ΠΟΥ για κοροναϊό: Κάναμε λάθος. Υψηλός ο κίνδυνος σε διεθνές επίπεδο. Πιέσεις στην κινεζική οικονομία. Σειρά μέτρων και στην Ελλάδα

Παγκόσμια αναστάτωση προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού, η οποία έχει σημάνει συναγερμό στην διεθνή επιστημονική κοινότητα. Στην Κίνα η κατάσταση παραμένει δραματικές με πόλεις ολόκληρες να έχουν μετατραπεί σε “πόλεις φαντάσματα” και την οικονομία της υπερδύναμης να δέχεται ήδη ισχυρές πιέσεις.

Την ανησυχία ενέτεινε η χθεσινή διόρθωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  ο οποίος άλλαξε  την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε έως σήμερα στις αναφορές του εξαιτίας ενός «λάθους στη διατύπωση», όπως παραδέχθηκε.

Έως χθες, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο».

«Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη.

«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης

Από την τρίτη, που δημοσίευσε την 23η Ιανουαρίου, προχωρούσε σε μια εκτίμηση του κινδύνου.

Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι «η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο (…) δεν έχει αλλάξει (…): πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο».

«Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε» εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος τύπου.

Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους».

Πόλεις φαντάσματα

Εικόνες από έρημες λεωφόρους, άδειες πλατείες και κλειστά εμπορικά κέντρα φτάνουν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από πολλές πόλεις της Κίνας, οι οποίς έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης του νέου κορονοαϊού.

Πιέσεις στην κινεζική οικονομία από τον κορονοϊό

Η επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 81 ανθρώπους και έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, αναμένεται να πλήξει την οικονομία της, που αποτελεί κινητήριο παράγοντα της παγκόσμιας ανάπτυξης, αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να υπολογιστεί ο συνολικός αντίκτυπος σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Κοινός τόπος πάντως είναι ότι βραχυπρόθεσμα η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί καθώς οι κινεζικές Αρχές εντείνουν τα προληπτικά μέτρα, επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και παρατείνουν τις αργίες για την κινεζική πρωτοχρονιά προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού.

Εκατομμύρια άνθρωποι που κανονικά ταξιδεύουν αυτή την περίοδο ακύρωσαν τα σχέδιά τους, με την κυβέρνηση να δίνει εντολή να αποζημιωθούν πλήρως όσοι είχαν εκδώσει εισιτήρια για αεροπλάνα ή τρένα.

Η Σανγκάη ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι τις δραστηριότητές τους πριν από τις 9 Φεβρουαρίου, ενώ στις επιχειρήσεις στην πόλη Σουτζόου της ανατολικής Κίνας, που αποτελεί κέντρο της μεταποιητικής δραστηριότητας, δόθηκε εντολή να παραμείνουν κλειστές έως τουλάχιστον τις 8 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση παρέτεινε για όλη τη χώρα την εβδομαδιαία αργία για την κινεζική πρωτοχρονιά κατά τρεις ημέρες, έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων και το επίκεντρο της επιδημίας του ιού στην κεντρική Κίνα, βρίσκεται ήδη ουσιαστικά σε καραντίνα και σε πολλές άλλες κινεζικές πόλεις ισχύουν αυστηροί περιορισμοί για τις μετακινήσεις.

Τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας

Το Υπουργείο Υγείας, όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, όμως αυτό που προέχει είναι η ψυχραιμία.

Ήδη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας και έχουν ορισθεί τα νοσοκομεία αναφοράς (Αττικόν, Σωτηρία).
Το Ινστιτούτο Παστέρ έχει αναλάβει -ως εργαστήριο αναφοράς- να κάνει τις εξετάσεις, εφόσον χρειαστεί, ενώ υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με την ευρωπαϊκή υπηρεσία πρόληψης ασθενειών ECDC και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ τηρούνται πιστά οι οδηγίες.

Ακόμη, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι έτοιμος για ελέγχους με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια της χώρας.

Η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ενημέρωσε τη Δευτέρα τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια πως οι κινεζικές Αρχές έχουν αναστείλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Επίσης, αποφασίστηκε να υπάρχει σύνδεσμος συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας-Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και Κινεζικής Πρεσβείας.

Καμία δημοσίευση για προβολή