Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Η γυναίκα που αρνείται να «χρήσει» πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν

Υπό κανονικές συνθήκες, το αργότερο ως το πρωί της 7ης Νοεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του θα έπρεπε να έχουν αρχίσει τη διαδικασία μετάβασής τους στον Λευκό Οίκο, όσο κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευε κατηγορίες και «εκλογική απάτη» και «νοθεία» και προσέφευγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας να ανατραπούν τα αποτελέσματα σε διάφορές Πολιτείες.

Το τυπικό και το ουσιαστικό

Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι κανονικές και, προς μεγάλη έκπληξη και ενόχληση τόσο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ και της ομάδας του, όσο και όλων των πολιτών που ψήφισαν υπέρ του Μπάιντεν και τον βοήθησαν να νικήσει στις εκλογές, ακόμα, τυπικά δεν έχει αναγνωριστεί ως ο επόμενος πρόεδρος της χώρας και αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Βλέπετε, η διευθύντρια της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Έμιλι Μέρφι, αρνείται να υπογράψει ένα έγγραφο το οποίο θα «βεβαιώνει» ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές και έτσι να αρχίσει η πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία παραλαβής-παράδοσης της κυβέρνησης στον νέο πρόεδρο της χώρας. Και αυτό είναι άκρως προβληματικό για όλους.

Καμία πρόσβαση

Χωρίς την υπογραφή της Μέρφι, ο Μπάιντεν και η ομάδα του δεν έχουν καμία πρόσβαση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καμία διευκόλυνηση για τη διαδικασία της μετάβασης, κανένα τρόπο να αρχίσουν να λειτουργούν ως η μελλοντική κυβέρνηση των ΗΠΑ, ώστε στις 20 Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου προέδρου, να είναι έτοιμη και λειτουργική.

Ακόμα χειρότερα, η άρνηση της Μέρφι να υπογράψει το έγγραφο βεβαίωσης της νίκης του Μπάιντεν εμποδίζει την προετοιμασία για διορισμό περίπου 4.000 μετακλητών, πολλοί εκ των οποίων θα εργαστούν στους κρίσιμους τομείς της Υγείας και της εθνικής ασφάλειας, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο το σχέδιο Μπάιντεν για την μάχη κατά του κοροναϊού, αλλά και το «ιερό και όσιο» για τις ΗΠΑ ζήτημα της εθνικής ασφάλειας.

Κομματικά κίνητρα

Μέχρι στιγμής, η Διοίκηση και η ίδια η Μέρφι αρνούνται να εξηγήσουν την άρνησή τους να επικυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι New York Times αποδίδουν τη στάση αυτή σε κομματικά κίνητρα, καθώς η Μέρφι σχετίζεται άμεσα με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ωστόσο, το CNN σημειώνει ότι και η ίδια βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος και ότι προσπαθεί να «μεταφράσει» ασαφείς εγκυκλίους και κανονισμούς ώστε να βρει άκρη για το τι πρέπει να κάνει.

Το κακό είναι ότι η στάση της Μέρφι είναι κυριολεκτικά άνευ προηγουμένου, αφού σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις οι προκάτοχοί της αναγνώριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών και η μετάβαση γινόταν ομαλά. Μάλιστα, πηγές που μίλησαν στο CNN αν και παραδέχθηκαν ότι η θέση της είναι δύσκολη, εντούτοις τόνισαν ότι η στάση της είναι λάθος και δημιουργεί κακό «δεδικασμένο».

Καμία δημοσίευση για προβολή