Πως θα στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις από τη β’ δόση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – Ποιοι κλάδοι ζητούν διευκρινήσεις

Η διαδικασία της απόφασης πατούσε πάντα σε δύο άξονες. Την λογική και το συναίσθημα.
Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Προ των πυλών η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής: Mεγέθους πάνω από 1,4 δισ.ευρώ έναντι των 600 εκ.ευρώ που διανεμήθηκαν στην πρώτη φάση. Ακόμη εκκρεμούν πληρωμές 2.000 δικαιούχων που είχαν δώσει λανθασμένα στοιχεία και εξετάζεται η κάλυψη ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργατικό δυναμικό οι οποίες όμως πρέπει να διαθέτουν ταμειακή μηχανή.

Το μέτρο ως οικονομική πολιτική και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας: Στην προσπάθεια στήριξης της πραγματικής οικονομίας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν το 95% του συνόλου της χώρας, η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, στοχεύει στην τόνωση της ρευστότητας, μιας και αποτελεί εδώ και χρόνια το κρισιμότερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας.

Με την έλευση της πανδημίας, ο τζίρος των εταιρειών έγινε ακόμη πιο πτωτικός και αυξήθηκε το ποσοστό των επιχειρηματιών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεων τους. Για αυτό τον λόγο στην δεύτερη φάση, θα δοθεί προτεραιότητα σε όσες μικρές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο και χρειάζονται επειγόντως το δάνειο.

Τα θετικά στοιχεία αλλά και οι ασάφειες: H ενίσχυση είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση του προσωπικού της επιχείρησης μέχρι τον Χειμώνα του 2020. Έτσι, η πρόσβαση σε ρευστότητα είναι ευκολότερη και παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος επιδεινώσεις της ανεργίας και επακόλουθα ο κίνδυνος μείωσης της παραγωγικότητας αφού ο χαμηλότερος αριθμός υπάλληλων θα πρέπει να ανταπεξέλθει σε πολλαπλές αρμοδιότητες και θα είναι λιγότερο παραγωγικοί.

Το μέτρο αφορά ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής ανεξαρτήτως κλάδου, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν ασάφειες στην εφαρμογή του στην ιδιωτική εκπαίδευση και συγκεκριμένα σε όσες επιχειρήσεις έχουν προσλάβει το προσωπικό τους ως ωρομίσθιους – συνήθως τα φροντιστήρια. Μάλιστα, όταν λήγει η σχολική χρονιά και αρχίζουν τα θερινά τμήματα τότε λύεται η ειδική σύμβαση και δημιουργείται νέα για όσους πρόκειται να διδάξουν και το καλοκαίρι. Όσοι πάλι θα εργαστούν από Σεπτέμβρη – καθώς δεν αξιοποιούνται όλοι οι καθηγητές στα θερινά τμήματα- η ειδική αυτή σύμβαση επίσης λύεται και καθορίζεται νέα τον Χειμώνα.

Αυτή η μορφή απασχόλησης, η οποία από την φύση της δεν επιτρέπει στο εργοδότη να διατηρήσει το προσωπικό τους Καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργεί ασάφεια στην λήψη της επιστρεπτέας , αφού οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να δεσμευτούν στην ρήτρα μη απολύσεων. Οι επαγγελματίες του κλάδοι ζητούν να διευθετηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Καμία δημοσίευση για προβολή