Πώς μπορείτε να κάνετε τον σύντροφό σας να ανοιχτεί;

    Συχνά οι άνθρωποι ρωτάνε, «πώς μπορώ να κάνω τον σύντροφό μου να μου ανοιχτεί;»   Και είναι ένα ερώτημα που κρύβει ανησυχία και αγωνία μιας και οι στενές σχέσεις στηρίζονται σε μία βάση οικειότητας.

    Πολλές φορές οι ειδικοί επιστήμονες που μελετούν τις σχέσεις, έχουν προσπαθήσει να ορίσουν την «οικειότητα» με διάφορους τρόπους. Σύμφωνα με τους ερευνητές οικογενειακής θεραπείας Lyman και Adele Wynne (2007), «η  οικειότητα είναι μια σχεσιακή εμπειρία που χαρακτηρίζεται από αμοιβαία ανταλλαγή και μια ατμόσφαιρα εγγύτητας και αφοσίωσης μεταξύ δύο ατόμων».

    Με άλλα λόγια, η οικειότητα είναι το να είσαι σε θέση να ανοιχτείς τον σύντροφό σου και να εμπιστευτείς ότι αυτά που μοιράζεσαι μαζί του θα τα αντιμετωπίσει με σεβασμό και φροντίδα.

    Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να μπορεί να μοιράζεται τα εσωτερικά του συναισθήματα, ελπίδες, όνειρα, φόβους και ανησυχίες του με το σύντροφό του και επιθυμεί και από τον σύντροφό του να κάνει το ίδιο.

    Το να νιώθει κάποιος ότι βρίσκεται απέναντι σε μία «κλειστή πόρτα» δημιουργεί τις συνθήκες μοναξιάς.

     Αντί να ρωτάτε πώς να τον κάνω να ανοιχτεί, αναρωτηθείτε, τι είναι αυτό που τον εμποδίζει να μου ανοιχτεί. Μερικοί περιορισμοί μπορεί να είναι:

    1. Κοινωνικοποίηση ανάλογα με το φύλο. Αν ο σύντροφός σας έχει κοινωνικοποιηθεί ως αρσενικό, έμαθε από νωρίς να συσχετίζει την συναισθηματική ευαισθησία με την αδυναμία. Του είπαν «σιωπηρά» να συγκρατεί ευαισθησίες και βέβαια, να μην κλαίει ποτέ. Κι ενώ το πόσο ανοίγεται, για εσάς μπορεί να είναι σχεδόν τίποτα, για εκείνον μπορεί να είναι τεράστιο. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή.
    2. Η δυναμική της οικογένειας από την οποία προέρχεται: Πώς να εκφράσει τα συναισθήματά του αν στην οικογένειά του δεν το έκαναν; Προφανώς δεν θα έχει «μάθει» και αυτός να ανοίγεται. Θέλει προσπάθεια και υπομονή για να μπορέσει να το κερδίσει.
    3. Περιθωριοποιημένη ταυτότητα: Αν ο σύντροφός σας έκανε κάποια στιγμή αποκαλύψεις ή εξέφρασε συναισθήματα για προσωπικά θέματα τα οποία αγνοήθηκαν, κατακρίθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του, η αυτοπροστασία ήταν στρατηγική επιλογή επιβίωσης για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες.

    Τι μπορείτε να κάνετε: 

                         Συνεχίστε την ανάγνωση στο healthmag.gr 

    Καμία δημοσίευση για προβολή