Προειδοποίηση από την Παγκόσμια Τράπεζα: Η πανδημία μπορεί να προκαλέσει και χρηματοπιστωτική κρίση

Η Κάρμεν Ράινχαρτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και συγγραφέας, μαζί με τον Κένεθ Ρόγκοφ, ενός βιβλίου που θεωρείται ως το καλύτερο αποθησαύρισμα οικονομικών κρίσεων και χρεοκοπιών κρατών, του «This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly», εμφανίστηκε δυσοίωνη για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού.

«Πόλεμος»

Μιλώντας στο Bloomberg, η Ράινχαρτ υπογράμμισε ότι η πανδημία «μεταμορφώνεται σε μείζονα οικονομική κρίση με πολύ σοβαρές χρηματοπιστωτικές συνέπειες» και περιέγραψε την προσπάθεια των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να κρατήσουν χαμηλά τα επιτόκια μέσω μαζικών αγορών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες ως «πόλεμο». «Στους πολέμους οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους και τώρα υπάρχουν πολύ σοβαρές ανάγκες», υπογράμμισε.

«Μη βιώσιμο σενάριο»

Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική στα πιο πλούσια κράτη, τα οποία συμφώνησαν να διατηρήσουν ένα πρόγραμμα διαγραφής χρέους σε πιο φτωχές χώρες ως τα μισά του 2021, παρά την πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας το πρόγραμμα αυτό να είναι ετήσιο, λέγοντας ότι «όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το σενάριο είναι μη βιώσιμο».

Ο ρόλος της Κίνας

Δεδομένου, δε, ότι η Κίνα είναι ο κάτοχος σχεδόν του 60% του χρέους αυτού -ενίοτε με αδιαφανείς όρους και υψηλά επιτόκια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα-, η Ράινχαρτ επισήμανε ότι το Πεκίνο συμμετέχει στο πρόγραμμα διαγραφής χρέους «λιγότερο από πλήρως», λέγοντας ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας, αλλά και ιδιώτες δανειστές, δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό.

Καμία δημοσίευση για προβολή