Πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς: Σε «κλοιό» ο Νετανιάχου, πιέσεις από Ισραηλινούς για παραίτηση

«Απέτυχες σε όλα, παραιτήσου»: αυτό είναι το μήνυμα που χιλιάδες Ισραηλινοί στέλνουν σχεδόν καθημερινά στον πρωθυπουργό της χώρας, Μπένιαμιν Νετανιάχου, την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας, παρά το δεσμευτικό ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός, το οποίο οι ΗΠΑ επέτρεψαν να περάσει διά της αποχής τους από την σχετική ψηφοφορία.

Πολιτική σύγκρουση διαρκείας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου με αμείωτη ένταση. Την Κυριακή και πάλι χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ ζητώντας νέες εκλογές. Η πλειονότητα του κόσμου δεν πιστεύει πλέον ότι το θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων μπορεί να λυθεί στρατιωτικά και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζητούν εκλογές. «Ο Νετανιάχου όλο λέει πως θα επιλύσει το πρόβλημα των ομήρων, αλλά δεν κάνει τίποτα» επισημαίνει ένας διαδηλωτής.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση εναντίον του Νετανιάχου από τότε που η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς απήγαγε τους Ισραηλινούς ομήρους. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε έντονα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό λέγοντας πως καταστρέφει τις σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ και αφήνει τους ομήρους της Χαμάς στην τύχη τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τα πάντα για την πολιτική, τίποτα για τη χώρα».

Από την άλλη πλευρά, ο Νετανιάχου απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα για εκλογές θεωρώντας πως η χώρα του βρίσκεται κοντά στη νίκη και κάτι τέτοιο θα παρέλυε τη χώρα ακόμα και για οκτώ μήνες. Ακόμη, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα εισβάλουν στη Ράφα και θα εξοντώσουν «όλα τα τάγματα της Χαμάς για έναν και μόνο λόγο: χωρίς αυτή την κίνηση δεν υπάρχει νίκη. Η καταστροφή της Χαμάς είναι βασικός στόχος αυτού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των ομήρων», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Να κλείσει το Al Jazeera»

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέφερε στο προσκήνιο την πρόθεσή του να κλείσει τον δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό του Κατάρ Al Jazeera στο Ισραήλ, λέγοντας μέσω εκπροσώπου του κόμματός του ότι το κοινοβούλιο θα συγκληθεί το βράδυ για να επικυρώσει τον απαραίτητο νόμο. Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου «θα λάβει άμεσα μέτρα για να κλείσει το Al Jazeera σε συμμόρφωση με τη διαδικασία που περιγράφεται στον νόμο», ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος Likud. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τα κεντρικά γραφεία του σταθμού ή από την καταριανή κυβέρνηση στην Ντόχα.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, η Ντόχα έχει μεσολαβήσει στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός, στο πλαίσιο των οποίων το Ισραήλ έχει ανακτήσει κάποιους από τους ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς. Τον Ιανουάριο, ο Νετανιάχου κάλεσε δημοσίως να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις στους Καταριανούς προκειμένου εκείνοι να πιέσουν με τη σειρά τους τη Χαμάς. Το Κατάρ φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της οργάνωσης και αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χαμάς.

Στο μεταξύ, οι θέσεις του Ισραήλ για το Al Jazeera έχουν γίνει πιο σκληρές. Ο υπουργός Επικοινωνιών κατηγόρησε τον σταθμό στις 15 Οκτωβρίου για υποκίνηση υπέρ της Χαμάς καθώς και ότι εκθέτει τα ισραηλινά στρατεύματα σε ενέδρες. Το Al Jazeera και η κυβέρνηση της Ντόχα δεν απάντησαν στους ισχυρισμούς. Τον επόμενο μήνα, ωστόσο, το Ισραήλ φάνηκε να υιοθετεί λιγότερο σκληρή στάση απέναντι στον σταθμό, διατάσσοντας αντ’ αυτού να σταματήσουν οι τοπικές μεταδόσεις ενός μικρότερου λιβανέζικου φιλοϊρανικού καναλιού, του Al Mayadeen.

Με σκηνές έξω από το κοινοβούλιο

Όπως και νά’χει, πάντως, οι διαδηλωτές πάντως φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν στήσει έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας με περίπου εκατό σκηνές ο οποίος, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, πρόκειται να μεγαλώσει κι άλλο τις επόμενες ημέρες. Στον αυτοσχέδιο καταυλισμό συμμετέχουν διάφορες ισραηλινές ομάδες, μεταξύ των οποίων και τμήματα του κινήματος διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν τις μαζικές διαδηλώσεις κατά των δικαστικών μεταρρυθμίσεων πέρυσι.

Στην παρούσα φάση, πάντως, ο Νετανιάχου βρίσκεται μετάξύ σφύρας και άκμονος, καθώς τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα αποσύρουν τη στήριξή τους αν σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αδιαφορώντας για τις απώλειες αμάχων. Από την άλλη, αντιλαμβάνεται ότι – όπως σημειώνει και η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Ha’aretz – το Ισραήλ, όσο συνεχίζει να αδιαφορεί για τις παγκόσμιες αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα και την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει, κινδυνεύει να διαρρήξει τις σχέσεις του με παραδοσιακούς συμμάχους του, όπως οι ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο ενώ ισραηλινή αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Κάιρο για νέες διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός απέσυρε τεθωρακισμένα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα. Σύμφωνα με γιατρούς του νοσοκομείου που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι ζημιές είναι τεράστιες ενώ οι σοροί είκοσι ανθρώπων βρίσκονται στον προαύλιο χώρο. Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση στις 18 Μαρτίου εναντίον του νοσοκομείου εικάζοντας πως εκεί βρίσκεται το κρησφύγετο δεκάδων τρομοκρατών της Χαμάς.

Καμία δημοσίευση για προβολή