“Πρόβα τζενεράλε” Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Στο επίκεντρο τα μεγάλα έργα. Το “πακέτο της ΔΕΘ”, η επενδυτική βαθμίδα και οι μεταρρυθμίσεις

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια “πρόβα τζενεράλε” της παρουσίας του στην 87η ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Κύριο θέμα στις συναντήσεις του με τους δημόσιους λειτουργούς της Β.Ελλάδας, τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς είναι τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Μακεδονία, ενόψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της

Ο πρωθυπουργός μαζί με στενούς του συνεργάτες έφτασε στις 09:55 στο Διοικητήριο όπου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης και η πρώτη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄και Β΄εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Το “πακέτο της ΔΕΘ” και οι μεταρρυθμίσεις

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του στη ΔΕΘ, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι αυτή θα επικεντρωθεί στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και επιδιώκει η κυβέρνηση, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο το το “οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ” που συνηθίζεται να ανακοινώνουν οι πρωθυπουργοί κάθε Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι βασικές της προεκλογικές εξαγγελίες σε ότι αφορά την ενίσχυση του εισοδήματος, την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας και την ενίσχυση των πιο ευάλωτων, της οικογένειας και της νέας γενιάς, πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την επανεκλογή της τον περασμένο Ιούνιο. Συνεπώς αποθαρρύνει όσους σπεύδουν να μιλήσουν και να γράψουν για νέα “πακέτα” και “επιδόματα” στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Στη φάση αυτή, λένε, χωρίς να αποκλείονται οριακά μέτρα και παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα και εισοδηματικής ισορροπίας, όταν και όπου χρειάζεται, προτεραιότητα είναι η συνέχιση της ισχυρής ανάπτυξης, “που είναι απαραίτητη προϋπόθεση συλλογικής ευημερίας”, η δημοσιονομική ισορροπία, “που δεν πρόκειται ποτέ η κυβέρνηση να τη θέσει σε αμφισβήτηση”,  αλλά και η σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Η επενδυτική βαθμίδα και οι μεταρρυθμίσεις

Με την προ των πυλών – πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να έχει επιτευχθεί και πρίν τη ΔΕΘ –  ο πρωθυπουργός θα σταθεί στους άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που “εγγυώνται σταθερότητα και ανάπτυξη” απευθυνόμενος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ακροατήριο.

Παράλληλα, όμως, θα σταθεί στη μεταρρυθμιστική πολιτική του και στην προώθηση των αλλαγών που χρειάζεται το κράτος, με έμφαση την αξιολόγηση και την αποτελεσματικότητα. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι:

  • Οι αλλαγές και η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης (βλ. σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανές στήλες)
  • Οι αλλαγές στο δημόσιο και η ενίσχυση του ρόλου των επιτελικών στελεχών των δημοσίων υπηρεσιών
  • Η περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους και η απλοποίηση των διαδικασιών στις σχέσεις δημοσίων υπηρεσιών και πολίτη
  • Οι αλλαγές στην Υγεία και το νοσοκομειακό χάρτη της χώρας
  • Οι αλλαγές στην Παιδεία με έμφαση τα καλύτερα δημόσια Πανεπιστήμια και την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημιακών μονάδων σε συνεργασία με επώνυμα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
  •  Οι αλλαγές στις οικονομικές συναλλαγές με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί διεξοδικά και στην πρόσφατη δραματική εμπειρία των πυρκαγιών, όπου θα παρουσιάσει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα πυροπροστασίας και αναδάσωσης που θα αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και των πυροσβεστών.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή