Πώς η εικονική πραγματικότητα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών

Πολλά παιχνίδια υποστηρίζουν πλέον την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας (VR), η οποία προσφέρει στους παίκτες μια συναρπαστική εμπειρία, καθώς παίζουν.

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών προσπαθεί να αξιοποιήσει την εικονική πραγματικότητα, ως πιθανό εργαλείο για τη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η εικονική πραγματικότητα (VR) μπορεί να μειώσει τον φόβο και το άγχος, που αντιμετωπίζουν τα άτομα κατά την διάρκεια της ψυχοθεραπείας, επιτρέποντάς τους να έρθουν πιο κοντά με τους θεραπευτές τους.

Θεραπεία έκθεσης

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human-Computer Interaction Journal, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη «θεραπεία έκθεσης εικονικής πραγματικότητας». Η θεραπεία έκθεσης είναι μια κοινή τεχνική συμπεριφορικής θεραπείας, που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του άγχους και του φόβου, εκθέτοντας το άτομο στο αντικείμενο του άγχους ή του φόβου. Η κεντρική ιδέα των ερευνητών τώρα, είναι ότι η εικονική πραγματικότητα μπορεί να διευκολύνει τη θεραπεία.

  • Οι συμμετέχοντες στη μελέτη καθώς και οι ερευνητές ήταν εξοπλισμένοι με οθόνες VR στο κεφάλι. Και οι δύο «ομάδες» εισήχθησαν στον εικονικό κόσμο. Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν και προσάρμοσαν τα είδωλά τους, σύμφωνα με τη δική τους εμφάνιση. Μπορούσαν να αλλάξουν τις φυσικές ιδιότητες των ειδώλων τους, όπως τον τύπο και το μέγεθος του σώματος, το χρώμα των μαλλιών και τον τόνο του δέρματος. Οι θεραπευτές εμφανίστηκαν στον εικονικό κόσμο, με ακέραια τα χαρακτηριστικά τους.

Όλοι «τηλεμεταφέρθηκαν» σε ένα εικονικό περιβάλλον. Το εικονικό περιβάλλον είχε δύο κόσμους, οι οποίοι δημιούργησαν μια έκθεση «καθρέφτη». Η έκθεση στον καθρέφτη λειτούργησε, αντιπαραθέτοντας την εικόνα των συμμετεχόντων στην πραγματική θεραπεία και στο εικονικό περιβάλλον.

Οι θεραπευτές είπαν στους συμμετέχοντες να ελέγχουν κάθε μέρος του σώματος των ειδώλων τους και να κάνουν προσαρμογές. Τους ζητήθηκε να περιγράψουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους καθώς προχώρησαν.

Οι συμμετέχοντες επεξεργάστηκαν τα δικά τους είδωλα, καθώς προχωρούσαν οι συνεδρίες τους, μέχρι το σημείο που το μόνο που φορούσαν τα είδωλα ήταν τα εσώρουχά τους.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή