Το μυστήριο για την υγεία του Ερντογάν ταράζει την πολιτική ζωή της Τουρκίας

Το μυστήριο για την υγεία του Ερντογάν ταράζει την πολιτική ζωή της Τουρκίας

Κατ’ αρχάς, τα γεγονότα. Το βράδυ της Τρίτης, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προγραμματίσει μια μεγάλη σε διάρκεια και εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη.

Ωστόσο, τα πράγματα στράβωσαν πολύ: η συνέντευξη καθυστέρησε σημαντικά, όταν άρχισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν κάτωχρος και εμφανώς καταβεβλημένος, σε δέκα λεπτά υπήρξε και νέα οριστική διακοπή και ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε από το στούντιο, επικαλούμενος «ιογενή γαστρεντερίτιδα», ενώ μια μέρα αργότερα ανέβαλε περιοδεία του στην Ανατολία, λέγοντας ότι «ξεκουράζεται στο σπίτι κατόπιν συμβουλής των γιατρών».

Την Πέμπτη, δε, η διά τηλεδιάσκεψης παρουσία του στα εγκαίνια του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακουγιού καθυστέρησε για τρεις ώρες, αν και τελικά ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε, ομού μετά του -επίσης, τηλεδιασκεπτόμενου…- Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν στην τελετή (το εργοστάσιο κατασκευάστηκε από τον ρωσικό κολοσσό της πυρηνικής ενέργειας, Rosatom και έχει σχεδιαστεί για πολιτική χρήση).

Διαψεύσεις

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτσά, σε ανακοίνωσή του είχε δηλώσει ότι «η υγεία του προέδρου είναι καλή και θα συνεχίσει το καθημερινό του πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν. Τα συμπτώματα της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας που τον έχει προσβάλει έχουν περιοριστεί», επιχειρώντας να καθησυχάσει τους οπαδούς του Ερντογάν, αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Επίσης, απαντώντας σε φήμες ότι ο Τούρκος πρόεδρος το βράδυ της Τρίτης υπέστη έμφραγμα την ώρα της συνέντευξης, ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, προσέφυγε στο Twitter και σε πολύ έντονο ύφος διέψευσε τη φημολογία γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «απορρίπτουμε κατηγορηματικά τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του προέδρου».

Κλείνοντας τα γεγονότα, πρέπει να αναφερθεί ότι όσο ήταν ακόμα πρωθυπουργός της Τουρκίας, το 2011, ο Ερντογάν είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο παχύ έντερο, εγχείρηση που επαναλήφθηκε το επόμενο έτος. Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι οι επεμβάσεις έγιναν για την αφαίρεση πολύποδα, ωστόσο, οι φήμες ότι ο Τούρκος πρόεδρος έπασχε από καρκίνο κυριολεκτικά «έδιναν και έπαιρναν», παρά τις διαψεύσεις του ιδίου και του κύκλου του.

Ναι, μεν, αλλά…

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανόν ο Ερντογάν όντως να υπέφερε από λοίμωξη και η ανησυχητική του εμφάνιση το βράδυ της Τρίτης να οφείλεται στα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, σε συνδυασμό με την κόπωση από την προεκλογική εκστρατεία (νωρίτερα εκείνη την ημέρα ο Τούρκος πρόεδρος είχε περιοδεύσει σε τρεις πόλεις, ενώ ήδη από την περίοδο αμέσως μετά το σεισμό στην ανατολική Τουρκία βρίσκεται σε διαρκή κίνηση).

Άλλωστε ο Ερντογάν είναι πλέον σχεδόν 70 ετών και, προφανώς, ο… πανδαμάτωρ χρόνος έχει αρχίσει να βαραίνει και στους ώμους του Τούρκου προέδρου, ο οποίος, ας μην ξεχνάμε, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας του από το 1994, οπότε και εκλέχθηκε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, καθώς ο 40χρονος τότε Ερντογάν ήταν το αουτσάιντερ στην κούρσα για το δήμο.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, παρά την εξαιρετικά οργανωμένη εικόνα που ο Ερντογάν βγάζει προς τα έξω, έχουν υπάρξει δημόσια περιστατικά που έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, ενώ η μυστικότητα που περιβάλλει τον… ιατρικό φάκελλο του Τούρκου προέδρου λειτουργεί ως προσάναμμα για τη διασπορά φημών σχετικά με το πόσο υγιής και ακμαίος είναι.

Ανησυχητικά περιστατικά

Το 2021 ο Ερντογάν εμφανίστηκε να διακόπτει απότομα και απροειδοποίητα ομιλία του και να αφήνει επιφώνημα πόνου, ενώ το 2020 ακύρωσε χωρίς κάποια επίσημη αιτιολόγηση σειρά από εμφανίσεις που είχε προγραμματίσει, με αποτέλεσμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γεμίσουν με το hashtag #olmus (νεκρός), κάτι που προκάλεσε την επέμβαση της δικαιοσύνης η οποία και παρέπεμψε 30 άτομα για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Επίσης, έχουν υπάρξει κι άλλα περιστατικά, στα οποία ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται κουρασμένος, κακοδιάθετος, αφηρημένος ή ακόμα και αποπροσανατολισμένος, ή δυσκολεύεται να μιλήσει. Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, τροφοδοτούν τις θεωρίες που θέλουν τον Ερντογάν να μη βρίσκεται σε καλή κατάσταση και να χρειάζεται διαρκή και προσεκτική ιατρική παρακολούθηση, φήμες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, πάντως.

Όλα πιο δύσκολα

Αν υπάρχει κάτι σίγουρο από τα παραπάνω, ωστόσο, είναι ότι αν ο Ερντογάν έχει πρόβλημα υγείας σχεδόν 20 μέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία (ζωής και θανάτου για τον ίδιο, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές), τότε η προσπάθειά του να ανατρέψει τις δημοσκοπικές προβλέψεις και να πετύχει ακόμα μια εκλογική νίκη κόντρα σε όλους και σε όλα, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Όχι μόνο επειδή η προεκλογική εκστρατεία μπαίνει στο τελικό και πιο απαιτητικό -σωματικά και ψυχικά για τους υποψηφίους- στάδιό της, αλλά γιατί το τελευταίο αυτό περιστατικό ενισχύει όσους υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει πλέον την ικανότητα και τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης του προέδρου της Τουρκίας που, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε προεδρική δημοκρατία.

Καμία δημοσίευση για προβολή