Θοδωρής Καλούδης

Πως ο Ερντογάν, “κάθισε στ’αυγά του” στο ΝΑΤΟ με μία ευγενική συνάντηση, μία υπόσχεση και μια προειδοποίηση. Τα τρία δεδομένα που αξίζει να συγκρατήσουμε

Του Θοδωρή Καλούδη

Τρία είναι τα δεδομένα που μας αφορούν και αξίζει να συγκρατήσουμε από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία:

1.Ο Ερντογάν έκανε “κωλοτούμπα” και απέσυρε τις απειλές για βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία. Οι “δεσμεύσεις” που πήρε για την αλλαγή στάσης του είναι δευτερεύουσες και άνευ ουσιώδους σημασίας για την Άγκυρα. Ικανές, ωστόσο, για να εμφανιστεί “τροπαιούχος” στο εσωτερικό του ακροατήριο. (διαβάστε την εκτίμηση της Αθήνας εδώ)

2. Η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν ήταν ευτυχής κατάληξη των διπλωματικών πιέσεων της Άγκυρας και αντίδωρο των ΗΠΑ για την “κωλοτούμπα” Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.

  • Γι’ αυτή τη συνάντηση έχουμε δύο παρατηρήσεις: Η πρώτη αφορά την υπόσχεση Μπάιντεν ότι θα θέσει το θέμα των F-16 (που καίει την Άγκυρα) στους αρμόδιους φορείς της Ουάσιγκτον. Και βεβαίως στο Κογκρέσο που αρνείται να διευκολύνει τους διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο θέμα αυτό, έχοντας στο στόχαστρο τις πολιτικές και τις συμπεριφορές Ερντογάν. Η δεύτερη έχει να κάνει με την προειδοποίηση  Μπάιντεν ότι η Τουρκία οφείλει να μην λειτουργεί αποσταθεροποιεητικά στο Αιγαίο και τη Συρία.  (They also talked about the importance of maintaining stability in the Aegean and Syria, σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου). Με άλλα λόγια ο Ερντογάν πήρε μία ευγενική συνάντηση, μία υπόσχεση και μια προειδοποίηση και “κάθισε στ’αυγά του”. Και το ΝΑΤΟ πήρε την απρόσκοπτη διεύρυνσή του.

3. “Με τούτα και με εκείνα” ο Ερντογάν δεν έθεσε στο ΝΑΤΟ – όπως απειλούσε – θέματα που αφορούν στις αιτιάσεις της Άγκυρας για την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και στη “στρατιωτικοποίησή τους από την Ελλάδα”, ζήτημα που είναι βασικό στην ατζέντα της προεκλογικής του καμπάνιας. (Άλλη μια κωλοτούμπα). Και δεν θα μπορούσε, δεδομένης της (δημοσιοποιημένης από τον Λευκό Οίκο) προειδοποίησης του Μπάιντεν για “σταθερότητα στο Αιγαίο” και προφανώς των κατ’ιδίαν επισημάνσεων του Αμερικανού προέδρου στον Τούρκο ομόλογό του, για την επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Συμμάχου της Ελλάδας. (Άλλωστε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ερντογάν, μετέφερε, στον Τούρκο πρόεδρο και τη βαθιά μου ανησυχία των ηγετών της ΕΕ για τις “πρόσφατες εξελίξεις” στην Ανατολική Μεσόγειο)

Η Αθήνα έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη

Από την πλευρά της η Αθήνα έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη με την τροπή που πήραν τα πράγματα. Ο Ερντογάν, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην ουσία δεν πήρε τίποτα και έδωσε πολλά. Και κυρίως το βέτο του για τη διεύρυνση της Συμμαχίας και την “υπερηφάνεια” του για τις απειλές κατά της Ελλάδας που δεν τόλμησε να επαναλάβει ενώπιον των ηγετών της Συμμαχίας, αποδεκνύοντας έτσι ότι είναι ένα “ποντίκι που βρυχάται” για εσωτερική κατανάλωση.(Ενδεχομένως έιχε λάβει τις προειδοποιήσεις του σε διπλωματικό επίπεδο ότι “δεν τον παίρνει”, μετά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, να παρατραβήξει το σκοινί και με την Ελλάδα)

Έτσι, στη σύντομη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα είπε όλα:

“Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας.

Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές”.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή