Πρωτογενής τομέας: H συμβολή του στην οικονομία και οι προκλήσεις

     

    Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί : Bασικό πυλώνα  της Ελληνικής οικονομίας, μιας και η χώρα μας εξαιτίας του Μεσογειακού της κλίματος μπορεί να εξελίξει σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες τις Ευρώπης (πχ τις Σκανδιναβικές) την καλλιέργεια των αγροτικών προϊόντων. Δεν έχει αναπτύξει όμως το μέγιστο των δυνατοτήτων.

    Καθοριστικός  παράγοντας : Στην μετεξέλιξη του πρωτογενή τομέα διαδραμάτισε η ένταξη της χώρας μας  στην Ε.Ε,  καθώς από τότε  άρχισε να τηρείται μια σειρά συγκεκριμένων κανόνων σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά  πρότυπα,  τα οποία αφορούν τόσο την λειτουργία του αγροτικού τομέα όσο και την προώθηση των προϊόντων στο εξωτερικό.

    Η Συμβολή  του πρωτογενή  τομέα στην Οικονομία: Ο αγροτικός τομέας το 2019  συνέβαλε στο ΑΕΠ σε ποσοστό κοντά στο 4 % έναντι 6% περίπου προ κρίσης, ενώ τουλάχιστον  12% του εργατικού δυναμικού της  χώρας απασχολείται στον κλάδο αυτό.  Παρακολουθώντας  τα προηγούμενα έτη διαπιστώνει κανείς  πως  υπάρχει μια πτωτική τάση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η οποία επηρέασε και τις εξαγωγές  των αγροτικών προϊόντων.

    Πώς επηρεάστηκαν οι αγρότες από την κρίση: Κατά την  κορύφωση της Ελληνικής κρίσης, η μειωμένη εγχώρια ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα τον χαμηλότερο τζίρο για τους επαγγελματίες του κλάδου. Αυτό το γεγονός, αύξησε το ενδιαφέρον των αγροτών για την πραγματοποίηση περισσότερων  εξαγωγών. Σκοπός τους ήταν  η αντιστάθμιση των χαμένων κερδών από την εγχώρια αγορά.

    Τι συνέβη: O όγκος των εξαγωγών στον τομέα των αγροτικών προϊόντων σημείωσε αύξηση. Τα κέρδη όμως για τους παραγωγούς κατά τα έτη της κρίσης,  δεν ήταν ανάλογα της αύξησης του όγκου τους. Αυτό συνέβη γιατί  πολλοί παραγωγοί διέθεσαν το εμπόρευμα τους στο εξωτερικό σε χαμηλότερες τιμές από τις προβλεπόμενες, ώστε να μην μείνουν απούλητα εξαιτίας της μειωμένης εγχώριας ζήτησης που μείωσε την  κατανάλωση .

    Oι μελλοντικές προκλήσεις: Ένα πρόβλημα που θα επηρεάσει την γεωργική παραγωγή είναι η αύξηση της ρύπανσης καθώς και η κλιματική αλλαγή. H συγκέντρωση Co2 στην ατμόσφαιρα συνεχώς αυξάνεται, και αυτό επηρεάζει τα επίπεδα της θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Οι κλιματική αλλαγή θα καταστήσει δυσκολότερες τις συνθήκες που απαιτούνται στην γεωργική παραγωγή.

    Τι πρέπει να γίνει:  Οι περισσότερες αγροτικές μονάδες είναι μικρού τύπου.  Το 50% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων  είναι μέχρι 20 στρέμματα και δεν έχουν την δυνατότητα να παράγουν  μεγάλες ποσότητες ,  ώστε  να καλύψουν και παραγγελίες του εξωτερικού. Για να τονωθεί το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων, είναι απαραίτητη η συνεργασία  των μικρών αγροτικών μονάδων έτσι ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους αλλά και να ανταλλάξουν  τεχνογνωσία.  Εξάλλου είναι κάτι που επεσήμανε και ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Σκρέκας,  ο οποίος σε συνάντηση του με εκπροσώπους του πρωτογενή κλάδου,  παρότρυνε τους αγρότες να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα.

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή