Πως ο Ερντογάν εκβιάζει ξανά τις ΗΠΑ – Γιατί προανήγγειλε την αγορά δεύτερης συστοιχίας S400 – Η κρίση στο Αφγανιστάν και οι μετέωρες κυρώσεις

Γιατί ο ερντογάν προανήγγειλε την αγορά δεύτερης συστοιχίας S400

Ο Ταγίπ Ερντογάν ξαναχτυπά και εκβιάζει τις ΗΠΑ, στην πιο δύσκολη ίσως συγκυρία για τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν από τότε που ξεκίνησε η θητεία του: Την ώρα που βρίσκεται απολογούμενος, εντός και εκτός αμερικανικών συνόρων, για την μεγάλη ήττα από τους Ταλιμπάν και την νέα γεωπολιτική κρίση με επίκεντρο το Αφγανιστάν.

Ο τούρκος πρόεδρος διάλεξε ακριβώς αυτή την συγκυρία για να επαναφέρει την προοπτική αγοράς και νέας συστοιχίας S-400 από την Ρωσία.

Eπιστρέφοντας στην Τουρκία από τις επισκέψεις του στο Σεράγεβο και το Μαυροβούνιο και ερωτηθείς από δημοσιογράφους, απάντησε πως Μόσχα και Αγκυρα έχουν κάνει μεταξύ τους πολλά βήματα στη αμυντική βιομηχανία.

Aνοιχτό παράθυρο για δεύτερη συστοιχία S-400

«Εμείς δεν έχουμε αμφιβολίες», είπε. «Εμείς με τη Ρωσία έχουμε συνεργασίες και για τους S-400 και στην αμυντική βιομηχανία έχουμε κάνει πολλά βήματα… Να σας πω και κάτι ακόμα εναλλακτικά. Πχ έχουμε χρησιμοποιήσει τα ρωσικά Ilyushin στις τελευταίες πυρκαγιές και συζητήσαμε, στην τελευταία μας επικοινωνία, και αυτό το θέμα. Και όλα αυτά τα θέματα, θα τα συζητήσουμε όταν επισκεφτώ την Ρωσία».

Τον Ιούλιο ο γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας αμυντικής βιομηχανίας και εξαγωγών οπλικών συστημάτων, Αλεξάντερ Μιχέγεφ είχε δηλώσει πως η Ρωσία και η Τουρκία ολοκληρώνουν τις συνομιλίες για το συμβόλαιο σχετικά με την πώληση της δεύτερης συστοιχίας του αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

«Ολοκληρώνονται οι συνομιλίες, έχει διαμορφωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη, έχει εκπονηθεί το πρόγραμμα τεχνολογικής συνεργασίας στο έργο αυτό, και ως εκ τούτου αναμένουμε να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό τους προσεχείς μήνες», είχε δηλώσει ο Μιχέγεφ.

Πως ο Ερντογάν εκβιάζει τον Μπάιντεν

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους ο Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρει το θέμα των S-400, που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ για τρεις λόγους:

  • Για να δοκιμάσει τις αντιστάσεις του Τζο Μπάιντεν την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει σκληρή εσωτερική πολιτική πίεση και η δημοτικότητά του πλήττεται καίρια από την υπόθεση του Αφγανιστάν
  • Γιατί θεωρεί ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας με ανοιχτό το μέτωπο του Αφγανιστάν
  • Γιατι η εμπλοκή της Ρωσίας και του Κατάρ, των δύο μεγαλύτερων συμμάχων του στο Αφγανιστάν, του δίνει τις «πλάτες» για να παζαρέψει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της κεντρικής Ασίας. Και να διαμηνύσει στην Ουάσιγκτον , αλλά και στο εσωτερικό του ακροατήριο, ότι είναι ισχυρός περιφερειακός παίκτης χωρίς την ανάγκη αμερικανικής στήριξης.

Το ερώτημα είναι εάν,  παρά την δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραμείνει αταλάντευτη στην στρατηγική της προτεραιότητα – εκείνη, που θέλει την Ρωσία και την Κίνα ως τους μεγάλους γεωπολιτικούς της αντιπάλους και δεν χωρά οποιονδήπτοε «εναγκαλισμό» τους με νατοϊκούς συμμάχους.

Καμία δημοσίευση για προβολή