Προς ιστορική συμφωνία για ψήφο αποδήμων και νόμο περί ευθύνης υπουργών. Σήμερα πιθανή συμφωνία για τις Ανεξάρτητες Αρχές

Σε μια ιστορική στιγμή για το πολιτικό σύστημα, τρία κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, έκλεισαν χθες μια μακροχρόνια πληγή που προκαλούσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα και λειτουργούσε απαξιωτικά για το πολιτικό προσωπικό, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Σήμερα εξάλλου, πρόκειται να υπερψηφιστούν η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους τακτικούς και η επιλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, δύο θέματα που συγκεντρώνουν ευρεία αποδοχή των κομμάτων.

Στη χθεσινή συζήτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, χαρακτήρισε μελανό σημείο την σύντομη αποσβεστική προθεσμία παραγραφής που περιλάμβανε η διάταξη που αναθεωρείται και πρόσθεσε ότι η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας εξισώνει τον υπουργό με όλους τους πολίτες ως προς την παραγραφή των ποινικών αδικημάτων.

Πάντως, με τη σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων, η Βουλή και με τη νέα αναθεωρημένη διάταξη θα έχει ρόλο στην άσκηση ποινικής δίωξης για τα πολιτικά πρόσωπα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης «η Βουλή περιορίζεται στο δικονομικό της καθήκον να εξετάζει και να αποφασίζει μόνο για την άσκηση της ποινικής δίωξης και η κατ’ ουσία διερεύνηση της υποθέσεως θα τελείται από τον φυσικό δικαστή.»

Προς ιστορική συμφωνία και για την ψήφο αποδήμων

Και αν η αναθεώρηση αυτού του άρθρου έγραψε πολιτική ιστορία, πολιτική ιστορία φαίνεται πως θα γράψει και η σύμπνοια που δείχνουν τα περισσότερα κόμματα προκειμένου να ψηφιστεί τόσο σε επίπεδο Συντάγματος, όσο και σε επίπεδο νομοθετικής πρωτοβουλίας, η δυνατότητα στους Έλληνες εκτός επικράτειας να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές.

Ο υπουργός εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ικανοποίησε και τους τελευταίους προβληματισμούς που είχε το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, με αποτέλεσμα τα στελέχη του ΚΚΕ να δηλώνουν ικανοποιημένα και έτοιμα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Με βάση τις τελικές διατάξεις που παρουσίασε ο κ. Θεοδωρικάκος, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: Α) Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα. Β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Εντός δύο μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα ανοίξει ηλεκτρονική πύλη στην οποία θα γίνεται η αίτηση του εκλογέα. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας), αυτά θα αντλούνται άμεσα.

Η εξομοίωση στρατιωτικών τακτικών δικαστών και οι Ανεξάρτητες αρχές 

Η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους τακτικούς δικαστές, και η επιλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, είναι δύο από τα κεντρικά θέματα της σημερινής ημερήσιας διάταξης της Ολομέλειας της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Και τα δύο αυτά θέματα έχουν την ευρεία αποδοχή των κομμάτων.

Ειδικότερα για τις Ανεξάρτητες Αρχές η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ορίζει ότι:

«Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία τριών πέμπτων των μελών της. Η θητεία των μελών των ανεξάρτητων αρχών παρατείνεται έως τον διορισμό νέων μελών. Τα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των μελών των ανεξάρτητων αρχών και της λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

«Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής κατ’ αρχήν με την αυξημένη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των μελών της και εφόσον αυτή δεν επιτευχθεί, μετά την πάροδο οκταμήνου από τη λήξη της θητείας των απερχομένων μελών της οικείας ανεξάρτητης αρχής, με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων αυτής. Οι ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται στον έλεγχο της Βουλής για πράξεις ή παραλείψεις τους. Με τον Κανονισμό της Βουλής ρυθμίζονται όσα αφορούν τη σχέση των ανεξάρτητων αρχών με τη Βουλή και ο τρόπος άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Με τη σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώνεται η πενθήμερη συζήτηση επί της αρχής και επί των άρθρων για την αναθεώρηση του συντάγματος και την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η ψηφοφορία επί των τελικών κειμένων.

Ειδικότερα θα συζητηθούν δύο θεματικές ενότητες αναθεωρητέων διατάξεων και αφορούν:

-Ποινική δικαιοσύνη (στρατιωτικοί δικαστές) (άρθρο 96 παρ.5)

-Ανεξάρτητες Αρχές (άρθρο 101 Α)

-Διοικητική Αποκέντρωση (άρθρο 101 παρ.1,4 και εισαγωγή ερμηνευτικής παραγράφου)

-Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 102 παρ. 2)

-Έκδοση νόμου που προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρο 112 κατάργηση παρ. 4)

-Ισχύς προσωρινού Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 113 κατάργηση)

-Εκλογή πρώτου Προέδρου Δημοκρατίας, προσωρινός πρόεδρος (άρθρο 114 παρ. 1 και κατάργηση παρ. 2)

-Ειδικό Δικαστήριο που προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 115 παρ. 1 και 2 και κατάργηση παραγράφων 3 και 4)

-Ακύρωση Πράξεων που εκδόθηκαν από 21.04.67 έως 23.7.74 (άρθρο 119 παρ. 1 κατάργηση).

Καμία δημοσίευση για προβολή