Προετοιμασμένη για μακρά περίοδο μεγάλης έντασης από την Τουρκία η Αθήνα. Και νέο αμερικανικό τελεσίγραφο προς τον Ερντογάν

Economist Ερντογάν

Προετοιμασμένη για μια μακρά περίοδο μεγάλης έντασης από την Τουρκία είναι η Αθήνα, η οποία εκτιμά ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιμένει στη μέχρι σήμερα επιθετική του στρατηγική. Δεν αποκλείει, μάλιστα, ακόμα και την πρόκληση εκ μέρους του ανοικτής κρίσης, έως τις τουρκικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023.

Αναμένεται κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, όσο βαθαίνει η εσωτερική κρίση στην γείτονα και ταυτοχρόνως ο Ερντογάν δεν κατορθώνει να ανακτήσει το δημοσκοπικό έδαφος που έχει χάσει, αυξάνεται η πιθανότητα να επιχειρήσει να δημιουργήσει συνθήκες αναβολής των εκλογών για έξι ή δώδεκα μήνες με την ενεργοποίηση των άρθρων του τουρκικού Συντάγματος που έχουν σχετικές πρόνοιες για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή εμπλοκής σε πόλεμο» προκειμένου να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία.

Σε πρώτη φάση, στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων η Αθήνα αναμένει την «έκβαση» της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, στην οποία έχει προσκληθεί –αλλά μέχρι προχθές δεν ήταν σαφές εάν τελικώς θα παραστεί– ο Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, φέρεται είναι αποφασισμένος να αναδείξει στην Πράγα το νέο κρεσέντο της τουρκικής επιθετικότητας, ενώ από την Αγκυρα δεν εκπέμπεται καμία διάθεση να πέσουν οι τόνοι.

Τα σενάρια για την πιθανή εστία έντασης 

Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Εξωτερικών και υπουργείο Άμυνας αποκωδικοποιούν διαρκώς τα μηνύματα και αναλύουν τα σενάρια που προβάλλονται ως πιθανά για τα επόμενα βήματα του Ερντογάν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής, παρά τη φημολογία και τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, το σενάριο περί «αποκλεισμού» κάποιου ελληνικού νησιού με το πρόσχημα της στρατιωτικοποίησης κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών δεν θεωρείται ισχυρό.

Αντιθέτως, ως πιθανές κινήσεις πρόκλησης μείζονος έντασης θεωρούνται:

  • Η δημιουργία προσφυγικής κρίσης κατά τα πρότυπα του 2020 στον Εβρο.
  • Η επανάληψη του σκηνικού των Ιμίων, με πυροδότηση κρίσης με αφορμή «κινήσεις» ιδιωτών, τις οποίες θα έχει ενορχηστρώσει η τουρκική πλευρά.
  • Το πρόσχημα των ερευνών, με το «Ορούτς Ρέις» να κινείται δυτικά του 28ου μεσημβρινού ή, στα νότια της Κρήτης για λογαριασμό της Τρίπολης, μέσω της ενεργοποίησης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Και νέα “βολή” κατά του Ερντογάν 

Χθες, εν τω μεταξύ, μετά την τροπολογία που κατέθεσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, με την οποία στην ουσία απαγορεύεται η πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία, και ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χολεν (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ) κατέθεσε δεύτερη τροπολογία στον Προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου (NDAA), με την οποία θέτει επιπρόσθετα εμπόδια στην μεταφορά των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, θέτει όρους και προϋποθέσεις για να ψηφίσει υπέρ της πώλησης. Οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένοι που ήδη η Τουρκία τους απέρριψε. Ο πιο σημαντικός αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Η απαράβατη προϋπόθεση 

Η τροπολογία αναφέρει ότι ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας.

Τα παραπάνω θα επιτραπούν ΜΟΝΟ εάν ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου ότι:

-Mια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ

-Περιλαμβάνεται λεπτομερής περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και εναντίον στρατιωτικών επιχειρήσεων κατα συμμάχων των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου του SDF (Κούρδοι του YPG και Άραβες της Συρίας) για την εκστρατεία κατα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

-Kαμία εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πριν από την ημερομηνία κατά την οποία η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη της Σουηδιας και της Φινλανδιας στο ΝΑΤΟ.

Καμία δημοσίευση για προβολή