Επτά κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν συνεχίσει τις προκλήσεις ετοιμάζει η ΕΕ – “Απογοητευμένη” η Ευρώπη με την ‘Αγκυρα

Την ύπαρξη συμφωνίας για την επεξεργασία κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής  της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο, εκφράζοντας μάλιστα την απογοήτευση της Ευρώπης για τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής πολιτικής κάλεσε την Τουρκία να μείνει μακριά από μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα μπορούσαν να αφορούν πλοία.

Ευχαρίστησε επίσης τη Γερμανία για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να βρεθούν λύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο και Τουρκία, τονίζοντας πως θα πρέπει να βρεθεί ένα μονοπάτι για να γίνουν υγιέστερες οι σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.

Ο κ. Μπορέλ ανακοίνωσε τη συναίνεση των «27» για την επιτάχυνση της προσθήκης ονομάτων στη σχετική λίστα, όπως ζήτησε η Κύπρος.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε ότι Συμβούλιο εκφράζει πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε μονομερή ενέργεια κάτι το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δυο πλευρών. «Θέλουμε να δοθεί μια σοβαρή ευκαιρία στο διάλογο», τόνισε και διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ στην περιοχή. Καλωσόρισε δε προς αυτό τον σκοπό την γερμανική πρωτοβουλία μεσολάβησης.

Κληθείς να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται για περιοριστικά μέτρα που αρχικά στοχεύουν πρόσωπα, στη συνέχεια όμως θα στοχεύουν, πλοία, οντότητες, υποδομές, περιουσιακά στοιχεία, περιορισμό χρήσης λιμανιών, περιορισμούς επί προμηθειών και παροχής τεχνολογίας και άλλα οικονομικά μέτρα σε ό,τι σχετίζεται με τις ενέργειες αυτές καθαυτές τις παράνομες ενέργειες. Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να υπάρξουν μέτρα και επί άλλων τομέων της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή. Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελπίδα όλων είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, είπε ότι «είμαστε σαφείς ως προς την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο». Είπε ακόμα ότι μόνο με διάλογο θα αποφευχθεί η κρίση και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται.

Αυτή είναι η λίστα των κυρώσεων

Ο κατάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος παρουσιάστηκε προφορικά ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσής του, παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού καναλιού Alpha, o κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώριση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ

5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή