Πολιτικό και ευρωπαϊκό unfair Σάντσεθ η εξαγωγή οπλικών συστημάτων στον Ερντογάν. Έντονη η δυσαρέσκεια της Αθήνας

Ερντογάν Σάντσεθ

Πολιτικό και ευρωπαϊκό unfair βλέπει η Αθήνα στην νέα εξοπλιστική συμφωνία Ισπανίας – Τουρκίας και στην απόφαση του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να κλείσει νέα deal πώλησης όπλων με τον Ταγίπ Ερντογάν – μια απόφαση για την οποία η κυβέρνηση εκφράζει έντονη ενόχληση.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τις κινήσεις Σάντσεθ, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Tα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεσμεύονται από τις αποφάσεις, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Το Συμβούλιο έχει άλλωστε τοποθετηθεί, κατ΄ επανάληψη, απέναντι στην προκλητικότητα και την παραβατικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία.

  • Αρμόδιες πηγές δήλωναν χθες βράδυ ότι “ηΚυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη αυτή και σημειώνει ότι ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας όφειλε να λάβει υπόψη του, τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Να σημειωθεί επίσης ότι αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της Ισπανίας, όπου ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης και ηγέτης του Λαϊκού κόμματος Πάμπλο Κασάδο δηλώνει: «Μετά το ταξίδι του Σάντσεθ στην Τουρκία, εμείς στο Λαϊκό Κόμμα επαναλαμβάνουμε ότι υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων  προς την Τουρκία

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία.

  • Το έχει θέσει -και μάλιστα επιτακτικά- ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό προς την Τουρκία, όπως προβλέπει το πλαίσιο της Ε.Ε. για τις εξαγωγές όπλων του 2008 και συγκεκριμένα η Κοινή θέση ΚΕΠΠΑ που είχε επαναβεβαιωθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Οκτώβριο του 2019. Είχε τονίσει την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως αυτή προκύπτει από προηγούμενη Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.
  • Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός είχε θέσει το ζήτημα απευθείας στην Angela Merkel, καθώς και στον Heiko Maas που είχε έρθει στην Αθήνα.
  • Την ίδια περίοδο, κατά την τριμερή Σύνοδο Ελλάδας -Αιγύπτου -Κύπρου στη Λευκωσία, ο Πρωθυπουργός διακήρυσσε ότι «δεν γίνεται η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει η ίδια τις σφαίρες, τις οποίες ενδέχεται η απέναντι πλευρά να χρησιμοποιήσει απέναντι σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.».
  • Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Arancha González Laya τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι: «Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξα¬γωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθε¬ροποίηση».
  • Το ζήτημα αυτό, καθώς και ο  αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares, στη συνάντησή τους τον περασμένο Σεπτέμβριο.
  • -πενθυμίζεται ακόμη ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στα Συμπεράσματα της 14ης  Οκτωβρίου 2019, επαναλάμβανε την Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία.

Τι συμφώνησαν Ερντογάν-Σάντσεθ

Η υπογραφή πέντε συμφωνιών ήταν το αποτέλεσμα της 7ης Ισπανοτουρκικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου στην Άγκυρα. Τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ που συνοδευόταν από 6 υπουργούς της κυβέρνησής του, υποδέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Αφενός ο Ερντογάν εξασφάλισε εκ νέου τη στήριξη της Ισπανίας για μια θετική ευρωπαϊκή ατζέντα της Ε.Ε. με την Τουρκία, αφετέρου ο Σάντσεθ έφυγε από την Άγκυρα έχοντας υπογράψει 5 διμερείς συμφωνίες: έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ύδρευσης, συνεργασία για τον αθλητισμό, τις επιστήμες αλλά και συνεργασία για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία τον Ιούνιο του 2022, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Καμία δημοσίευση για προβολή