Πώς οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ αναμένεται να αλλάξουν την εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον

Καθώς πλησιάζουμε στην κρίσιμη 8η Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, όλος ο κόσμος κυριολεκτικά «κρατά την αναπνοή του» για το αποτέλεσμά τους, καθώς εν πολλοίς θα κρίνει -και- την εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον.

Αν τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, αναμένεται να υπάρξουν μείζονες αλλαγές και ανατροπές σε πολιτικές που έως σήμερα φέρουν τη «σφραγίδα» της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, έστω κι αν περνούσαν με κάποιες δυσκολίες από το Κογκρέσο.

Ουκρανία

Το πρώτο «θύμα» μιας επικράτησης των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να είναι τα «πακέτα» βοήθειας στην Ουκρανία, αν και η περικοπή τους εκτιμάται ότι θα γίνει σταδιακά, ώστε να μην κατηγορηθούν ότι «παίζουν το παιχνίδι» του Πούτιν ή ότι σαμποτάρουν μείζονες πολιτικές των ΗΠΑ.

Από την άλλη, η εμπλοκή της Ουκρανίας στην δεύτερη προσπάθεια καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ έχει δημιουργήσει πολλούς «εχθρούς» στο Κογκρέσο, οι οποίοι, από στάση σιγής ως τώρα, αναμένεται να γίνουν πιο ηχηροί στην κριτική τους για το μέγεθος και το είδος της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Ιράν

Σε δεύτερο επίπεδο, ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο αναμένεται να αυξήσει την πίεση στον Λευκό Οικό, όσον αφορά στην πολιτική του έναντι του Ιράν, τόσο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, όσο και σε σχέση με τους όλο και στενότερους δεσμούς της Τεχεράνης με τη Μόσχα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αρχικά η πίεση αυτή θα επικεντρωθεί στο να δώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν σαφείς απαντήσεις σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει έναντι του Ιράν και εν συνεχεία θα απλωθεί σε όσα κομμάτια της πολιτικής αυτής κρίνονται ανεπαρκή. Το βέβαιο είναι ότι τα πραγματα θα γίνουν πιο περίπλοκα.

Σαουδική Αραβία

Με τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Ριάντ να διέρχονται κρίση μετά την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ώστε να διατηρηθούν ψηλά οι τιμές, μια αλλαγή φρουράς στο Κογκρέσο θα επιδράσει αναμφίβολα και στο πώς οι ΗΠΑ θα διαχειριστούν τη Σαουδική Αραβία.

Ο Μπάιντεν μίλησε για «συνέπειες» σε βάρος του βασιλείου, ωστόσο για την ώρα αυτές μένουν στο επίπεδο της ρητορικής. Ουδείς, ωστόσο, γνωρίζει σε ένα «νέο» Κογκρέσο, ποια δυναμική θα αναπτυχθεί και τι θα απαιτηθεί από την κυβέρνηση. Γενικά, μια «μετωπική» με το Ριάντ θεωρείται απίθανη, αλλά όχι και αδύνατη.

Ευρώπη

Μάλιστα, όσο ο πληθωρισμός και η ακρίβεια συμπιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τόσο η πίεση θα αυξάνεται προς τους πολιτικούς για λύσεις «εδώ και τώρα» και τόσο η πίεση αυτή θα ανεβαίνει προς τον Λευκό Οίκο, ο οποίος θα ήθελε να αποφύγει μια σύγκρουση με τα κράτη του Περσικού.

Τέλος, όσον αφορά στην Ευρώπη, μπορεί η απαξίωση που ο Τραμπ έδειχνε προς το ΝΑΤΟ να του χρεώνεται ως μέγα λάθος, ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι ανταγωνιστικές σχέσεις με κράτη όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, όπως είχε συμβεί και επί της θητείας του Τραμπ, κάνοντας τους Ευρωπαίους να αισθάνονται μόνοι.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή