Τι πρέπει να ξέρετε για το ράλι του χρυσού: Το κοκτέιλ παραγόντων που ωθεί το “καταφύγιο” των αγορών σε νέα ρεκόρ

Οι τιμές του χρυσού σημειώνουν ρεκόρ και οι αναλυτές της Wall Street λένε ότι έχουν αιφνιδιαστεί. Το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται παραδοσιακά ως “καταφύγιο” σε περιόδους αστάθειας και γεωπολιτικού κινδύνου. Αυτή τη φορά, η άνοδός του συμπίπτει με την αισιοδοξία των επενδυτών για την αμερικανική οικονομία, η οποία έχει στείλει τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές, σε νέα υψηλά. Ακόμη και το bitcoin έχει ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ του.

“Το απότομο άλμα του χρυσού σε νέα ονομαστικά υψηλά μας εξέπληξε με την έντασή του”, δήλωσαν την Πέμπτη οι αναλυτές της J.P. Morgan Global Commodities Research.

Ο χρυσός σε νέα υψηλά

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού έχουν σημειώσει κέρδη για τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις και έχουν σπάσει τα ρεκόρ στις τελευταίες έξι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για παράδοση τον Μάρτιο διαμορφώθηκαν την Παρασκευή στο ρεκόρ των 2.179 δολαρίων ανά ουγγιά, αυξάνοντας τα κέρδη του χρυσού φέτος στο 5,6%.

Η τελευταία άνοδος ήρθε μετά την πτώση του καταναλωτικού κλίματος και τα μέτρια στοιχεία για τον πληθωρισμό στα τέλη του περασμένου μήνα, που αύξησαν τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια φέτος. Τα χαμηλότερα επιτόκια καθιστούν τον χρυσό, ο οποίος δεν δημιουργεί εισόδημα, πιο ελκυστικό σε σχέση με περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και τα ομόλογα που πληρώνουν μερίσματα και τόκους.

Αλλά το μέγεθος της κίνησης και η άνοδος του χρυσού πριν από αυτό απαιτούν περισσότερες εξηγήσεις.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του χρυσού είναι η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων, δηλαδή των επιτοκίων προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό. Ωστόσο, ο χρυσός έχει σημειώσει κέρδη 20% από τα τέλη του 2021. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν ο αγώνας της Fed για τον πληθωρισμό έχει εκτοξεύσει τις πραγματικές αποδόσεις στο 1,8% περίπου από περίπου αρνητικό 1% από το τέλος του 2021, προκαλώντας ένα ξεπούλημα των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων χρυσού στις ΗΠΑ.

Η αγοραστική έξαρση

Μέρος της εξήγησης είναι η αίσθηση των αυξανόμενων οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων εκτός των ΗΠΑ. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να αγοράζουν χρυσό μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και επιτάχυναν τις αγορές τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, ο χρυσός σημείωσε άλμα 5% μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σήμερα είναι 19% υψηλότερα από ό,τι όταν ξεκίνησε η σύγκρουση.

Οι αποθήκες ράβδων χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχουν προσεγγίσει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής εξόρυξης τα τελευταία δύο χρόνια. Πέρυσι, τα ιδρύματα αυτά άρπαξαν πάνω από τέσσερις φορές την ποσότητα χρυσού που απορρίφθηκε από τους επενδυτές ETF στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Suki Cooper, αναλύτρια πολύτιμων μετάλλων στην Standard Chartered.

Η αγοραστική έξαρση συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με επικεφαλής τις κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και της Κίνας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Την ίδια στιγμή, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο δήλωσε ότι οι αγορές χρυσού αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την είσοδο του Ηνωμένου Βασιλείου σε ύφεση στα τέλη του 2023. Η ζήτηση για χρυσό στην Κίνα ήταν επίσης “ακόρεστη”, δήλωσε ο Nicky Shiels, στρατηγικός αναλυτής μετάλλων στην MKS PAMP. Η αγορά ακινήτων της χώρας έχει πληγεί και ο δείκτης αναφοράς μετοχών ξεκίνησε το 2024 με πτώση 6,3% τον Ιανουάριο, μετά από πτώση επί τρία συναπτά έτη. “Είναι μια αγορά φόβου”, είπε και σημείωσε ότι βλέπει ισχυρή ζήτηση και αλλού. Στην Ινδία, οι επενδυτές επιδιώκουν να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου.

“Είναι ο ούριος άνεμος”…

Ο Greg Sharenow, επικεφαλής των εμπορευμάτων και των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων στην Pimco, είναι μεταξύ εκείνων που αμφισβητούν αν το τελευταίο ράλι του χρυσού μπορεί να συνεχιστεί. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην άνοδό του και υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες να διστάσουν να αγοράσουν περισσότερους ράβδους σε πρωτοφανώς υψηλές τιμές, είπε.

“Είναι ο ούριος άνεμος”, είπε, “αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ότι αυτός ο ούριος άνεμος παραμένει το ίδιο ισχυρός από τη στιγμή που οι τιμές έχουν πραγματικά φτάσει στα ύψη”.

Παρόλο που οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων από συστηματικούς traders που ακολουθούν την τάση έχουν συμβάλει στην άνοδο του χρυσού, είναι επίσης πλέον κοντά στις μέγιστες θέσεις αγοράς τους, σύμφωνα με την TD Securities. Αυτό καθιστά απίθανο να ενισχύσουν τις τιμές πολύ υψηλότερα.

Οι θεσμικοί και οι ιδιώτες επενδυτές στις ΗΠΑ έχουν ήδη πουλήσει χρυσό, αν και λιγότερο από ό,τι συνήθως θα μπορούσαν με τα επιτόκια να είναι ακόμη υψηλά. Ορισμένοι ίσως ανησυχούν ότι το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς έχει παρατραβήξει και κρατούν το μέταλλο ως αντιστάθμισμα, δήλωσαν οι αναλυτές.

Ο χρυσός σημείωσε την τελευταία του πορεία ρεκόρ τον Δεκέμβριο, αφού η προοπτική ότι τα επιτόκια είχαν κορυφωθεί πυροδότησε το λεγόμενο ράλι των πάντων.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή