Νεύρα (και θράσος) στην Τουρκία για την έκθεση – καταπέλτη του Ευρωκοινοβουλίου: «Άδικες κατηγορίες, προκαταλήψεις,παραπληροφόρηση» λένε στην Άγκυρα…

Με νεύρα και θράσος αντέδρασε η Τουρκία, μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την πορεία της χώρας το 2022.

Διαφορετικές επιδιώξεις

Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα διεμήνυσε πως «αυτή η έκθεση, γεμάτη με άδικες κατηγορίες και προκαταλήψεις που βασίζονται στην παραπληροφόρηση αντιτουρκικών κύκλων, αντικατοπτρίζει τη συνήθη ρηχή και λαϊκιστική προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόσο στις σχέσεις του με τη χώρα μας όσο και στο μέλλον της ΕΕ». Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσέθεσε ότι «σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ηπείρου μας, όταν έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, θεωρούμε παράλογο το ΕΚ να αναδεικνύει διαφορετικές επιδιώξεις αντί των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των σχέσεών μας».

«Εκτός ιστορικής πραγματικότητας»

Παράλληλα, η Άκυρα κάνει και αναφορά στο Κυπριακό και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θέματα για τα οποία χαρακτηρίζει τις θέσεις των Βρυξελλών «απόψεις ορισμένων κύκλων» καθώς και «εκτός ιστορικής πραγματικότητας», καθώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι αιτιάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, οι οποίες αντανακλούν τις μονομερείς απόψεις ορισμένων κύκλων και είναι αποκομμένες από την ιστορική και νομική πραγματικότητα, δεν έχουν καμία ισχύ για εμάς».

Αναμονή για τις ευρωεκλογές

Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την ΕΕ σε παγκόσμια δύναμη απέναντι σε όλες τις τρέχουσες προκλήσεις, ιδίως την ασφάλεια, την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την εκτροπή του εμπορίου και τις οικονομικές δυσκολίες. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με μια οραματική προοπτική που δεν υποτάσσεται στα μικροσυμφέροντα ορισμένων κύκλων. Μετά τις εκλογές του ΕΚ του 2024, ελπίζουμε ότι το νέο Κοινοβούλιο θα ενεργήσει με αμερόληπτη, ορθολογική και εποικοδομητική προοπτική».

Οι όροι των Βρυξελλών

Υπενθυμίζεται ότι στους όρους που έθεσε η Τουρκία για το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ήταν και το ξεπάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας στην ΕΕ. Ωστόσο, όπως δήλωσε από την Άγκυρα ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι αδρανείς επί του παρόντος. Για να επανεκκινήσουν, υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια που πρέπει να καθοριστούν (τα οποία περιλαμβάνουν) τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε τομείς στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε» και προκαλώντας την αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, ο οποίος και είπε ότι «αναμένουμε από την ΕΕ να επιδείξει την απαραίτητη βούληση για να βελτιώσει τις σχέσεις και να ενεργήσει με περισσότερο θάρρος».

Καμία δημοσίευση για προβολή