Προειδοποίηση από τον Τζέιμς Σταυρίδη: Σε περίπτωση σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας η Ουάσινγκτον δεν έχει τόσο μεγάλο πλεονέκτημα όσο νομίζει

Ένα από τα βασικά σενάρια που οι αξιωματικοί του Πενταγώνου εξετάζουν τα τελευταία χρόνια στα «παιχνίδια πολέμου» που πραγματοποιούν, είναι μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Κυρίως οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι κάνουν την Ουάσινγκτον να θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτη μεσοπρόθεσμα την εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν και την συνακόλουθη εμπλοκή των ΗΠΑ στη διαμάχη. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: ποιος θα κέρδιζε έναν τέτοιο πόλεμο.

Ο ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ήταν και αρχηγός των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, κάνει στο σάιτ του Nikkei μια ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κίνας και καταλήγει σε ένα μάλλον ανησυχητικό συμπέρασμα: ότι η Αμερική μπορεί μεν να έχει το πλεονέκτημα σε μια τέτοια σύγκρουση, ωστόσο, το πλεονέκτημα αυτό είναι μικρό και μικραίνει διαρκώς.

Πόροι

Σύμφωνα με την ανάλυση του Σταυρίδη, από απόψη πόρων, οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για την άμυνα από την Κίνα (πάνω από 700 δισ. δολάρια έναντι περίπου 212 δισ.). Ωστόσο, τα νούμερα δεν λένε όλη την αλήθεια, καθώς μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται οι ανελαστικές δαπάνες της πληρωμής του προσωπικού, αλλά και της παρουσίας των ΗΠΑ σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ενώ οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας περιορίζονται κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία. Επίσης, σημειώνει ότι υπάρχουν και χρήματα που η Κίνα ξοδεύει για την άμυνα και δεν φαίνονται στα επίσημα στοιχεία.

Ναυτικό

Όσον αφορά στις ναυτικές δυνάμεις, η Κίνα ήδη προηγείται των ΗΠΑ, με 350 σκάφη έναντι 300, ωστόσο ο στόλος των ΗΠΑ είναι πιο ποιοτικός, με πιο έμπειρα πληρώματα και κυρίως με καλύτερο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των σκαφών. Κατά τον Σταυρίδη, στον τομέα αυτό η Κίνα έχει πολύ μικρό πλεονέκτημα, αλλά το οποίο δεν είναι καθοριστικό.

Γεωγραφία

Η γεωγραφία, ωστόσο, είναι ο μεγάλος αντίπαλος των ΗΠΑ σε μια σύγκρουση με την Κίνα: αν τελικά η σύγκρουση διεξαχθεί στην νοτιοανατολική Ασία, το Πεκίνο θα έχει τεράστιο λογιστικό πλεονέκτημα έναντι της Ουάσινγκτον, ακόμα κι αν υπάρχουν κοντινές αμερικανικές βάσεις. Επίσης, η Κίνα έχει δημιουργήσει και δέκα τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα, τα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως «αβύθιστα αεροπλανοφόρα» και προσπαθούν να βρουν τρόπους για την εξουδετέρωση του πλεονεκτήματος που δίνουν στο Πεκίνα.

Συμμαχίες

Όσον αφορά στις συμμαχίες, οι ΗΠΑ δείχνει να έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα: Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Ινδία και πολλές άλλες χώρες συντάσσονται στρατιωτικά με την Ουάσινγκτον, ωστόσο, από τη μία πλευρά η Κίνα ενισχύει τους δεσμούς της με χώρες της Ασίας και τη Ρωσία, έχει καλές σχέσεις με Ιράν και Πακιστάν και τα έχει βρει και με τις Φιλιππίνες. Επίσης, ερωτηματικό για τις ΗΠΑ αποτελεί τι θα πράξουν οι σύμμαχοί της σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα, ωστόσο, για την ώρα το πλεονέκτημα είναι στην πλευρά της Ουάσινγκτον.

Τεχνολογία

Τέλος, στον παράγοντα της τεχνολογίας, οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά από την Κίνα: από τα «σιωπηλά» υποβρύχια και τα stealth μαχητικά ως τον κυβερνοπόλεμο και τους στρατιωτικούς δορυφόρους, η Ουάσινγκτον έχει το πλεονέκτημα έναντι του Πεκίνου. Ωστόσο, ο Σταυρίδης επισημαίνει ότι το κενό που χωρίζει τις δύο χώρες κλείνει διαρκώς και ότι η Κίνα επενδύει πολλά στην στρατιωτική τεχνολογία και σύντομα θα βρίσκεται πολύ κοντά στις ΗΠΑ.

Εν ολίγοις, ο Σταυρίδης επισημαίνει ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα σχετικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας σε περίπτωση σύγκρουσης των δύο χωρών. Ωστόσο, το πλεονέκτημα αυτό μειώνεται διαρκώς και μια τέτοια σύγκρουση θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Καμία δημοσίευση για προβολή