Πράσινο φως για διανομή κοινωνικού μερίσματος από τον πρωθυπουργό. Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί και τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Η απόφαση για διανομή κοινωνικού μερίσματος μέσα στον Δεκέμβριο έχει ληφθεί. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί πλέον τις επόμενες ημέρες είναι το ακριβές ποσό που θα διανεμηθεί και τα κριτήρια με τα οποία θα δοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από τους πιστωτές, οι οποίοι δεν είναι αντίθετοι στο να δοθεί κάποιου είδους μερίσματος από το υπέρ πλεόνασμα που θα προκύψει.

Την απόφαση της κυβέρνησης προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος, σε συνέντευξή του (Σκάϊ), επιβεβαίωσε εμμέσως τη σχετική πληροφορία, δηλώνοντας ότι “δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς“. Δεν προσδιόρισε βέβαια τα κριτήρια με τα οποία θα δοθεί, ούτε και το ποσό που διανεμηθεί.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητώνται διάφορα σενάρια για τις προϋποθέσεις καταβολής του μερίσματος, καθώς επίσης και για τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ποσό που θα διανεμηθεί  πολύ δύσκολα θα υπερβεί τα 200 εκατ. και ως εκ τούτου τα κριτήρια για τους δικαιούχους αναμένονται αρκετά αυστηρά.

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί το μέρισμα  στις παρακάτω κοινωνικές ομάδες:

Σε όσους λαμβάνουν πολύ χαμηλή σύνταξη. Το όριο θα είναι πιθανότατα κάτω από τα 600 ευρώ.
Σε όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα κριτήρια για να λάβει κάποιος το εν λόγω επίδομα είναι:Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
Τα τεκμήρια διαβίωσης της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (αυτοκίνητα ή δίκυκλα) να μην υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσό των 6.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων, κ.λπ. να μην υπερβαίνει το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης:
Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό τα 1.200 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, τα 1.800 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, τις 2.100 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, τις 2.400 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, τις 2.700 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, τις 3.000 ευρώ.
Στον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα πρόνοιας (συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων τέκνων του πρώην ΟΓΑ) εκτός από το επίδομα αναδοχής, το επίδομα των απροστάτευτων τέκνων και τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ένταξης στο πρόγραμμα του ΚΕΑ είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ιδίως οι άστεγοι) μπορούν να λάβουν βοήθεια από τους Δήμους για την υποβολή φορολογικής δήλωσης πριν καταθέσουν την αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα ΚΕΑ. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν κάθε μήνα τα εξής ποσά:

– Κάθε άγαμος, 200 ευρώ το μήνα.

– Κάθε ζευγάρι έγγαμων ή συνδεδεμένων με σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, 300 ευρώ το μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή