Πυκνώνουν οι “αναλύσεις” στις ΗΠΑ για “έξοδο διαφυγής” από τον πόλεμο της Ουκρανίας και την κρίση στην καρδιά της Ευρώπης

Όπως έχει ήδη γράψει το economico.gr, ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει προβληματίσει ουκ ολίγους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι ο πόλεμος θα τραβήξει σε μάκρος και ότι οι συνέπειές του, ιδιαίτερα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες προσεγγίζουν επικίνδυνα όρια.

Τώρα ένας ακόμα Αμερικανός ειδήμονας εκφράζει τις ενστάσεις του για τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ διαχειρίζονται τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, παρά την αισιοδοξία που εκπέμπει η Ουάσινγκτον, αλλά και το Κίεβο, ότι ένας νέος υπουργός Άμυνας, μια ενθαρρυντική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε βοήθεια θα έχουν αντίκτυπο στον πόλεμο.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, σε μια ενημέρωση την Τετάρτη στο Κίεβο, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν παρουσίασε ένα πακέτο βοήθειας ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, δήλωσε ότι όποιος πιστεύει ότι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ δεν θα σταθούν μαζί “μέχρι το τέλος της νίκης, σήμερα … έλαβαν ένα νέο μήνυμα ότι κάνουν λάθος“. Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν είπε ότι η πρόοδος με την αντεπίθεση της Ουκρανίας επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και ότι το νέο πακέτο βοήθειας “θα συμβάλει στη διατήρησή της και στην ανάπτυξη περαιτέρω δυναμικής“.

“Οι Ουκρανοί έχουν μεγάλο πρόβλημα”

Ωστόσο, ένας από τους ειδικούς που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, τόσο επιχειρησιακά, όσο και πολιτικά, ο Στίβεν Μάγιερς, πρώην βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ειδικός σε θέματα Ρωσίας, σημειώνει ότι η “γραμμή” της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ότι η Ουκρανία κερδίζει και ότι η Ρωσία πρέπει να υποχωρήσει στη Δύση ή να γίνει “υποτελής της Κίνας“.

Ο Μάγιερς λέει ότι ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ, ένα χτύπημα στην πλάτη από τον Μπλίνκεν και το τελευταίο πακέτο βοήθειας δεν θα αλλάξουν δραματικά τον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον του πολύ μεγαλύτερου γείτονά της. “Δεν υπάρχει αποτελεσματική εναλλακτική στρατηγική διαθέσιμη στους Ουκρανούς“, δήλωσε ο Μάγιερς. “Οι Ουκρανοί έχουν μεγάλο πρόβλημα“.

“Οι Ευρωπαίοι χρειάζονται μια έξοδο κινδύνου”

Τόνισε ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν “τσιμπήματα” και ειδήσεις για την ανάκτηση εδαφών για να επιδείξουν πρόοδο στη Δύση – αλλά είναι λιγότερο διαφανείς για το κόστος σε ουκρανικές ζωές. “Δεν μιλούν για τις αντεπιθέσεις των Ρώσων, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να κερδίσουν ή να κρατήσουν έδαφος στη ζώνη θανάτου και είναι ειδικοί στο να στήνουν παγίδες“, είπε, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές επιδρομές στο ρωσικό έδαφος συνήθως αφορούν σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σπάνε παράθυρα πολυκατοικιών στη Μόσχα.

Αντιθέτως, σημείωσε, μια ρωσική επίθεση με ρουκέτα στην πόλη Kostiantynivka της ανατολικής Ουκρανίας έπληξε αγορά στο κέντρο της πόλης, σκοτώνοντας 17 πολίτες λίγες ώρες μετά την άφιξη του Μπλίνκεν στο Κίεβο. Η Ουκρανία και η Δύση χρειάζονται επειγόντως μια στρατηγική εξόδου, δήλωσε ο Μάιερς. “Η Ευρώπη έχει μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα από εμάς. Η Γερμανία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να επωμιστούν περισσότερο οικονομικό βάρος. Χρειάζονται μια έξοδο κινδύνου“.

“Τα πράγματα δεν πάνε πουθενά”

Από την πλευρά του, ο Σον Μακ Φέιτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Syracuse και συνεργάτης στο think tank Atlantic Council, αν και συμφώνησε με την αλλαγή του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς την καθιστούσαν επιβελημένη, εντούτοις, εκτίμησε ότι τέτοιες κινήσεις δεν θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου. Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βασίστηκαν σε τακτικές συμβατικού πολέμου στο Βιετνάμ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν – και έχασαν.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει τακτική στην Ουκρανία. Η Ρωσία έκανε τα ίδια λάθη νωρίς στην Ουκρανία με τον ατυχή αιφνιδιασμό της προς το Κίεβο, δήλωσε , επισημαίνοντας ότι τώρα το Κρεμλίνο βασίζεται σε πιο σύγχρονα εργαλεία πολέμου, όπως ο έλεγχος της πληροφόρησης και τα μισθοφορικά στρατεύματα. “Τα πράγματα δεν πάνε πουθενά για την Ουκρανία“, δήλωσε ο Μακ Φέιτ. “Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται πλέον όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος με το να καταλαμβάνεις τη γη του εχθρού, να σκοτώνεις τα στρατεύματά του και να υψώνεις τη σημαία σου πάνω από την πρωτεύουσά του“.

Καμία δημοσίευση για προβολή