Πόσο βέβαιη και ισχυρή μπορεί να είναι η προσέγγιση Τουρκίας – Αιγύπτου

Του Yasar Yakis*

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε μια πολυδιαφημισμένη επίσκεψη στο Κάιρο στις 14 Φεβρουαρίου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι. Η ατζέντα περιελάμβανε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της άμυνας, της ενέργειας, του εμπορίου, του πολιτισμού, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του υγροποιημένου φυσικού αερίου, της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Αίγυπτος έχει πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία και αν οι δύο χώρες μπορούν να αποφύγουν τις περιττές επικαλύψεις, θα εξοικονομήσουν τεράστια χρηματικά ποσά.

Η συνάντηση έγινε όπως και ένας απολογισμός των χαμένων ευκαιριών. Ωστόσο, μια νέα αρχή είναι πάντα γεμάτη προσδοκίες και νέες προοπτικές.

Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να αυξήσουν τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών τους σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δυνατότητες υπάρχουν ουσιαστικά, αλλά θα απαιτηθεί η αποφασιστικότητα των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Πέρυσι, 22.000 Αιγύπτιοι φοιτητές εγγράφηκαν για μαθήματα στην τουρκική γλώσσα. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των Τούρκων φοιτητών που ενδιαφέρονται να μάθουν αραβικά έφτασε τις χιλιάδες.

Η Άγκυρα επιδιώκει ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Γάζα

Η Τουρκία είναι πρόθυμη να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Γάζα- ωστόσο, χώρες όπως το Κατάρ και τα ΗΑΕ επιτυγχάνουν πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου είχαν τόσο καλές όσο και κακές στιγμές. Όταν υπηρέτησα ως Τούρκος πρέσβης στο Κάιρο μεταξύ 1988 και 1992, οι σχέσεις μας δεν ήταν εγκάρδιες. Χάρη, όμως, στις άριστες προσωπικές σχέσεις με τους ομολόγους μου στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, οι σχέσεις μας διεξήχθησαν σε φιλικό επίπεδο. Η τότε συντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας με επικεφαλής τον Νεκμετίν Ερμπακάν δεν ενθάρρυνε τις σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ ο τουρκικός στρατός, αντίθετα, ήθελε να προωθήσει τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Τελ Αβίβ. Οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις επηρεάστηκαν αρνητικά από αυτές τις αντίθετες πολιτικές.

Στρατηγική Συνεργασία Υψηλού Επιπέδου

Οι ηγέτες υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν για την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.

Οι σχέσεις σε επίπεδο ανθρώπου προς άνθρωπο είναι σταθερές εδώ και αιώνες. Όταν ο Ahmed ibn Tulun έγινε κυβερνήτης της Αιγύπτου το 868 από το χαλιφάτο των Αββασιδών, αποδέχθηκε το καθήκον αυτό μόνο υπό τον όρο ότι θα του επιτρεπόταν να δημιουργήσει τον στρατό του. Όταν το Χαλιφάτο συμφώνησε στον όρο του, συγκρότησε έναν στρατό που περιλάμβανε δεκάδες χιλιάδες Τούρκους Κιπτσάκους. Αυτοί οι Τούρκοι, μαζί με άλλους Τούρκους που εντάχθηκαν αργότερα, αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο μέρος του αιγυπτιακού λαού.

Μετά την προσθήκη της Αιγύπτου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1517, η ανάμειξη των τουρκικών και αιγυπτιακών λαών συνεχίστηκε για άλλους τέσσερις αιώνες. Το παλιό αιγυπτιακό τυπογραφείο, το Boulac στο Κάιρο, είναι γεμάτο από χειρόγραφα γραμμένα στη διάλεκτο Kipchak της τουρκικής γλώσσας.

Επιστροφή σε μια φυσιολογική κατάσταση

Υπήρξαν κάποιες δυσάρεστες στιγμές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ακόμη και όταν οι πολιτικές σχέσεις ήταν τεταμένες, οι οικονομικές σχέσεις συνέχισαν να αυξάνονται. Πιθανότατα θα αναζωογονηθούν σύντομα μετά την επιστροφή των πολιτικών σχέσεων σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση.

Η πρόσφατη κρίση στη Γάζα ήταν ένα σημαντικό θέμα στην ατζέντα των δύο ηγετών και η Γάζα παρέμεινε έτσι για χρόνια. Μετά τις ΗΠΑ, η Αίγυπτος είναι αυτή που ενεργεί ως παίκτης στην κρίση της Γάζας. Η εγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα και η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει μια πολιτική που αντιβαίνει στις προτιμήσεις της.

Οι θέσεις της Τουρκίας και της Αιγύπτου μπορεί να μην ταυτίζονται στο θέμα της Γάζας. Η διαμόρφωση ενός άξονα από την Τουρκία και την Αίγυπτο είναι απίθανη, διότι οι δύο αυτές χώρες έχουν συμφέροντα που είναι αντίθετα μεταξύ τους. Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να ενθαρρύνουν την Τουρκία και την Αίγυπτο να διευθετήσουν τις αποκλίνουσες θέσεις τους στο ζήτημα αυτό.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν πάντα τη Γάζα κατά του Ισραήλ και προσπαθούσαν να προωθήσουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία συμμετέχει επίσης στενά στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην εκκένωση των κατοίκων της Γάζας μέσω της Αιγύπτου.

Το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου

Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, οι ηγέτες της Τουρκίας και της Αιγύπτου έθεσαν επίσης το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, της Συρίας και άλλων πολυμερών προβλημάτων. Όταν η ένταση στη Μέση Ανατολή είναι στα ύψη δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τέτοια κρίσιμα ζητήματα.

Το πρόβλημα της Λιβύης ήταν επίσης ένα σημαντικό θέμα στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών. Οι θέσεις τους διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ο ένας από τον άλλον. Η Τουρκία συνεργάζεται με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία λειτουργεί από την Τρίπολη και είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, ενώ η Αίγυπτος υποστηρίζει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ. Η Άγκυρα προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο πλευρών.

Το θέμα της σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο τέθηκε επίσης από τους ηγέτες. Η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στην ανατολική Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, η συνεργασία τους είναι σημαντική.Η συμφωνία για την οριοθέτηση των αποκλειστικών θαλάσσιων ζωνών που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δημιούργησε μια σημαντική θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας που μοιράζονται οι δύο χώρες. Εάν μπορούσε να υπογραφεί παρόμοια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, και οι δύο χώρες θα αποκτούσαν πρόσθετες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Οι ΗΠΑ και οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις

Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων, διότι ο αντίκτυπος αυτών των σχέσεων θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Τόσο η Τουρκία όσο και η Αίγυπτος πρέπει να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους υπό το φως της πρόσφατης κρίσης στη Γάζα.Οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχό τους, αλλά την ίδια στιγμή, υπάρχουν διαφορετικές φωνές εντός των ΗΠΑ.

Η άμυνα είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, διότι, μετά την αιφνιδιαστική εκδίωξη των Ρώσων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων από την Αίγυπτο από τον τότε πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ το 1972, ο αιγυπτιακός στρατός αμερικανοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Η Τουρκία έχει προτείνει την πώληση μη επανδρωμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αίγυπτο. Εάν η συνεργασία παραμείνει σε αυτό το στάδιο, οι ΗΠΑ μπορεί να μην παρέμβουν, διότι πολλές χώρες πωλούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη η μία στην άλλη. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν θα είναι ευχαριστημένες με την πώληση από την Τουρκική Δημοκρατία άλλων κρίσιμων αμυντικών υλικών στην Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Αφρική.Ο εμπορικός όγκος είναι πιθανό να γίνει μεγαλύτερος μετά την παρούσα αναθέρμανση των σχέσεων, αλλά η επιφυλακτικότητα μπορεί να παραμείνει λόγω του ιστορικού των μεταξύ τους σχέσεων.

____

(*) Ο Yasar Yakis είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος AKP , που δρύθηκε το 2001 από μέλη του ισλαμικού Κόμματος της Αρετής ανάμεσα στα οποία ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Καμία δημοσίευση για προβολή