Πρωτοφανής καταγγελία Τσακαλώτου: Κράτη – μέλη μας εκβίασαν να περικόψουμε τις συντάξεις

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προέβη εχθες σε μια ασυνήθιστη για Ευρωπαίο υπουργό καταγγελία ότι η κυβέρνηση εκβιάστηκε από ορισμένες χώρες και υιοθέτησε (με το νόμο Κατρούγκαλου) το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. “Το μέτρο των συντάξεων το επέβαλλε το ΔΝΤ με πολύ δυσοίωνες προβλέψεις και το ψηφίσαμε γιατί κάποιες χώρες μας εκβίασαν” είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν αποκάλυψε ποιές χώρες εκβίασαν την κυβέρνηση και υπό ποίες συνθήκες ο εκβιασμός αυτός επετεύχθη, με συνέπεια η κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο – προκρούστη για τη ζωή των συνταξιούχων.

Η καταγγελία αυτή έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς εμφανίζει την κυβέρνηση να υποχωρεί όχι σε διαπραγματευτικές πιέσεις ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά σε μη κατονομαζόμενους  εκβιασμούςάλλων κρατών” και να λαμβάνει μέτρα αντίθετα προς το συμφέρον των πολιτών.

Ο υπουργός μάλιστα, σε συνέντευξή του στην  ΕΡΤ, δήλωσε ότι  “το σημαντικό είναι ότι δύο χρόνια μετά η ελληνική κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για να πείσει και τους θεσμούς και τα άλλα κράτη – μέλη ότι δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, αλλά και ότι έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε τα αντίμετρα”.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Είτε η κυβέρνηση νομοθέτησε υπό το κράτος εκβιασμών, είτε ο υπουργός δεν λέει την αλήθεια επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη βάναυση οικονομική πολιτική που ακολούθησε και το όψιμο (εκλογικό) ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους, με συνέπεια να εκθέτει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να διευκρινήσει υπό ποίες συνθήκες επέβαλε κατα συρροή στην κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίζει την περικοπή των συντάξεων στη Βουλή, ακόμα και λίγους μήνες πρίν, επιχειρώντας να μας πείσει ότι πρόκειται για μέτρο διαρθρωτικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Γιατί ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος και η αρμόδια υπουργός Κυρία Αχτσιόγλου έχουν υποστηρίξει και υπογράψει φέτος στην εισηγητική τους έκθεση στο “μεσοπρόθεσμο”, ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων (δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά) είναι και “διαρθρωτικό” και “αναπτυξιακό”. Και έχουν επιχειρηματολογήσει για αυτήν την πεποίθησή τους, οδηγώντας την κυβερνητική πλειοψηφία να αποδεχτεί και να ψηφίσει για άλλη μια φορά την περικοπή των συντάξεων.

Πρέπει να γνωρίζουμε: Η κυβέρνηση παίζει θέατρο υπό το κράτος εκβιασμού ή εκ πεποιθήσεως;

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή