Πόσο θα αντέξει o Ρίσι Σουνάκ: Πρώτη κρίση για τον Βρετανό πρωθυπουργό με επίκεντρο τη «σκληρή» υπουργό Εσωτερικών

Ακόμα δεν πρόλαβε καλά-καλά να εγκατασταθεί στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ο Ρίσι Σουνάκ και η κυβέρνησή του βρίσκεται εν μέσω σοβαρής κρίσης με επίκεντρο την υπουργό Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Η Μπρέιβερμαν, η οποία ήταν υπουργός Εσωτερικών και στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας, αλλά υποχρεώθηκε να παραιτηθεί λίγο πριν την πρωθυπουργό της, βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς κατηγορείται για παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφάλειας στο χειρισμό κρατικών εγγράφων, αλλά και για απαράδεκτες συνθήκες σε κέντρο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αγγλία.

Το πρώτο ζήτημα -αυτό της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας- την οδήγησε στην προηγούμενη παραίτησή της, ωστόσο, ο Σουνάκ αποφάσισε να την επαναφέρει στην κυβέρνηση, σε ένα πόστο που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για τους οπαδούς του Brexit, καθώς η μετανάστευση στη Βρετανία και τα «δεινά» που φέρνει ήταν από τα βασικά συνθήματα των οπαδών του.

Κι άλλες παραβιάσεις πρωτοκόλλου

Αρχικά, η Μπρέιβερμαν παραδέχθηκε ότι έστειλε έγγραφο σε γνωστό της μέσω του προσωπικού της e-mail, παραβιάζοντας τους κανόνες ασφαλείας χειρισμού κρατικών εγγράφων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Times, αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που η «σκληρή» υπουργός (που έχει δηλώσει ότι όνειρό της είναι να βλέπει να φεύγουν από τη Βρετανία αεροπλάνα με μετανάστες) τα έκανε θάλασσα.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα, η Μπρέιβερμαν παραδέχθηκε ότι συνολικά έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια το πρωτόκολλο έξι φορές, στέλνοντας επίσημα έγγραφα μέσω του προσωπικού της e-mail σε διάφορους συνεργάτες και συνομιλητές της. Υπενθυμίζεται ότι για μία τέτοια παραβίαση πρωτοκόλλου, η υπουργός είχε παραιτηθεί στις 19 Οκτωβρίου, λίγο πριν η Λιζ Τρας «πετάξει λευκή πετσέτα».

Καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες σε κέντρο μεταναστών

Κι αν το ζήτημα του πρωτοκόλλου φαντάζει ασήμαντο (δεν είναι), οι καταγγελίες ότι το κέντρο μεταναστών στο Μάνστον του Κεντ είναι επικίνδυνο και ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες, αποτελεί μια μεγάλη «μουτζούρα» για την κυβέρνηση Σουνάκ, η οποία επιχειρεί να παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές -αν και αυστηρό- πρόσωπο για το θέμα, έναντι της κυβέρνησης της Λιζ Τρας.

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι σε κέντρο (θεωρητικά σύντομης κράτησης) χωρητικότητας 1.500 ατόμων είναι στοιβαγμένοι περίπου 4.000 μετανάστες, ότι υπάρχουν ελάχιστα κρεβάτια, ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε συνθήκες πλήρους απουσίας μέτρων υγιεινής και ότι δεν τους παρέχεται κανένα από τα νόμιμα δικαιώματά τους (νομική βοήθεια, μεταφραστές, τηλέφωνα, κλπ).

Η Μπρέιβερμαν, αν και κατάγεται και αυτή από την Ινδία (όπως και ο Σουνάκ), ανήκει στην «σκληρή» πτέρυγα των υπέρμαχων του Brexit, περιγράφοντας τη μετανάστευση ως απειλή για τη Βρετανία, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα, αλλά και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, ο οποίος βλέπει ότι οι δεσμεύσεις του για «επαγγελματισμό και λογοδοσία» πάνε περίπατο.

Δείγμα αδυναμίας

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, χαρακτήρισε την επιστροφή της Μπρέιβερμαν στο υπουργείο Εσωτερικών ως δείγμα «αδυναμίας» του Σουνάκ και ως «επιβράβευσή» της για τη στήριξη που του παρείχε για τη θέση του πρωθυπουργού μετά την παραίτηση της Τρας, παρά την απολύτως αιτιολογημένη απομάκρυνσή της από τη θέση της.

Βρετανικά ΜΜΕ αλλά και πολιτικοί σχολιαστές θεωρούν ότι η Μπρέιβερμαν αποτελεί την πρώτη «κρίση» για τον Σουνάκ, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την άμεση απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση. Αν το κάνει, υπάρχει ο φόβος ότι η Μπρέιβερμαν θα προσχωρήσει στην εσωτερική αντιπολίτευση, ενώ αν δεν το κάνει θα φανεί δέσμιος της μικροπολιτικής. Damned if you do, damned if you don’t, που λένε και οι Άγγλοι…

Καμία δημοσίευση για προβολή