Προώθηση κοινών πολιτικών από Αθήνα και Ρώμη για μεταναστευτικό/προσφυγικό. Συνεργασία Ελλάδας Ιταλίας στο εμπόριο και την ενέργεια

Στην ανάγκη συντονισμού και προώθησης κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Τζιουζέπε Κόντε στη χθεσινή τους συνάντηση στη Ρώμη.  Υπήρξε, ακόμα, κοινή παραδοχή ότι η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να παραμείνει ενεργή, ενώ συζητήθηκε, εκτενώς η συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στο εμπόριο και στην ενέργεια. Ο κ. Κόντε, μάλιστα,  κάλεσε τις ιταλικές επιχειρήσεις να λάβουν υπόψη τους τις ευκαιρίες συνεργασίας που παρουσιάστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ηγεσίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας στην Αθήνα.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι στη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση απαιτείται συντονισμός και προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Conte συμφώνησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό δεν είναι εθνικό ζήτημα για την κάθε χώρα, αλλά πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή διαχείριση. Πρόσθεσε, μάλιστα,  ότι οι επιστροφές και ο διαμοιρασμός αποτελούν στοιχεία-πυλώνες σε ό,τι αφορά την ιταλική κυβέρνηση. Ενέταξε το προσφυγικό-μεταναστευτικό στα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει στην πρώτη φάση της θητείας της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τι συμφωνήθηκε σχετικά με την ενέργεια

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την επικείμενη ολοκλήρωση του αγωγού TAP, ο οποίος θα μεταφέρει προς την Ευρώπη αζερικό φυσικό αέριο περνώντας από την Ιταλία, καθώς και για τα σχεδιαζόμενα σημαντικά εγχειρήματα όπως ο EastMed.

Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Understanding) στον ενεργειακό τομέα. Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου και να εργαστούν για τη σύσφιξη της συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Ιταλίας και την προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας των δυο κρατών.

Η συμφωνία προωθεί τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας (προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ και της παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα), την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την προώθηση της υλοποίησης των «έξυπνων» δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης.

Καμία δημοσίευση για προβολή