Πρεμιέρα ολομέτωπης επίθεσης στην κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ -Τα ραντεβού στη Κουμουνδούρου και η νέα αντιπολιτευτική «γραμμή»

Το ακριβές περιεχόμενο της πρώτης ομιλίας του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ ως αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης βρίσκεται σε φάση τελικής προετοιμασίας αυτή την εβδομάδα.

Όλα, ωστόσο, κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη αποφασισμένος να εγκαινιάσει τον πρώτο κύκλο σκληρής, μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένα εξάμηνο από τις εκλογές, χρονικό διάστημα που παραδοσιακά θεωρείται ως περίοδος «ανοχής» και αναμονής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Έντονη κριτική Τσίπρα σε τρεις τομείς

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που προκύπτουν από τις διαδοχικές συναντήσεις του με πρώην υπουργούς, κομματικά στελέχη και τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας προτίθεται να εστιάσει την κριτική του σε τρεις κυρίως τομείς :

  • Στην οικονομία, όπου θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να καρπωθεί φιλολαίκές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή οι 120 δόσεις.
  • Στο κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά, για το οποίο θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση επαναφέρει από το «παράθυρο» μνημονιακές ρυθμίσεις
  • Στα θεσμικά ζητήματα, για τα οποία θα μιλήσει για προώθηση καθεστωτικών λειτουργιών, όπως πχ με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τις τροπολογίες στη Βουλή κοκ.

Όπως προέκυψε και από την πρόσφατή συνάντησή του με τον πρώην υπουργό Οικονομίας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτίθεται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, για το γεγονός ότι, όπως θα υποστηρίξει, καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που βρήκε έτοιμα επειδή

  • «πιστεύει στις ακραία νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, που ήταν ο πυρήνας των μνημονίων», παραπέμποντας επί της ουσίας στο μέλλον τη συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει «χαρτί και μολύβι»

«Χαρτί και μολύβι» έχουν πάρει στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζουν τον κατάλογο με τα “φιλολαϊκά και άλλα μέτρα” που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και “σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία ακύρωσης” -όπως λένε-  από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως :

  • η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% που θα ίσχυε από 1.1.2020.
  • κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και τη δραστική μείωση για μεγαλύτερα,
  • η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%,
  • οι 10.500 προσλήψεις για την Παιδεία που είχαν προγραμματιστεί με τον κανόνα 1 πρόσληψη για 1 απόλυση για το 2020 και το 2021 και
  • οι 15.000 προσλήψεις για την Υγεία στην επόμενη τριετία.