Πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς: Το δίλημμα που βασανίζει τον Νετανιάχου και οι συνέπειες της όποιας απόφασης

Σειρά συναντήσεων ανάμεσα στους ΥΠΕΞ της ΕΕ και ομολόγους τους από το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή για τη σύρραξη Ισραήλ - Χαμάς. 

Τους τελευταίους πέντε μήνες, το Ισραήλ σκότωσε χιλιάδες μαχητές της Χαμάς, κατέστρεψε δεκάδες σήραγγές της και προκάλεσε πρωτοφανείς καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας.

Το δίλημμα

Αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα δίλημμα που ήταν σαφές από την αρχή του πολέμου και θα καθορίσει τελικά την έκβασή του: μπορεί είτε να προσπαθήσει να εξοντώσει τη Χαμάς, κάτι που θα σήμαινε σχεδόν βέβαιο θάνατο για τους περίπου 100 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, είτε να συνάψει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στους μαχητές να διεκδικήσουν μια ιστορική νίκη. Οποιοδήποτε από τα δύο αποτελέσματα θα ήταν βασανιστικό για τους Ισραηλινούς. Οποιοδήποτε από τα δύο θα επισφράγιζε πιθανότατα ένα ατιμωτικό τέλος για τη μακρά πολιτική καριέρα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Και οποιοδήποτε από τα δύο θα μπορούσε να θεωρηθεί αποδεκτό από τη Χαμάς, η οποία εκτιμά το μαρτύριο.

Ο Νετανιάχου, τουλάχιστον δημοσίως, αρνείται ότι υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Έχει ορκιστεί να καταστρέψει τη Χαμάς και να ανακτήσει όλους τους ομήρους, είτε μέσω αποστολών διάσωσης είτε μέσω συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας ότι η νίκη θα μπορούσε να έρθει “μέσα σε λίγες εβδομάδες“. Όσο μαίνεται ο πόλεμος, μπορεί να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έντονα ότι θα τον απομακρύνουν από την εξουσία. Φαίνεται όμως αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μια επιλογή μεταξύ των ομήρων και της στρατιωτικής νίκης.

Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, δεν φαίνεται να βιάζεται να επιτύχει προσωρινή κατάπαυση του πυρός ενόψει του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, ή να καθυστερήσει μια αναμενόμενη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, τη νότια πόλη όπου έχει καταφύγει ο μισός πληθυσμός της Γάζας. Ο ηγέτης της Χαμάς Γιεχία Σινουάρ, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της επίθεσης κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έχει λόγους να πιστεύει ότι όσο κρατάει τους ομήρους, μπορεί τελικά να τερματίσει τον πόλεμο με τους δικούς του όρους.

Το όπλο

Σε πάνω από δύο δεκαετίες που πέρασε μέσα στις ισραηλινές φυλακές, ο Σινουάρ φέρεται να έμαθε άπταιστα εβραϊκά και να μελέτησε την ισραηλινή κοινωνία και εντόπισε μια χαραμάδα στη θωράκιση του στρατιωτικά ανώτερου αντιπάλου του. Έμαθε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να ανεχτεί να κρατούνται αιχμάλωτοι οι άνθρωποί του, ιδίως οι στρατιώτες, και θα κάνει τα πάντα για να τους φέρει πίσω. Ο ίδιος ο Σινουάρ ήταν ανάμεσα σε περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για έναν μόνο αιχμάλωτο στρατιώτη το 2011.

Για τον Σινουάρ, οι μαζικές δολοφονίες στις 7 Οκτωβρίου μπορεί να ήταν ένα φρικτό παρασκήνιο της κύριας επιχείρησης, η οποία ήταν να σύρει μεγάλο αριθμό ομήρων σε έναν τεράστιο λαβύρινθο σηράγγων κάτω από τη Γάζα, όπου το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να τους διασώσει και όπου θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ανθρώπινες ασπίδες για τους ηγέτες της Χαμάς. Μόλις αυτό είχε επιτευχθεί, είχε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που θα μπορούσε να ανταλλαχθεί με μεγάλο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ηγετών που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, και ένα τέλος στην ισραηλινή επίθεση που η Χαμάς είχε προβλέψει.

Καμία ποσότητα βομβών 2.000 κιλών δεν μπορούσε να ξεπεράσει τη βάναυση λογική της στρατηγικής αυτής. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι οι σήραγγες εκτείνονται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων και μερικές είναι αρκετές υπόγειες, φυλασσόμενες από πόρτες ανατινάξεων και παγίδες. Ακόμη και αν το Ισραήλ εντοπίσει τους ηγέτες της Χαμάς, οποιαδήποτε επιχείρηση θα σήμαινε σχεδόν βέβαιο θάνατο για τους ομήρους που πιθανόν τους περιβάλλουν.

“Ψευδαισθήσεις”

Οι στόχοι είναι αρκετά αντιφατικοί“, δήλωσε ο Άμος Χαρέλ, μακροχρόνιος στρατιωτικός ανταποκριτής της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz. “Φυσικά, μπορείς να πεις ότι θα χρειαστεί ένας χρόνος για να νικήσουμε τη Χαμάς, και προχωράμε σε αυτό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι οι όμηροι θα παραμείνουν ζωντανοί“. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν το Ισραήλ σκοτώσει με κάποιο τρόπο τον Σινουάρ και άλλους κορυφαίους ηγέτες, άλλοι θα ανέβουν στην ιεραρχία και θα τους αντικαταστήσουν, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. “Το Ισραήλ θα δυσκολευτεί πολύ να το κερδίσει αυτό“, τόνισε.

Το Ισραήλ έχει διασώσει με επιτυχία τρεις ομήρους από την έναρξη του πολέμου, οι οποίοι βρίσκονταν όλοι στο έδαφος. Τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τρεις ομήρους κατά λάθος και η Χαμάς λέει ότι αρκετοί άλλοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές ή σε αποτυχημένες επιχειρήσεις διάσωσης. Περισσότεροι από 100 όμηροι απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους που είχαν φυλακιστεί από το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου λέει ότι η στρατιωτική πίεση θα επιφέρει τελικά την απελευθέρωση των περίπου 100 ομήρων και των σορών άλλων 30.

Αλλά σε ειλικρινείς παρατηρήσεις τον Ιανουάριο, ο Γκάντι Έισενκοτ, πρώην ανώτατος στρατηγός του Ισραήλ και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου, δήλωσε ότι οποιοσδήποτε υπονοεί ότι οι υπόλοιποι όμηροι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν χωρίς συμφωνία κατάπαυσης του πυρός διαδίδει “ψευδαισθήσεις“. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Χαμάς απελευθερώνει τις πιο πολύτιμες ανθρώπινες ασπίδες της για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, μόνο και μόνο για να δει το Ισραήλ να επαναλαμβάνει την προσπάθειά του να εξοντώσει την ομάδα, και η Χαμάς έχει απορρίψει την ιδέα να παραδοθούν οι ηγέτες της και να πάνε στην εξορία.

Η πρόταση της Χαμάς

Για τον Σινουάρ, είναι προτιμότερο να παραμείνει υπόγεια με τους ομήρους και να δει αν το στοίχημά του αποδώσει. Η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τις οικογένειες των ομήρων, οι οποίες φοβούνται ότι ο χρόνος τελειώνει, και από το ευρύτερο κοινό, το οποίο θεωρεί την επιστροφή των αιχμαλώτων ως ιερή υποχρέωση. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κινδυνεύει να χάσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, εν μέρει λόγω των διαφωνιών των Δημοκρατικών σχετικά με τον πόλεμο. Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα έχει προκαλέσει παγκόσμια οργή. Ο πόλεμος απειλεί να πυροδοτήσει και άλλα μέτωπα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Υπάρχει μια πρόταση της Χαμάς στο τραπέζι, σύμφωνα με την οποία οι όμηροι επιστρέφουν ζωντανοί. Ζητά τη σταδιακή απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων με αντάλλαγμα τη σταδιακή αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός και την ανοικοδόμηση. Το Ισραήλ θα απελευθέρωνε επίσης εκατοντάδες κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων Παλαιστινίων πολιτικών ηγετών και μαχητών που έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία αμάχων.

Η Χαμάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της Γάζας και θα μπορούσε ακόμη και να διοργανώσει παρελάσεις νίκης. Με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να στρατολογήσει νέους μαχητές, να ξαναχτίσει σήραγγες και να αναπληρώσει τα οπλοστάσιά της. Θα ήταν μια εξαιρετικά δαπανηρή νίκη, με πάνω από 30.000 Παλαιστίνιους νεκρούς και την ολοκληρωτική καταστροφή μεγάλου μέρους της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι θα είχαν διαφορετικές απόψεις για το αν άξιζε τον κόπο.

Οδυνηρή απόφαση

Μια σπάνια δημοσκόπηση σε καιρό πολέμου πέρυσι διαπίστωσε αυξανόμενη υποστήριξη για τη Χαμάς, με πάνω από το 40% των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα να υποστηρίζουν την ομάδα. Αυτή η υποστήριξη θα αυξηθεί μόνο αν η Χαμάς καταφέρει να άρει τον μακροχρόνιο αποκλεισμό της Γάζας, δήλωσε ο Ταχάνι Μουσταφά, ανώτερος αναλυτής για την Παλαιστίνη στην Crisis Group, μια διεθνή δεξαμενή σκέψης.

Αν αυτό είναι σε θέση να φέρει κάποιες σοβαρές παραχωρήσεις που μπορούν να κάνουν τη ζωή έστω και οριακά καλύτερη, τότε νομίζω ότι αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει την υποστήριξη προς τη Χαμάς, αλλά θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την υποστήριξη προς την ένοπλη αντίσταση ευρύτερα“, είπε. Βέβαια, ο Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση της Χαμάς ως “παραληρηματική“, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ομάδα υποχωρεί από τα βασικά αιτήματά της.

Το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει να πολεμά – για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Ο στρατός μπορεί να σκοτώσει περισσότερους μαχητές και να κατεδαφίσει περισσότερες σήραγγες, αποφεύγοντας προσεκτικά τις περιοχές όπου πιστεύει ότι κρατούνται οι όμηροι. Αλλά κάποια στιγμή, ο Νετανιάχου ή ο διάδοχός του θα πρέπει πιθανότατα να λάβουν μια από τις πιο οδυνηρές αποφάσεις στην ιστορία της χώρας, ή θα ληφθεί γι’ αυτούς.

Καμία δημοσίευση για προβολή