Πώς ο Τραμπ «βάζει φωτιά» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και απαιτεί πλήρη υποταγή στις αβάσιμες κατηγορίες του για νοθεία – Κρίσιμος ο ρόλος του Πενς

«Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων»: η βιβλική φράση αυτή φαίνεται ότι εκφράζει απόλυτα την τακτική του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάνει μια τελευταία προσπάθεια να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Διαδήλωση στην Ουάσινγκτον

Όπως έχει γραψει και το economico.gr, στις 6 Ιανουαρίου ο Τραμπ έχει ζητήσει από τους οπαδούς του -μεταξύ των οποίων και ακροδεξιές βίαιες ομάδες, όπως οι Proud Boys-, να διαδηλώσουν στην Ουάσινγκτον, την ώρα που το Κογκρέσο θα συνεδριάζει για να επικυρώσει την ψήφο του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, (306 έχουν ψηφίσει υπέρ του Μπάιντεν και μόλις 232 υπέρ του Τραμπ) και να καταγγείλλουν ως παράνομες και νοθευμένες τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν αρκείται στο να κινητοποιεί τους οπαδούς του. Αντιθέτως, απαιτεί από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να υποταχθεί πλήρως στις αβάσιμες θέσεις του περί νοθείας και να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι τα δικαστήρια μέχρι στιγμής έχουν απορρίψει όλες τις προσφυγές της ομάδας του, ελλείψει στοιχείων που θα θεμελίωναν έστω και αμυδρά τους ισχυρισμούς περί νοθείας. Και, ταυτόχρονα, κατακεραυνώνει όποιο στέλεχος του κόμματος τολμά να αντιταχθεί στα επικίνδυνα σχέδιά του.

Ποιους «καίει» ο Τραμπ

Σύμφωνα με ανάλυση αμερικανικών μέσων , ο Τράμπ μόνο τις τελευταίες ημέρες «έκαψε» τις εκλογές στην Τζόρτζια, οι οποίες είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς θα κρίνουν ποιο κόμμα θα έχει το πάνω χέρι στη Γερουσία, λέγοντας ότι είναι παράνομες και άκυρες. Επίσης, «έκαψε» τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει πολιτική παρέμβαση στην επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

Και, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο Τραμπ «καίει» και τον έως σήμερα πρόεδρο της Γερουσιάς, Ρεπουμπλικάνο Μιτς Μακ Κόνελ, για το «λάθος» του να συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν, ισχυριζόμενος -ψευδώς- ότι του οφείλει την επανεκλογή του, ενώ φρόντισε να τον εκθέσει όσο δεν πάει με τα τσεκ των 2.000 δολαρίων για τους πληττόμενους από την πανδημία του κοροναϊού, παρά το γεγονός ότι η γραμμή του κόμματος ήταν αρνητική.

Η διαδικασία της 6ης Ιανουαρίου

Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι μείωσαν την απόστασή τους από τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, βρίσκονται πολύ κοντά στο να ελέγξουν τη Γερουσία -και, κατ’ αυτό τον τρόπο να κάνουν εξαιρετικά δύσκολη τη ζωή του Μπάιντεν, μόλις αυτός ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ- και κατάφεραν να περάσουν και νέο νόμο για βοήθεια σε όσους πλήττονται από την πανδημία.

Αντ’ αυτού, το κόμμα «σέρνεται» πίσω από την προσπάθεια του Τραμπ να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου, καταστρέφοντας την αξιοπιστία του και αδυνατόντας να σχεδιάσει τη στρατηγική του για την προεδρία Μπάιντεν. Και, πλέον, στο απίστευτο αυτό παιχνίδι υποχρεώνεται να μπει και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος και θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Κογκρέσου, σε μια διαδικασία που -θα έπρεπε να- είναι τυπική, αφού οι Εκλέκτορες ήδη μίλησαν.

Η κρίσιμη στάση του Πενς

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο προσωπάρχης του Πενς, Μαρκ Σορτ, για το αίτημα 11 Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών, οι οποίοι, υπό την ηγεσία του Τεντ Κρουζ, και μαζί με κάμποσους Βουλευτές, ζήτησαν να υπάρξει αναβολή δέκα ημερών στην επικύρωση της ψήφου των Εκλεκτόρων, ώστε να γίνει επανέλεγχος της εκλογικής διαδικασίας της 3ης Νοεμβρίου.

Το γραφείο του Πενς, λοιπόν, «καλωσόρισε της προσπάθειες μελών της Βουλής και της Γερουσίας να χρησιμοποιήσουν την νομική εξουσία που έχουν για να εκφράσουν τις ενστάσεις τους και να παρουσιάσουν στο Κογκρέσο και τον Αμερικανικό Λαό στοιχεία» που θα αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί νοθείας. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η διατύπωση της ανακοίνωσης ήταν προσεκτική και απέφυγε να υιοθετήσει ανοιχτά τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

Δεδικασμένο από το 1877

Οι υποστηρικτές του Τραμπ ανακάλυψαν δεδικασμένο από το 1877, όταν συστήθηκε διακομματική επιτροπή για να διερευνήσει τα εκλογικά αποτελέσματα σε τρεις Πολιτείες, όπου και οι Δημοκρατικοί, αλλά και οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριζαν ότι νίκησαν. Τώρα ζητούν να επαναληφθεί το ίδιο, αν και ξέρουν ότι η προσπάθειά τους έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αφού θα καταψηφιστεί από τους Δημοκρατικούς και μέρος των Ρεπουμπλικάνων.

Ωστόσο, η κίνηση γίνεται από τη μία για να κατευναστεί ο Τραμπ και από την άλλη για να «εκτεθούν» όσοι δεν ακολουθούν τη γραμμή του προέδρου. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες ότι ο Πενς ετοιμάζεται την ίδια μέρα για ταξίδι στη Μέση Ανατολή λένε πολλά για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα.

Καμία δημοσίευση για προβολή