Ποιά μέτρα θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη- Επανεκκίνηση της οικονομίας, φοροελαφρύνσεις και πολιτική διετίας

Αυτό είναι το

Το στίγμα της  οικονομικής πολιτικής της επόμενης διετίας αναμένεται να περιγράψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το σήμα της επανεκκίνησης μετά τα βαρύτατα πλήγματα που δέχθηκε η οικονομία μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ

Οι εξασφαλισμένοι πόροι ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το ΕΣΠΑ δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις  για την ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η πορεία της οικονομίας στο άμεσο μέλλον είναι συνυφασμένη με την πορεία των εμβολιασμών. Μάλιστα αναμένεται να αναφερθεί και στα περιοριστικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τους μη εμβολιασθέντες και τα οποία πλήττουν ορισμένους κλάδους της οικονομίας, όπως η εστίαση. Αλλά από τη στιγμή που δεν είναι επιλογή η εφαρμογή ενός γενικευμένου lockdown, η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Οι επιχειρήσεις και οι φοροελαφρύνσεις

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκηςαναμένεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και σε ελαφρύνσεις για τους φορολογουμένους. Το μέγεθος των ελαφρύνσεων θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η ίδια η πορεία της οικονομίας και ειδικότερα η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό.

Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2021, που θα δοθούν στη δημοσιότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα δώσει μια σαφέστερη εικόνα για την πορεία της οικονομίας στο σύνολο του έτους και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν μια νέα βάση για τα επόμενα χρόνια.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η αποτελεσματικότητα του σχεδίου ανάκαμψης , το μέγεθος ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών και η τόνωση της εργασίας θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο για τα αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.

Το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμα τα σενάρια για τα μέτρα της επόμενης διετίας τα οποία θα οριστικοποιηθούν με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Η βασική εισήγηση για τις ελαφρύνσεις

Στην εισήγηση του οικονομικού επιτελείου προς τον κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Μόνιμη μείωση ή και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στη βάση των ευρύτερων αλλαγών που σχεδιάζονται από το 2022 για τον ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός φόρος επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Παράλληλα θα γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου.
  • Μείωση του εταιρικού συντελεστή από το 24% στο 22% για τα εισοδήματα του 2021.
  • Παράταση για ένα έτος με ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου.
  • «Πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, όπως και το 2021.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, όπως συνέβη και κατά το τρέχον έτος.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Σχεδιάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
  • Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους. Σε μία τέτοια περίπτωση οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα κυμανθεί από 8 ευρώ έως και πάνω από 141 ευρώ, ανάλογα με το ύψους του μισθού. Όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση.
  • Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
  • Μείωση κατά 50% σε πρώτη φάση ή ακόμα και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.

Καμία δημοσίευση για προβολή