“Προβοκάτσιες” σε τεντωμένο σκοινί. Μπάιντεν: Η Ρωσία θα κτυπήσει το Κίεβο τις επόμενες ημέρες.

Oi ΗΠΑ θα στείλoυν στον Oυκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών

 

Σε δεύτερο κατά σειρά – μέσα σε λίγα 24ώρα  – διάγγελμά του, ο Τζο Μπάιντεναναφέρθηκε στις πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και οι σύμμαχοι στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν θα εισβάλει, αλλά έχει περικυκλώσει την Ουκρανία».

  • «Θεωρούμε ότι ο Πούτιν έχει πάρει τις αποφάσεις του», υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε πως οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, η Ρωσία θα κτυπήσει το Κίεβο τις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε για άλλη μία φορά τη Ρωσία ότι αν επιτεθεί στην Ουκρανία «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να στείλει στρατό στην Ουκρανία. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ενωμένοι, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να τους διχάσει.

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τη ρωσική πλευρά και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση. «Εάν η Ρωσία συνεχίσει τα σχέδιά της θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό πόλεμο», τόνισε.

Παράλληλα, είπε ότι «υπενθυμίζει στη Μόσχα ότι δεν είναι αργά για να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν

 

Πριν τις δηλώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες και το ΝΑΤΟ και για τον λόγο αυτό καθυστέρησε να ανέβει στο βήμα.

Στο κόκκινο η ανατολική Ουκρανία

Οι προσδοκίες περί αποκλιμάκωσης που είχαν δημιουργηθεί έπειτα από τη συνάντηση Πούτιν – Σολτς στη Μόσχα έμελλε, μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα, να υποχωρήσουν μπροστά στις «φωτιές», στις εκρήξεις και στις κλιμακούμενες αλληλοκατηγορίες μιας νέας κλιμάκωσης, εστιασμένης ειδικά στο – ούτως ή άλλως ανοιχτό εδώ και οχτώ χρόνια – μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.

Εάν πιστέψουμε όσα υποστηρίζει η Δύση (ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ, το Λονδίνο κ.ά.), τότε η Ρωσία όχι μόνο δεν απέσυρε στρατεύματα από τα σύνορά της με την Ουκρανία τα περασμένα 24ωρα όπως υποστήριζε ότι θα κάνει αλλά αντιθέτως τα έχει αυξήσει στέλνοντας και άλλα εκεί, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ να υποστηρίζει σήμερα «ότι η Ρωσία έχει πιθανόν συγκεντρώσει 169.000 με 190.000 στρατιώτες… από 100.000 που είχε εκεί στις 30 Ιανουαρίου».

ΗΠΑ: “Κυνικός ελιγμός” η δήθεν αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων

Στο μεταξύ, “κυνικό ελιγμό” χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την ανακοίνωση εκκένωσης περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και τη μεταφορά των πολιτών στη Ρωσία, θεωρώντας ότι εντάσσεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επίθεσης από τη Μόσχα.

Από την πλευρά της, η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας υποστήριξε χθες ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά σε εγκαταστάσεις υποδομής στο Ντόνετσκ που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες. Τα εκρηκτικά φαίνεται ότι έχουν τοποθετηθεί ως προετοιμασία για μια “επίθεση false flag”, για την οποία θα κατηγορηθεί η Ουκρανία, ανέφερε το Κίεβο.

Μόσχα:οι στρατιωτικές μονάδες μας αποχωρούν σταδιακά

Την ίδια ώρα, η Μόσχα συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές μονάδες που είχε αναπτύξει στα σύνορα με την Ουκρανία αποχωρούν σταδιακά, ωστόσο από την πλευρά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, Μάικλ Κάρπεντερ, ανέφερε σε σύνοδο του Οργανισμού ότι στην περιοχή βρίσκονται έως και 190.000 ρώσοι στρατιώτες.

Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν κάλεσε και πάλι τη Ρωσία “να εγκαταλείψει την οδό του πολέμου”. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησε πάντως να συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ την επόμενη εβδομάδα για νέες συνομιλίες στο ουκρανικό, διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες για μια διπλωματική λύση στην κρίση.

Σόλτς: δεν θα μπει στο ορατό μέλλον η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Το γεγονός ότι δεν τίθεται στο ορατό μέλλον ζήτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε, απαντώντας σε ερώτηση της “Καθημερινής” (Γιάννης Παλαιολόγος), ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Ε.Ε.-Αφρικανικής Ένωσης, ο κ. Σολτς ρωτήθηκε από την «Κ» αν θεωρεί ότι κάποια δήλωση περί ουδετερότητας της Ουκρανίας όσον αφορά τον αμυντικό της προσανατολισμό θα κατεύναζε τον Ρώσο πρόεδρο ή αν οι επιδιώξεις του είναι πιο μαξιμαλιστικές.

Ο κ. Σολτς απάντησε στα αγγλικά: «Βρισκόμαστε πλέον σε μία πολύ κρίσιμη κατάσταση. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχει λάβει χώρα μία πολύ εντατική συγκέντρωση δυνάμεων… Είμαστε προετοιμασμένοι αν υπάρξει μία στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες, θα αντιδράσουμε ενωμένα, με κυρώσεις που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις ΗΠΑ και από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Και θα είναι πολύ σφοδρές.

Από την άλλη, επειδή δεν έχει νόημα να μιλάμε μόνο για αυτήν την πλευρά, εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα μέσω του διαλόγου και των συνομιλιών ώστε να αποφύγουμε μία τέτοια κατάσταση. Όπως ξέρετε, έχει υπάρξει απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στα αιτήματα της Ρωσίας, και τώρα έχουμε την αντίδραση [σε αυτήν την απάντηση]». Ο καγκελάριος ανέδειξε ότι, παρά το χάσμα που παραμένει, αμφότερες οι δύο πλευρές αναφέρονται στα κείμενα που ανταλλάσσουν στην ανάγκη να συνεχιστούν οι διπλωματικές επαφές.

Επί της ουσίας του ερωτήματος, είπε: «Είναι σαφές ότι δεν θα συμφωνήσουμε πότε με την άποψη ότι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ δεν θα είναι πια η πραγματικότητα της Συμμαχίας μας. Το μοναδικό άλλο γεγονός είναι ότι όλοι γνωρίζουν η ένταξη της Ουκρανίας δεν είναι στο πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες, μήνες ή χρόνια. Άρα αυτός δεν είναι ένας καλός λόγος για όλη αυτήν την κλιμάκωση». Ο καγκελάριος έκλεισε την απάντησή του λέγοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες να αποτραπεί μία στρατιωτική σύρραξη, που θα είχε ολέθριες συνέπειες.

Καμία δημοσίευση για προβολή