“Επιχείρηση γοητεία” για διεθνείς επενδύσεις και την επιστροφή ομογενών που διακρίνονται στις business και την επιστήμη

Γιατί η δέσμευση του πρωθυπουργού, τώρα, για εξάντληση της τετραετίας είναι σοφή

Την μετατροπή  της πρωτόγνωρης και αιφνίδιας υγεινομικής κρίσης  σε ευκαιρία αποτελεί, πλέον, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία, στην αντίστροφη μέτρηση ενός χρόνου από την εκλογική νίκη του περασμένου Ιουλίου, καλείται να διαχειριστεί μία εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτή που υπήρχε το περσινό καλοκαίρι.

Η βίαιη ανακοπή του μεταρρυθμιστικού ρυθμού, σε συνδυασμό με την πλήρη αναστολή σχεδόν κάθε οικονομικής δραστηριότητας – πλην εκείνων που αφορούν στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα φάρμακα – επί ενάμισι και πλέον μήνα, και το «φάντασμα» της ανεργίας να πλανάται πάνω από δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους, προοιωνίζεται ένα νέο, δύσβατο τοπίο για την Ελλάδα στη μετά τα μνημόνια εποχή.

Από την άλλη πλευρά, η ανάδειξη της χώρας μας, ως μία από τις ελάχιστες, που κατόρθωσαν να «δαμάσουν» τον επικίνδυνο ιό και να καταγράφει μέχρι σήμερα μικρότερο αριθμό θανάτων από όσους κατέγραφαν μεγάλες χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας σε ώρες, της πρόσφεραν μία αναπάντεχη θετική προβολή παγκοσμίως. Μία προβολή που αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάθε διεθνή και ευρωπαϊκή επαφή του, επιχειρεί να ενδυναμώσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα, εκτός από τόπος για ασφαλείς διακοπές, είναι και μία ελκυστική χώρα για επενδύσεις και αναπτυξιακά προγράμματα.

Το πρώτο, δηλαδή, το μήνυμα για τον τουρισμό, θα το σηματοδοτήσει και ο ίδιος με επίσκεψή του τις επόμενες ημέρες στη Σαντορίνη, απ’ όπου θα απευθύνει κάλεσμα για διακοπές στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, ο κ. Μητσοτάκης προκρίνει την “πράσινη οικονομία» αλλά και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.

Στην “πράσινη οικονομία” το βάρος θα δοθεί στο πρόγραμμα Just Transition Fund συνολικού ύψους 40 δις ευρώ, που θα βοηθήσει στην απολιγνιτοποίηση και τη μετάβαση στη νέα εποχή βάζοντας την Ελλάδα στην πρωτοπορία της πράσινης οικονομίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια το Εθνικό Ενεργειακό Σχέδιο θα κατορθώσει να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 40 δις, που θα αλλάξουν πλήρως την ενεργειακή εικόνα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, έχουν γίνει ήδη πολλά βήματα, που κατά την κυβέρνηση, στέλνουν το μήνυμα ότι η δημόσια διοίκηση και οι δικαστικές αρχές στη χώρα, εκσυγχρονίζονται με ταχύτατους ρυθμούς και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, η Microsoft, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης RPA (Robotic Process Automation), που θα είναι το πρώτο κέντρο της Microsoft σε επίπεδο Έρευνας και Ανάπτυξης στη χώρα και εικάζεται ότι  θα λειτουργήσει ως “σήμα” και σε άλλες μεγάλες εταιρείες.

Το σχέδιο της εταιρείας συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας οι οποίες κατόρθωσαν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εξίσου σημαντική εξέλιξη θεωρεί η κυβέρνηση τις εξαγορές δυο ελληνικών εταιριών, της Softomotive και της Think Silicon από δύο κορυφαίες παγκόσμιες επιχειρήσεις, την Microsoft και την Applied Material.

Ο πρωθυπουργός ηγείται της προσπάθειας για επιστροφή στη χώρα, στελεχών με διεθνή εμπειρία, τα οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων.

Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα, έχουν πυκνώσει οι συνομιλίες του κ. Μητσοτάκη με τον Global CEO της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κοροναϊού το αργότερο έως τα τέλη του 2020.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται επίσης σε επαφή  με δύο κορυφαίους παράγοντες της εταιρείας Regeneton, που επικεντρώνεται στην έρευνα για τη θεραπεία της νόσου: τον President of the Board, Τζορτζ Γιανκόπουλο και τον αντιπρόεδρο Χρήστο Κυρατσούς, με τον υπεύθυνο για την Ευρώπη της Abbot, Κώστα Βάρλα – εταιρείας που ασχολείται με την παραγωγή τεστ αντισωμάτων.

Τέλος, ο  κ.Μητσοτάκης έχει τακτική επαφή με προβεβλημένους διεθνώς επιστήμονες, όπως ο κ. Παυλάκης, ο οποίος ηγείται του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για το AIDS και τον καρκίνο, ο Νίκος Χρηστάκης, καθηγητής του Yale και ο Αργύρης Στριγγάρης κύριος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

Καμία δημοσίευση για προβολή