Πρώτη κατοικία: Ο Σκυλακάκης προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν μαζικοί πλειστηριασμοί, μιλά για 100.000 «πρώην κόκκινα» δάνεια

Θετικές προβλέψεις σχετικά με το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας έκανε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους servicers.

«Δεν θα έχουμε μαζικούς πλειστηριασμούς»

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «τα κόκκινα δάνεια, σήμερα, έχουν μπει σε μια διαδικασία ρύθμισης και επανέρχεται η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα σε μια φυσιολογική λειτουργία. Και αυτό επιτεύχθηκε χωρίς να έχουμε μαζικές εξώσεις και μαζική απώλεια κατοικιών» προβλέποντας, παράλληλά, ότι «δεν θα έχουμε μαζικές απώλειες πρώτης κατοικίας και μαζικούς πλειστηριασμούς. Οι εμπλεκόμενοι θα μπορέσουν με τα “εργαλεία” που έχουμε δημιουργήσει, να ρυθμίσουν στην πλειονότητά τους τα δάνειά τους».

Βέβαια, ο ανΥΠΟΙΚ αναγνώρισε πως «προφανώς θα υπάρχει και ένα κομμάτι πλειστηριασμών που θα γίνουν, αλλά θα είναι στο βαθμό εκείνο που υπήρχε και στα χρόνια προ κρίσης. Όσο αναπτύσσεται η οικονομία αυτό το κομμάτι θα περιοριστεί» και υπογράμμισε ότι πάνω από 100.000 δάνεια από «κόκκινα» έχουν ξαναγίνει «πράσινα» μέσα από τις ρυθμίσεις – συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ οφειλετών και funds, χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή στις διαδικασίες του πτωχευτικού δικαίου. Και αυτό «είναι μια θετική εξέλιξη» και «με αυτή την έννοια επιλύουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την κρίση».

«Δεν υπάρχει εύκολη λύση»

Ο κ. Σκυλακάκης, ανέφερε πως «η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ένα τμήμα της συνολικής πτωχευτικής διαδικασίας. Η Ελλάδα, δυστυχώς, έως το 2020 δεν είχε μια πραγματική, πτωχευτική διαδικασία για τα φυσικά πρόσωπα. Ένα φυσικό πρόσωπο, όταν πτώχευε δεν είχε τρόπο να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του και παρέμενε δέσμιο στα συσσωρευμένα του χρέη. Με το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, που έφερε αυτή η κυβέρνηση, τέθηκε ένα πλαίσιο, με το οποίο μπορούν τα φυσικά πρόσωπα να απαλλαγούν, οριστικά, από το χρέος τους και παράλληλα έθεσε ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα βρεθούν έξω από το σπίτι τους, ενώ παράλληλα θα έχουν πολύ χρόνο, προκειμένου να μπορέσουν να το ανακτήσουν, εφόσον πληρωθεί ένα μέρος τουλάχιστον της οφειλής τους».

Ο κ. Σκυλακάκης αναγνώρισε ότι «δεν υπάρχει εύκολη λύση στο πρόβλημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ειδικά για τα μη ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν και πρόσθετη περιουσία», ωστόσο, υπογράμμισε ότι με πρόσφατη τροπολογία έχουν πιεστεί τα funds να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε ρυθμίσεις κόκκινων δανείων. Υπενθυμίζεται, δε, ότι η κυβέρνηση πρόσφατα πέρασε ρύθμιση (μετά τη διαβόητη φράση του ΥΠΟΙΚ, Χρήστου Σταϊκούρα για τα… μπινελίκια με τις τράπεζες) που καθιστά υποχρεωτική την αιτιολόγηση μη συναίνεσης της ρύθμισης που προκύπτει από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού μηχανισμού και απαιτεί δημόσια ανάρτηση στην πλατφόρμα, καλώντας τράπεζες διαχειριστές δανείων να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και τις προτάσεις προς τους πολίτες.

Καμία δημοσίευση για προβολή