Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Πεντάγωνο… αγνοεί την τύχη όπλων αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων

Ουκρανία: Η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει 2.000 στρατιώτες στο Κίεβο

Νέους προβληματισμούς σχετικά με την τύχη των όπλων που η Δύση στέλνει στην Ουκρανία προκειμένου να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας προκαλεί έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με την οποία η τύχη πολλών από αυτά τα όπλα αγνοείται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν αποτελεσματικά την πορεία της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, δημιουργώντας ανησυχίες ότι τα όπλα έχουν κλαπεί, σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου, εν μέσω “πολέμου στο Κογκρέσο προκειμένου να παρασχεθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για τον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Ζήτημα… λογιστικής

Λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τα εκτιμώμενα όπλα αξίας 1,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στάλθηκαν στην Ουκρανία θεωρούνται “παραβατικά“, γεγονός που πιθανόν προκλήθηκε από την “αδυναμία διατήρησης πλήρους λογοδοσίας” του αποθέματος στις κυβερνητικές βάσεις δεδομένων, σύμφωνα με μια έκθεση του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Άμυνας. Η αδυναμία παρακολούθησης των όπλων “μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κλοπής ή εκτροπής“, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι μελλοντικές προσπάθειες για την παρακολούθηση των αποστολών προς την Ουκρανία “θα είναι δύσκολες, καθώς το απόθεμα συνεχίζει να αλλάζει“, ενώ “η ακρίβεια και η πληρότητα πιθανόν να γίνουν πιο δύσκολες με την πάροδο του χρόνου“. Η Σάσα Μπέικερ, υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής, υποστήριξε σχολιάζοντας προσχέδιο της έκθεσης ότι οι απαιτούμενες λογιστικές διαδικασίες “δεν είναι πρακτικές σε ένα δυναμικό και εχθρικό πολεμικό περιβάλλον“.

Αποστολές όπλων κάθε είδους

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYT, ο αριθμός των όπλων που έχουν σταλεί στην Ουκρανία φθάνει τα 39.139, σύμφωνα με μια μη επεξεργασμένη έκδοση της έκθεσης, αν και είναι άγνωστο πόσα επηρεάστηκαν από την αδυναμία ή τα λάθη στην παρακολούθηση της πορείας τους. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ έχουν στείλει λίγο πάνω από 44,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της το 2022.

Οι αποστολές οπλικών συστημάτων έχουν συμπεριλάβει αντιαρματικούς πυραύλους, πυραύλους εδάφους-αέρος, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και συσκευές νυχτερινής όρασης. Σημειώνεται, δε, ότι το Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει σε έκθεση του Οκτωβρίου του 2022 ότι διαφόρων ειδών εγκληματίες, εθελοντές μαχητές και έμποροι όπλων είχαν κλέψει όπλα που είχαν παραχωρηθεί από δυτικές χώρες για την Ουκρανία.

“Προκλήσεις”

Ο γενικός επιθεωρητής σημείωσε τότε ότι η ικανότητα του υπουργείου Άμυνας να παρακολουθεί τις αποστολές αμερικανικού εξοπλισμού στην Ουκρανία αντιμετώπιζε “προκλήσεις” λόγω της περιορισμένης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέδειξαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν πρόθυμη να διακινδυνεύσει να χάσει την παρακολούθηση των αποστολών όπλων στην Ουκρανία, αρκεί κάποιες αποστολές να έφταναν στα σωστά χέρια.

Στο Κογκρέσο και ειδικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν καθυστερήσει τις προσπάθειες για πρόσθετη χρηματοδότηση της Ουκρανίας και του Ισραήλ εν μέσω απειλών για κλείσιμο της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε πρόσθετη χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων ως μέρος ενός αιτήματος βοήθειας ύψους 106 δισ. δολαρίων για τις δύο χώρες.

Πληροφορίες από παλιά

Ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνησης Μπάιντεν, απαιτούν επιστροφή σε διάφορες μεταναστευτικές πολιτικές της εποχής Τραμπ. Σημειώνεται ότι οι νομοθέτες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2024, αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι πληροφορίες για λαθρεμπόριο όπλων που στέλνονται ως βοήθεια στην Ουκρανία έχουν κάνει την εμφάνισή τους σχεδόν από την πρώτη φάση του πολέμου με τη Ρωσία, με ισχυρισμούς να αναφέρουν ότι όπλα που είχαν σταλεί στο Κίεβο εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία του κόσμου, στα χέρια ανθρώπων που δεν θα έπρεπε να τα κατέχουν. Ωστόσο, επισήμως δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία για τέτοια φαινόμενα.

Καμία δημοσίευση για προβολή