Νέο πραξικόπημα στην Αφρική. Αξιωματικοί κατέλαβαν την εξουσία στη Γκαμπόν. Ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

FILE - French Barkhane forces patrol the streets of Timbuktu, Mali, Sept. 29, 2021. French President Emmanuel Macron is to unveil on Monday Feb.27, 2023 his country's changing economic and military strategy in Africa in the coming years, as France's influence substantially declines on the continent. Macron is expected to call for a more balanced partnership with African nations, in a speech before he begins Wednesday an ambitious African trip to Gabon, Angola, the Republic of Congo and Congo. (AP Photo/Moulaye Sayah, file)

 

 

 

Ομάδα ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Γκαμπόν εμφανίστηκε στην εθνική τηλεόραση τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και δήλωσε ότι κατέλαβε την εξουσία, λίγο μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων των εκλογών που έδιναν τη νίκη και τρίτη θητεία στον πρόεδρο Αλί Μπονγκό.

Οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν τις εκλογές και “καταλύουν όλους τους θεσμούς της Δημοκρατίας”, έχοντας αποφασίσει να βάλουν “τέλος σε αυτό το καθεστώς”, εννοώντας την επί 56 έτη κυριαρχία της οικογένειας Μπόνγκο στην Γκαμπόν.

Η Γκαμπόν είναι η έκτη χώρα της Αφρικής όπου γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα (κατά σειρά το όγδοο από το 202) ενώ προηγήθηκαν το Μαλί (δύο φορές), η Μπουρκίνα Φάσο (επίσης), η Γουινέα, το Τσαντ και, μόλις τον περασμένο μήνα, ο Νίγηρας.

  • Νωρίτερα χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Τολέδο, είχε δηλώσει “αυτό που συμβαίνει στη Δυτική Αφρική είναι μεγάλο ζήτημα για την Ευρώπη” και είχε τονίσει πως  αν επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση πραξικοπήματος στην Γκαμπόν (ΣΣ: που τελικά πραγματοποιήθηκε) τότε αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή”

Η ανακοίνωση του πραξικοπήματος

Η ομάδα των αξιωματικών του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας της Γκαμπόν εμφανίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης, που έχει την έδρα της δίπλα στο κτήριο της προεδρίας, και ένα μέλος της ανέγνωσε ανακοίνωση που κάνει λόγο για διακυβέρνηση “ανεύθυνη” και “απρόβλεπτη”, που οδηγούσε “σε διαρκή επιδείνωση της κοινωνικής συνοχής” και “σε χάος”, προσθέτοντας “εν ονόματι του λαού της Γκαμπόν αποφασίσαμε να υπερασπίσουμε την ειρήνη βάζοντας τέλος σε αυτό το καθεστώς”.

Η ομάδα των αξιωματικών, που αυτοαποκαλείται “Επιτροπή μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών”, διαβεβαίωσε πως εκπροσωπεί όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων και το σύνολο των σωμάτων ασφαλείας.

Οι εκλογές της 26ης Αυγούστου και τα αποτελέσματά τους “ακυρώνονται”, είπαν.

“Όλοι οι θεσμοί της δημοκρατίας καταλύονται, η κυβέρνηση, η Γερουσία, η Βουλή, το Συνταγματικό Δικαστήριο. Καλούμε τον πληθυσμό να μείνει ήρεμος (…) και διαβεβαιώνουμε προς είμαστε προσηλωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεων της Γκαμπόν έναντι της διεθνούς κοινότητας”. Οι πραξικοπηματίες έκαναν επίσης γνωστό πως κλείνουν τα σύνορα “μέχρι νεοτέρας διαταγής”.

Ανάμεσα στους αξιωματικούς είναι μέλη της προεδρικής φρουράς, του τακτικού στρατού και της αστυνομίας.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσαν πως καθώς ανακοίνωναν το πραξικόπημα οι στρατιωτικοί, ακούγονταν σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα Λιμπρεβίλ. Παράλληλα, κόσμος έχει βγει στους δρόμους για να πανηγυρίσει.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό, στην εξουσία 14 χρόνια, εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές εξασφαλίζοντας το 64,27% των ψήφων και επικρατώντας του αντιπάλου του Αλμπέρ Οντό Οσά, ο οποίος έλαβε το 30,77%.

Ο Μπόνγκο ήταν υποψήφιος για το Δημοκρατικό Κόμμα της Γκαμπόν (PDG), το κόμμα που ιδρύθηκε από τον πατέρα του, Ομάρ Μπόνγκο, ο οποίος ηγήθηκε της Γκαμπόν από το 1967 έως το 2009. Μετά το θάνατό του, ο γιος του, τότε υπουργός Άμυνας, πήρε τη θέση του ως πρόεδρος και έχει ήταν στην εξουσία από τότε.

Καταγγελίες για νοθεία

Ο Αλμπέρ Οντό Οσά κατήγγειλε “νοθεία από το στρατόπεδο Μπονγκό” δυο ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες το Σάββατο, δηλώνοντας πως νικητής ήταν ο ίδιος.

Η πλευρά του απαίτησε προχθές Δευτέρα από τον κ. Μπονγκό να οργανώσει “χωρίς αιματοχυσία” τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Το Σάββατο, το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης είπε ότι οι εκλογές ήταν μια “απάτη που ενορχηστρώθηκε από τον Αλί Μπόνγκο και τους υποστηρικτές του” μετά τη διακοπή πρόσβασης στο διαδίκτυο και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης France 24, RFI και TV5 Monde απαγορεύτηκε να μεταδίδουν ειδήσεις επίσης, κατηγορούμενα για “έλλειψη αντικειμενικότητας και ισορροπίας… σε σχέση με τις τρέχουσες γενικές εκλογές”, δήλωσε η κυβέρνηση.

Η έλλειψη διεθνών παρατηρητών, η αναστολή ορισμένων ξένων εκπομπών και η απόφαση των αρχών να κόψουν την υπηρεσία διαδικτύου και να επιβάλουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, μετά την ψηφοφορία που είχε εγείρει ανησυχίες για τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας.

“Γνωρίζουμε επίσης ότι το Διαδίκτυο είναι ακόμα κλειστό. Έκλεισε το Σαββατοκύριακο και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας”, είπε δημοσιογράφος του Αλ-Τζαζίρα. “Έτσι, οι άνθρωποι φοβούνται πολύ”. “Είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους στη Γκαμπόν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να γνωρίζουν τι συμβαίνει”, πρόσθεσε.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή