Προχωρά στην αξιοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας το ΤΑΙΠΕΔ

Στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την αξιοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας προχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ, προσδιορίζοντας την ημερομηνία υποβολή προσφορών έως τις 28 Αυγούστου. Η προετοιμασία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης συμπίπτει και με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη για την στήριξη όλου του σχεδιασμού δημοσίων και ιδιωτικών έργων φυσικού αερίου.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας προχθές στο συνέδριο του Εconomist δήλωσε υποστηρικτικός όσον αφορά το FSRU της Αλεξανδρούπολης που υλοποιείται από τον όμιλο Κοπελούζου αλλά και για την υπόγεια αποθήκη Φ/Α στο παλιό κοίτασμα νότια της Καβάλας. Όπως ανέφερε «το επίπεδο προετοιμασίας μας για το φυσικό αέριο χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης και πρέπει να προχωρήσει πέρα από τις αποθηκευτικές δυνατότητες του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα». Μέσα στα έργα που κατονόμασε είναι και η Καβάλα για την οποία όπως είπε πρέπει να εξεταστεί πώς θα αξιοποιηθεί.

Η ιδιωτικοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου δεν ήταν μέχρι σήμερα στις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρότζεκτ αναθερμαίνεται και το έργο κρίνεται πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού, εντείνονται οι διεργασίες για την αξιοποίησή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έργο έχει συσταθεί ισχυρό κονσόρτσιουμ, το οποίο θα διεκδικήσει την υπόγεια αποθήκη της Καβάλας στο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί.

Πρόκειται για την εταιρεία STORENGY η οποία ανήκει στη Γαλλική ENGIE, την εταιρεία ENERGEAN η οποία έχει και σήμερα την άδεια εκμετάλλευσης του πεδίου και τον κατασκευαστικό και ενεργειακό όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ