Politico: Ποιά είναι η ιδιαίτερη σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν

Την ιδιαίτερη σχέση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν σχολιάζει το Politico.

Η Τουρκία θα αψηφήσει τις πιέσεις της Δύσης και θα συνεχίσει να ενισχύει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της με τη Μόσχα, παρά εισβολή στην Ουκρανία, επιμένει ο πρόεδρος Ερντογάν μια εβδομάδα πριν αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους σε έναν τεταμένο β’ γύρο εκλογών.

«Η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη σε κάθε δυνατό τομέα», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο CNN την Παρασκευή, τονίζοντας ότι η «ιδιαίτερη σχέση» του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν βαθαίνει.

«Η Δύση δεν ακολουθεί μια πολύ ισορροπημένη προσέγγιση – χρειάζεστε μια ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι σε μια χώρα όπως η Ρωσία», είπε ο Ερντογάν. «Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που θα επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία όπως έχει κάνει η Δύση».

Παρά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα έχει εντείνει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Μόσχα από την αρχή του πολέμου, αυξάνοντας τις εισαγωγές φθηνού ρωσικού πετρελαίου που αντιμετωπίζει εμπάργκο από ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει το Politico.

Ενώ προμηθεύει την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια και τα εγχώρια επιθετικά drones Bayraktar, η Τουρκία διατηρεί ουδέτερη στάση στον πόλεμο, φιλοξενώντας στο έδαφός της μια σειρά από συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Ο διαμεσολαβητής Ερντογάν 

Ο Ερντογάν έπαιξε ακόμη τον ρόλο του «διαμεσολαβητή» στην πρόσφατα ανανεωμένη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία επέτρεψε οι προμήθειες από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας να φτάσουν στην παγκόσμια αγορά. Σε μια ομιλία του την Τετάρτη, διεμήνυσε την επιτυχία της συμφωνίας, περιγράφοντας τον Πούτιν ως «αγαπημένο φίλο».

Το ζήτημα της Ρωσίας ήρθε στο προσκήνιο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία αφού ο φιλελεύθερος δημοκρατικός αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι συνωμοτεί και δημιουργεί deep fake βίντεο για να στρέψει τους ψηφοφόρους εναντίον του.

Καθώς κανένας από τους υποψήφιους δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κερδίσει τις εκλογές την περασμένη Κυριακή, οι δύο αντίπαλοι θα αναμετρηθούν ξανά στις 28 Μαϊου. Ωστόσο, με τον Ερντογάν να έχει συγκεντρώσει περισσότερο από το 49% των ψήφων, ο Κιλιντσάρογλου αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να ανατρέψει τα δεδομένα στον επί δύο δεκαετίες ηγέτη.

Στη συνέντευξή του στο CNN, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι είναι απίθανο να αλλάξει τη στάση του στην εξωτερική πολιτική εάν κερδίσει μια νέα θητεία, λέγοντας ότι η αντίθεσή του στο αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί.

«Δεν είμαστε έτοιμοι για τη Σουηδία αυτή τη στιγμή», υποστήριξε, «γιατί μια χώρα του ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει μια ισχυρή στάση όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Στοκχόλμη ότι έκανε τα στραβά μάτια σε μέλη παράνομων κουρδικών ομάδων που ζουν εξόριστοι στη χώρα, απαιτώντας από τη Σκανδιναβική χώρα να εκδώσει δεκάδες «τρομοκράτες» στην Τουρκία ως μέρος της συμφωνίας για την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Καμία δημοσίευση για προβολή