύγκριση με μόλις 2.000 την ημέρα από την ουκρανική πλευρά. Η αναλογία είναι χειρότερη σε ορισμένα σημεία κατά μήκος του μετώπου των 600 μιλίων, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών. Το έλλειμμα έρχεται ίσως στην πιο επικίνδυνη στιγμή από τότε που η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022. Τα αμερικανικά χρήματα για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας έχουν εξαντληθεί και η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο έχει ουσιαστικά σταματήσει να δίνει άλλα.

Εργοστάσια σε διαρκή λειτουργία

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατέλαβε πρόσφατα την ουκρανική πόλη Αβντιίβκα και θεωρείται ευρέως ότι έχει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. Η Ουκρανία παλεύει όχι μόνο με τα πυρομαχικά αλλά και με τις αυξανόμενες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στις γραμμές του μετώπου. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν δώσει στην Ουκρανία μια σειρά από εξαιρετικά εξελιγμένα συστήματα, όπως το άρμα M-1 Abrams και, σύντομα, μαχητικά αεροσκάφη F-16. Αλλά στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι ο πόλεμος θα κερδηθεί ή θα χαθεί πιθανότατα με βάση το ποιος θα ρίξει τα περισσότερα βλήματα πυροβολικού.

Το νούμερο ένα ζήτημα που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή είναι τα πυρομαχικά“, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. “Είναι αυτά τα βλήματα πυροβολικού, διότι εκεί είναι που η Ρωσία πραγματικά έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην παραγωγή και ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης“. Η Ρωσία λειτουργεί εργοστάσια κατασκευής πυρομαχικών πυροβολικού “24 ώρες το 24ωρο” σε εναλλασσόμενες 12ωρες βάρδιες, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι εργάζονται τώρα στον αμυντικό τομέα, από κάπου μεταξύ 2 και 2,5 εκατομμυρίων πριν από τον πόλεμο.

Βοήθεια απ’ έξω

Η Ρωσία εισάγει επίσης πυρομαχικά: το Ιράν έστειλε τουλάχιστον 300.000 βλήματα πυροβολικού πέρυσι – “πιθανότατα περισσότερα“, είπε ο αξιωματούχος – και η Βόρεια Κορέα παρείχε τουλάχιστον 6.700 κοντέινερ με πυρομαχικά που μετέφεραν εκατομμύρια βλήματα. Η Ρωσία “έχει βάλει τα πάντα στο παιχνίδι“, δήλωσε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών. “Η πολεμική τους μηχανή λειτουργεί σε πλήρη ετοιμότητα“. Ένα πρόχειρο ισοδύναμο στις ΗΠΑ θα ήταν αν ο Τζο Μπάιντεν επικαλούνταν τον νόμο για την αμυντική παραγωγή ο οποίος δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να διατάξει τις εταιρείες να παράγουν γρήγορα εξοπλισμό για την υποστήριξη της εθνικής άμυνας του έθνους.

Η αναβάθμιση της παραγωγής της Ρωσίας εξακολουθεί να μην είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Δύσης, και οι αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών δεν αναμένουν ότι η Ρωσία θα σημειώσει σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης βραχυπρόθεσμα. Υπάρχει επίσης ένα όριο στη ρωσική παραγωγική ικανότητα, λένε οι αξιωματούχοι: τα ρωσικά εργοστάσια πιθανότατα θα φθάσουν στο αποκορύφωμά τους κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος. Αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που παράγουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη για την Ουκρανία – ειδικά χωρίς πρόσθετη αμερικανική χρηματοδότηση.

Προσπάθειες

Τα ευρωπαϊκά έθνη προσπαθούν να καλύψουν το έλλειμμα. Μια γερμανική αμυντική εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει να ανοίξει ένα εργοστάσιο πυρομαχικών στην Ουκρανία, το οποίο, όπως είπε, θα παράγει εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα διαμετρήματος 155 χιλιοστών κάθε χρόνο. Στη Γερμανία, η ίδια εταιρεία έθεσε σε λειτουργία ένα νέο εργοστάσιο που αναμένεται να παράγει τελικά περίπου 200.000 βλήματα πυροβολικού ετησίως. Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι, παρόλο που η Ρωσία μπόρεσε να εκκινήσει τις γραμμές παραγωγής της, εν μέρει επειδή έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μια οικονομία υπό τον έλεγχο ενός αυτοκράτορα, τα καπιταλιστικά δυτικά έθνη θα προλάβουν τελικά και θα παράγουν καλύτερο εξοπλισμό.

Αν μπορείς πραγματικά να ελέγξεις την οικονομία, τότε μπορείς πιθανώς να κινηθείς λίγο πιο γρήγορα από άλλες χώρες εκεί έξω“, δήλωσε ο υποστράτηγος Στίβεν Μπάσαμ, αναπληρωτής διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα. Όμως, είπε, “η Δύση θα έχει μεγαλύτερη διατηρητική δύναμη“. “Η Δύση μόλις τώρα αρχίζει την αναβάθμιση της δημιουργίας της υποδομής για να προσθέσει την ικανότητα πυρομαχικών που απαιτείται“. Όταν το χρήμα εξακολουθούσε να ρέει, ο αμερικανικός στρατός επέκτεινε την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού στην Πενσυλβάνια, την Αϊόβα και το Τέξας.

Τεράστια παραγωγή

Η παραγωγή της Ρωσίας είναι 24/7. Εννοώ, είναι τεράστια“, δήλωσε ένας Ευρωπαίος πολιτικός. “Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη θέλησή τους να μας ξεπεράσουν με υπομονή και με ανθεκτικότητα“. Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμη να σημειώσει άμεσα μεγάλα κέρδη, αλλά τα συνολικά μαθηματικά ευνοούν τη Μόσχα μακροπρόθεσμα – ιδίως αν δεν υλοποιηθεί πρόσθετη αμερικανική βοήθεια. “Δεν πάει καλά, αλλά όλα παίζονται“, δήλωσε μια πηγή που γνωρίζει τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες. “Αν η βοήθεια ξεκινήσει εκ νέου και έρθει γρήγορα, δεν έχουν χαθεί όλα“.

Η Ρωσία έχει επίσης πρόσφατα στοχεύσει την εγχώρια αμυντική παραγωγή της Ουκρανίας με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς της. “Αν μιλούσαμε γι’ αυτό το περασμένο φθινόπωρο, θα είχαμε μιλήσει για το πώς στόχευαν κρίσιμες υποδομές“, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. “Τώρα αυτό που βλέπουμε είναι κάποια στοχοποίηση κρίσιμων υποδομών, αλλά και μεγάλη στοχοποίηση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανικής βάσης“. Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, η Ρωσία παράγει 115 έως 130 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και 300 έως 350 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που βασίζονται σε ένα ιρανικό μοντέλο που παρέχεται από την Τεχεράνη, κάθε μήνα.

Πύραυλοι και άρματα μάχης

Αν και πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία είχε στο οπλοστάσιό της ένα απόθεμα χιλιάδων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, σήμερα αυτό κυμαίνεται γύρω στα 700, είπε ο αξιωματούχος. Οι Ρώσοι έχουν συντηρήσει τον τελευταίο καιρό αυτά τα όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν σε μεγάλες ομοβροντίες για να προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν την ουκρανική πυραυλική άμυνα. Και έχουν αντισταθμίσει αυξάνοντας τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στέλνοντας κατά μέσο όρο τέσσερις φορές περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανά μήνα από ό,τι τον περασμένο χειμώνα.

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Ρωσία ήταν η παραγωγή αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων. Παράγει περίπου 125 άρματα μάχης το μήνα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι παλαιότερα μοντέλα που έχουν ανακατασκευαστεί. Περίπου το 86% των αρμάτων μάχης που παρήγαγε η Ρωσία το 2023 ήταν ανακαινισμένα, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Και παρόλο που η Ρωσία έχει περίπου 5.000 άρματα σε αποθήκες, “πιθανώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί και είναι καλό μόνο για κανιβαλισμό ανταλλακτικών“, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Μόσχα έχει χάσει τουλάχιστον 2.700 άρματα μάχης, υπερδιπλάσια από τον συνολικό αριθμό που είχε αναπτύξει αρχικά στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε η εισβολή.

Η ρωσική οικονομία

Οι αξιωματούχοι παρακολουθούν επίσης στενά την οικονομία της Ρωσίας για ενδείξεις σχετικά με το πώς η αλληλεπίδραση μεταξύ ενός υπερφορτωμένου αμυντικού τομέα, των δυτικών κυρώσεων και των προσπαθειών του Πούτιν να περιμαζέψει την οικονομία του για πόλεμο επηρεάζει την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τη σύγκρουση. Ο πόλεμος έχει απολύτως “μεταμορφώσει” την οικονομία της Ρωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, από τη μετασοβιετική περίοδο όπου το πετρέλαιο ήταν ο κορυφαίος τομέας. Τώρα, η άμυνα είναι ο μεγαλύτερος τομέας της ρωσικής οικονομίας και το πετρέλαιο πληρώνει γι’ αυτήν.

Αυτό δημιουργεί κάποιες μακροπρόθεσμες ανισορροπίες που πιθανότατα θα είναι προβληματικές για τη Ρωσία, αλλά προς το παρόν λειτουργεί, είπαν τόσο ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ όσο και ο Μπάσαμ. “Βραχυπρόθεσμα – ας πούμε, για τους επόμενους 18 μήνες περίπου – μπορεί να μην είναι εξελιγμένη, αλλά είναι μια ανθεκτική οικονομία“, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Το Πεντάγωνο ζυγίζει αν θα αξιοποιήσει την τελευταία εναπομείνασα πηγή χρηματοδότησης που διαθέτει, αλλά παραμένει απρόθυμο να δαπανήσει οποιοδήποτε από αυτά τα εναπομείναντα χρήματα χωρίς διαβεβαιώσεις ότι θα του επιστραφούν από το Κογκρέσο.

Καμία δημοσίευση για προβολή