Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Ο «κύκλος των χαμένων… ευκαιριών»: Για ποιά θέματα “ξέχασαν” να μιλήσουν Τραμπ και Μπάιντεν

η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν

Μπορεί οι φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ να χαρακτηρίζονται ως οι κρισιμότερες των τελευταίων χρόνων, καθώς πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το αποτέλεσμά τους θα έχει μακροπρόθεσμες και μείζονες συνέπειες σε πάρα πολλά ζητήματα, εντός και εκτός Αμερικής, ωστόσο, η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «στενή», ως προς τη θεματολογία της.

Αν εξαιρέσει κάποιος το ζήτημα της πανδημίας του κοροναϊού και τον τρόπο με τον οποίο τη διαχειρίστηκε η κυβέρνηση Τραμπ, λίγα ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν τους δύο μονομάχους (αν και όλα ήταν μείζονος σημασίας):

  • οι φυλετικές διακρίσεις, η οικονομία και η ικανότητα του καθενός από τους υποψηφίους να οδηγήσει τις ΗΠΑ στο μέλλον έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία.

Παρατηρητές στις ΗΠΑ, ωστόσο, θεωρούν ότι υπήρξαν και ζητήματα τα οποία οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ είτε δεν άγγιξαν καθόλου είτε έθιξαν ακροθιγώς ή με χονδροειδή τρόπο. Τα ζητήματα αυτά, ωστόσο, αναμένεται να αποτελέσουν μείζονες προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτά είναι:

1. Τα social media και ο ρόλος τους στη διαμόρφωση απόψεων

Ο Τραμπ κατόρθωσε να υποχρεώσει το Twitter και το Facebook να «φλαγκάρουν» αναρτήσεις του στις οποίες διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις ή ανακριβή στοιχεία για τόσα πολλά ζητήματα (κοροναϊός, εκλογές, κλιματική αλλαγή, κλπ) που πραγματικά δεν μπορούν να μετρηθούν. Ο Μπάιντεν επιτέθηκε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για τη «χαλαρότητα» που επέδειξαν, ωστόσο, κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν παρουσίασε μια συνεκτική πρόταση για το τι μπορεί να γίνει με τη διασπορά ψευδών μέσω των social media.

2. Τεχνητή Νοημοσύνη και ρομποτική

Ακόμα και κορυφαίοι επιχειρηματίες, όπως ο Ίλον Μασκ, έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η επιστήμη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ πολλές έρευνες προειδοποιούν για την επίδραση της ρομποτικής στο χώρο της αγοράς εργασίας, κάνοντας λόγο ακόμα και για μαζική ανεργία στο μέλλον.

Κανένας από τους δύο μονομάχουν δεν αφιέρωσε χρόνο σε αυτά τα ζητήματα, με τον Τραμπ να αρκείται σε Προεδρικό Διάταγμα για την αύξηση των επενδύσεων στην ΤΝ, ενώ ο Μπάιντεν μίλησε για πρόγραμμα 300 δισ. δολαρίων για την ΤΝ και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

3. Κίνα

Ο Τραμπ έχει ακολουθήσει σκληρή γραμμή έναντι της Κίνας σε πάρα πολλούς τομείς (από το εμπόριο ως την πανδημία του κοροναϊού) και εκτιμάται ότι αν επανεκλεγεί θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, ενώ έχει κατηγορήσει τον Μπάιντεν για «χαλαρή» στάση. Ωστόσο, πέραν από γενικόλογες εξαγγελίες, η καμπάνια του δεν έχει περιγράψει καν έναν νέο οδικό χάρτη των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας για την επόμενη τετραετία, ενώ ο Μπάιντεν προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στην κριτική προς το Πεκίνο και την άμβλυνση φαινομένων ρατσισμού έναντι Ασιατών.

4. Κλιματική αλλαγή

Η στάση του Τραμπ για το θέμα μοιάζει να έχει αλλάξει από το «δεν υφίσταται» στο ότι η ανθρωπογενής δραστηριότητα υπερθερμαίνει τον πλανήτη «ως ένα σημείο», ενώ ο Μπάιντεν αν και αποδέχεται τις επιστημονικές θέσεις για το ζήτημα, δηλώνει ότι δεν θα απαγορεύσει το fracking.

5. Κόστος υγείας

Η πανδημία του κοροναϊού αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έχουν το ακριβότερο σύστημα υγείας στον πλανήτη, ο Τραμπ επιχείρησε να περάσει μια επιλογή για δημόσια ασφάλιση, αλλά την άφησε πίσω, ενώ οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν να τον «πυροβολούν» για την προσπάθειά του να διαλύσει το Obamacare, αλλά μέχρι εκεί.

6. Δημογραφικό

Οι ΗΠΑ αλλάζουν και μαζί και οι πολιτικές, με τους Τραμπ και Μπάιντεν να στρέφονται προς τους νέους ψηφοφόρους και τους μαύρους, με τον Δημοκρατικό υποψήφιο να τα πηγαίνει καλύτερα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ μοιάζει να χάνει τους γηραιότερους Αμερικανούς λόγω κοροναϊού.

7. Καπιταλισμός και ανισότητες

Μέχρι και το ΔΝΤ χτυπά διαρκώς καμπανάκια για τους κινδύνους των διαρκώς διευρυνόμενων εισοδηματικών ανισοτήτων, ενώ ο κοροναϊός υποχρέωσε τους δύο υποψήφιους προέδρους να μιλήσουν για το θέμα, με τον Μπάιντεν να δεσμεύεται για πακέτο ανάκαμψης ενός έως δύο τρισ. δολαρίων και άλλα τρία τρισ. για υποδομές, ενώ ο Τραμπ αρκέστηκε σε ασαφείς αναφορές σε νέο γύρο φοροαπαλλαγών, οι οποίες, όμως, κατά τεκμήριο οφελούν τους πιο πλούσιους.

8. Δομικός ρατσισμός

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ αποκάλυψε το συστημικό πρόσωπο του ρατσισμού στις ΗΠΑ και έφερε σε δύσκολη θέση τον Τραμπ, ο οποίος επιχείρησε να μεταφέρει τη συζήτηση σε άλλα ζητήματα, όπως οι antifa ή το κίνημα #BlackLivesMatter, διχάζοντας ακόμα περισσότερο τους Αμερικανούς. Ο Μπάιντεν αποδέχεται τον συστημικό ρατσισμό και έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί δυναμικά για την καταπολέμησή του, ωστόσο, ακροπατεί σε ζητήματα όπως η αστυνομική βία ή τα επεισόδια σε διαδηλώσεις.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή