Προς ένα φθινόπωρο “γεμάτο” ελληνοτουρκικές εξελίξεις – Εντατικές διπλωματικές διεργασίες μεταξύ Αθήνας, Βερολίνου, Άγκυρας

Η πληροφορία που μετέδωσε ο Economist ότι το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βερολίνο επιβεβαιώνει ότι υπάρχει εντατική προετοιμασία διπλωματίας κορυφής το φθινόπωρο για να αποφορτιστούν οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Αθήνα από την πλευρά της – με ανακοίνωση “κύκλων” της – θέτει τους όρους του διαλόγου.

  • Η συνάντηση αυτή θα γίνει με πρωτοβουλία της Ανγκελας Μέρκελ και εντάσσεται, όπως είχε γράψει το economico, στη συμφωνία βάσει της οποίας ανέστειλε το ερευνητικό του πρόγραμμα το Oruc Reis προκειμένου να αποτραπεί η ένταση στην περιοχή του Καστελόριζου.

Η δρομολογημένη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα γίνει αφού έχουν επανεκκινήσει οι διερευνητικές επαφές για τα ζητήματα του Αιγαίου που πάγωσαν το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες που επίσης δεν διαψεύστηκαν, ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και ανάλογα με την έκβασή του θα προγραμματιστεί η συνέχεια.

Οι εκλογές στα κατεχόμενα στις αρχές Οκτωβρίου

Ολα αυτά αποκτούν ιδιαίτερο διπλωματικό ενδιαφέρον αν συνδυαστούν με τις εκλογές στα κατεχόμενα στις αρχές Οκτωβρίου. Εφόσον κερδίσει ο Μ. Ακιντζί που θεωρείται μετριοπαθής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οργανωθεί πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό προκειμένου να αναζητηθεί συμφωνία επίλυσης ή τουλάχιστον ένα πλαίσιο που θα περιλαμβάνει και μηχανισμό διαμοιρασμού του ενεργειακού πλούτου χωρίς προϋποθέσεις.

Αυτό είναι και το πιο πιεστικό αίτημα της Αγκυρας. Αποδέκτης των πιέσεων του Ρ.Τ.Ερντογάν είναι πρωτίστως ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος από την πλευρά του ζητά από την Α. Μέρκελ να ελέγξει την τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο, όπως έκανε για το Αιγαίο.

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να βάλει πλάτη συναρτώντας τη συναίνεση με τις αποκαλύψεις σε βάρος του, το ΚΙΝΑΛ έχει υιοθετήσει υψηλούς τόνους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποκηρύξει τον “διάλογο με πειρατές”, το βαρύ διπλωματικό φθινόπωρο μπορεί να έχει και έντονο πολιτικό ενδιαφέρον – όχι απαραίτητα με την καλή έννοια.

Η κυβέρνηση “διαψεύδει” επιβεββαιώνοντας

Για το δημοσίευμα του Economist, κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν ότι “πρόκειται για σενάρια φαντασίας”. Ωστόσο παραδέχτηκαν ότι “αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση επαφών, που θα μπορούσαν -εάν πετύχουν- να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που γίνονταν σε επίπεδο διπλωματών μέχρι το 2016, αλλά διακόπηκαν με ευθύνη και απόφαση της Τουρκίας”. Και έθεσαν τους όρους του διαλόγου με την Άγκυρα – τον οποίο επιδιώκει η κ. Μέρκελ το Φθινόπωρο στο Βερολίνο:

“Για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρεξήγηση από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση υπογραμμίζει πρώτον ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συρθεί σε οποιαδήποτε συζήτηση υπό όρους παραβατικότητας, εκβιασμών ή πιέσεων, δεύτερο ότι το μόνο θέμα για το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και τρίτον ότι ο διάλογος αυτός θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα της Σύμβαση των Η. Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας”.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή