Προϋπολογισμός: Αυτό είναι το οικονομικό σχέδιο για το 2023. Το ΑΕΠ, ο πληθωρισμός και το μαξιλάρι 1 δισ. για νέα μέτρα στήριξης

ΤΠροϋπολογισμός: Αυτό είναι το οικονομικό σχέδιο για το 2023

Το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για το 2023 αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και διεθνούς αβεβαιότητας.

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού χαρακτηρίζεται τόσο από τις μεταβολές που προβλέπει στα βασικά μεγέθη της οικονομίας – κυρίως εξαιτίας του πληθωρισμού – όσο και από την πρόβλεψη ενός μαξιλαριού ασφαλείας ύψους 1 δισ. Ευρώ για την κάλυψη αναγκων νέων μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας.

O προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εναρμονισμένος με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προσγειώνουν την ανάπτυξη και ανεβάζουν τον πληθωρισμό για τον επόμενο χρόνο, ενώ η χώρα μας θα πρέπει να δείξει ότι ανθίσταται στα παγκόσμια κύματα που ξεπροβάλουν μπροστά της.

  • Όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, το 2022 η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου και τον τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη και τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023». Και προσθέτει: «φυσικά, δεν παραβλέπουμε ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές, γεμάτο υψηλές αβεβαιότητες, ανοδικούς κινδύνους, νέες απειλές και μεγάλη μεταβλητότητα, επηρεάζοντας και τη χώρα μας».

Το ρεαλιστικό σενάριο

Με βάση το ρεαλιστικό δυσμενές σενάριο, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι, η οικονομία θα διαγράψει μία καλή πορεία εφέτος, και επιβράδυνση το 2023.  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο θα αναφέρει για  εφέτος ότι η  ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί  με ποσοστό κοντά στο 5,5%-5,8%,έναντι 5,3% πρόβλεψης στο προσχέδιο.

Για τον επόμενο χρόνο, καταγράφεται επιβράδυνση, όμως όχι όμως ύφεση, και εκτιμάται ρυθμός χαμηλότερος από την εκτίμηση 2,1% του προσχεδίου. Στο κρίσιμο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών, αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα ίσως λίγο χαμηλότερο από το κοντά στο 1,7% του ΑΕΠ ( προσχέδιο), ενώ το 2023 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 0,7%.

Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη το 2023

Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 10% εφέτος, από αρχική πρόβλεψη 8,8%, όπως, επίσης, και για το 2023, κοντά στο 4-5% (από αρχική πρόβλεψη 3%. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε   κατά 13 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2021,  εφέτος θα υποχωρήσει κατά επιπλέον 25 μονάδες του ΑΕΠ και το 2023 ακόμη 10 μονάδες του ΑΕΠ.   Δηλαδή, εφέτος θα είναι στο 169,1% και  για το 2023 θα πέσει στο 161,6% του ΑΕΠ.

 Στην τελευταία έκθεση (φθινοπωρινές προβλέψεις) η Κομισιόν είχε αναθεωρήσει προς το πάνω το ΑΕΠ και «βλέπει» μεγέθυνση το 2022 κατά 6%, κοντά στην εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Κατεβάζει όμως την ταχύτητα για το 2023, σε μόλις 1%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί  εφέτος στο 10%, ενώ την επόμενη χρονιά δεν θα αποκλιμακωθει και θα επιμείνει στο 6%.  Για τον επόμενο χρόνο η χώρα μας θα περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2024, από έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ εφέτος.

 

Περισσότερες Ειδήσεις
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή