Πώς μια ευρωπαϊκή δημοσκόπηση δίνει «αέρα αυτοδυναμίας» στη ΝΔ και γιατί το… μπάχαλο αποδυναμώνει την ακροδεξιά

Μόλις 17 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και το πολιτικό σκηνικό στη χώρα αρχίζει σταδιακά να ξεκαθαρίζει και μαζί να επιβεβαιώνεται η κυριαρχία της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευρωπαϊκός «αέρας» για τη ΝΔ

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το συμπερασμα αυτό έρχεται και… από τας Ευρώπας, όπου η οργάνωση Europe Elects, ένας οργανισμός που εδρεύει στη Γερμανία και συσχετίζει εκλογικά και δημοσκοπικά δεδομένα από τους 250.000 ακολούθους της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram, Telegram και YouTube), σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε στο διάστημα μεταξύ 27-30 Απριλίου σε δείγμα 1.705 ψηφοφόρων, ουσιαστικά «επισφράγισε» τα αποτελέσματα των εγχωρίων μετρήσεων κοινής γνώμης.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μέτρηση της Europe Elects, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 35,6% (με τάση έως 36%), ο ΣΥΡΙΖΑ 28,6% (έως 29%), το ΠΑΣΟΚ 10,8% (έως 11%) το ΚΚΕ 6,9% (έως 7%), το ΜέΡΑ25 4,4% (με πτωτική τάση έως 4%), η Ελληνική Λύση 4,2% (έως 4%), η Εθνική Δημιουργία (Κρανιδιώτης-Τζήμερος) 2% και το κόμμα Κασιδιάρη, που αποκλείστηκε από τον Άρειο Πάγο, 3,3%.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μέτρηση είναι δύο:

  • το πρώτο, ότι η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί άνετη «κεφαλή» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, μάλιστα, είναι μεγαλύτερη από τη διαφορά που δίνουν οι περισσότερες ελληνικές δημοσκοπήσεις και
  • το δεύτερο, ότι το κυβερνών κόμμα, με βάση τη μέτρηση αυτή βρίσκεται κυριολεκτικά μια ανάσα από την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας, ενώ το σενάριο της «κυβέρνησης ηττημένων» απλώς αποκλείεται.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, δεδομένου ότι προέρχεται από το εξωτερικό και, δη, από μια ΜΚΟ που απολαμβάνει υψηλού κύρους (στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το Al Jazeera, το Ίδρυμα Heinrich Böll, το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας και άλλους σημαντικούς διεθνείς φορείς και, ταυτόχρονα δρα ως παρατηρητήριο για τη δημοκρατία σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα), δύσκολα μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση ή να δεχθεί κριτική για προκατάληψη.

Μπάχαλο στη «δεξια πολυκατοικία»

Και, ενώ η Europe Elects «πιστοποιεί» ότι η ΝΔ προηγείται καθαρά και βρίσκεται πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, στα σχήματα που βρίσκονται εκ δεξιών της τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλά. Ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, μετά το «μπλόκο» στο κόμμα του από τον Άρειο Πάγο, ανακοίνωσε διά της συνηγόρου του, ότι δεν πρόκειται να παράσχει στήριξη σε κανένα άλλο κόμμα και ειδικά στο κόμμα του -παρ’ ολίγον συνεργάτη του- Αναστάσιου Κανελλόπουλου, στον οποίο και απέδωσε την κατηγορία ότι συμπεριέλαβε σε αυτό πρόσωπα που αντίκεινται στις αρχές του ιδίου του Κασιδιάρη.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Α. Κανελλόπουλος έχει τα δικά του ζητήματα, καθώς το «ΕΑΝ» θα κατεβάσει υποψηφίους μόνο σε 46 από τις συνολικά 60 εκλογικές περιφέρειες (59 συν του Επικρατείας), με αποτέλεσμα να περιορίζονται αισθητά οι πιθανότητές του να μπει στην επόμενη Βουλή. Ο επικεφαλής του «ΕΑΝ» θα είναι υποψήφιος σε Α’ Αθήνας, Αχαΐα και Α’ Θεσσαλονίκης. Στα ψηφοδέλτια μετέχουν και η πρώην βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου (Α’ Αθήνας), η Ερμιόνη Κατσίφα (Βόρειο τομέα Αθήνας), οι πρώην βουλευτες του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης (Δυτικό τομέα) και Αστέριος Ροντούλης (Λάρισα), καθώς και ο τραγουδιστής Βασίλης Παϊτέρης (Δυτική Αττική).

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ-ΜεΡΑ25

Και μπορεί τα προβλήμα στα δεξιά της ΝΔ να… μην στενοχωρούν τον πρωθυπουργό, εντούτοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Β’ Πειραιά «εξαπέλυσε μύδρους» κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Μερα25, για τη στάση που τήρησαν μέχρι την τελευταία στιγμή, όσον αφορά στο κόμμα Κασιδιάρη.

Σε πολύ υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «αναρωτιέμαι πώς αισθάνονται σήμερα αυτοί που ήταν απόντες από τη μάχη την οποία έπρεπε να τη δώσουμε όλοι μαζί; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ποτέ τη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, πάνω στην οποία πάτησε η επιχειρηματολογία του Τμήματος του Αρείου Πάγου. Αρνήθηκε να καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο υποστηρίζοντας το αυτονόητο, ότι ουσιαστικά πίσω από το κόμμα το οποίο διεκδικούσε την κάθοδο στις εκλογές κρύβεται μία εγκληματική οργάνωση που έχει καταδικαστεί για τη χρήση εγκληματικής βίας».

Προσέθεσε, δε, ότι «επέλεξε ο δήθεν προοδευτικός και αριστερός ΣΥΡΙΖΑ να είναι απέναντι από αυτό το μέτωπο κοινής λογικής και Δημοκρατίας, το οποίο ορθώσαμε εμείς. Μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος κ. Βαρουφάκης μάς είπε: “δεν πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα του Κασιδιάρη από τη Βουλή”. Δύο θλιβερές εξαιρέσεις, οι οποίες πρέπει να λογοδοτήσουν και αν μη τι άλλο, να ζητήσουν συγγνώμη από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και να αναγνωρίσουν το λάθος τους όταν ισχυρίζονταν ότι αυτά τα οποία εμείς κάναμε δεν θα ήταν αρκετά για να αποτρέψουν τον Κασιδιάρη από το να κατέβει στις εκλογές».

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσει να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του έναντι των προσπαθειών αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα ότι έχουν υπάρξει στο παρελθόν κι άλλες περιπτώσεις που το κόμμα είχε ας πούμε συμπλεύσει με τη Χρυσή Αυγή εντός της Βουλής. Στόχος του κ, Μητσοτάκη είναι να αποδείξει αυτό που υποστηρίζει ο ίδιος και η ΝΔ, ότι, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ «ψαρεύει σε θολά νερά», αλλά και να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι το 2023 δεν είναι 2015.

Καμία δημοσίευση για προβολή