“Είναι πολλά τα λεφτά Πάνο”… Έρευνες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης

Έγκυρα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ασχολούνται πλέον με την ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών χρημάτων που έλαβε η κυβέρνηση για τη διαβίωση και τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα. Πρόκειται για κονδύλια ύψους 1,6 δισ. ευρώ, την διαχείριση των οποίων ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε “σκοτεινή”. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του “Politico”,η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ξεκινά έρευνα για το θέμα. Η έρευνα αφορά σε “ενδεχόμενες παρατυπίες στην παροχή τροφίμων για πρόσφυγες στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση από την ΕΕ”, ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τη γενική διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, το 2017, ανέφερε ο εκπρόσωπος της OLAF.

Η έρευνα αυτή – σύμφωνα με το “Politico” – έρχεται σε συνέχεια της κράτησης τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» μετά από μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σχετικά με δημοσίευμα που αναφέρεται στην κακή διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για κέντρα υποδοχής μεταναστών.

O εκπρόσωπος της OLAF είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του για το θέμα.«Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, δηλώνει, η OLAF δεν μπορεί να κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο. Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το θέμα δεν σημαίνει ότι όποια πρόσωπα εμπλέκονται έχουν διαπράξει κάποια παρατυπία ή απάτη, πρόσθεσε με διπλωματική ευγένεια, διευκρινίζοντας ότι το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρόσωπα ή οργανισμοί έχουν αναγκαστικά διαπράξει παρατυπίες ή απάτες».

Πέρυσι η ΜΚΟ SolidarityNow ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διεξαγάγει έρευνα για πιθανή κακοδιαχείριση χρημάτων που προορίζονταν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ τόνιζε ιδιαίτερα τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα και το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε λάβει σημαντικά κονδύλια από τις Βρυξέλλες για να βελτιώσει το σύστημα ασύλου.

Σοβαρές ενδείξεις σκανδάλου βλέπει η ΝΔ

Από αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνεται η ξεκάθαρη δήλωση εκπρόσωπου της OLAF ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν ξεκίνησε τώρα και δεν συνδέεται με τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο αλλά διενεργείται έπειτα από πληροφορίες που της διαβίβασε το 2017 η γενική διεύθυνση μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν. Και, όπως σημειώνουν, «μια υπηρεσία όπως η OLAF ποτέ δεν ξεκινά μια έρευνα απλώς και μόνο βάσει δημοσιευμάτων, παρά μόνο αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων».

Η έρευνα της OLAF που έφερε στη δημοσιότητα το περιοδικό Politico είναι εν γνώσει κοινοτικών αξιωματούχων όπως επιβεβαίωσαν πηγές των Βρυξελλών με τις οποίες μίλησε το protothema.gr. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο Πάνος Καμμένος θεωρείται «αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει ελεγχθεί και κατά το παρελθόν, έπειτα από ανάλογες καταγγελίες για τα κονδύλια του προσφυγικού, και έχει βρεθεί «καθαρός»

Η ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής

Στο μεταξύ, σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου επισημαίνεται η αδράνεια της κυβέρνησης “ενώπιον της πρωτοφανούς και σκανδαλώδους σπατάλης“.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου στην ερώτησή του, που απευθύνεται σε πλειάδα συναρμόδιων υπουργών, “η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη χορηγήσει στην Ελλάδα από το 2015 βοήθεια ύψους 1.6 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ταυτόχρονα, η Τουρκία, κατά το ίδιο διάστημα, έχει λάβει 3 δις ευρώ για τα 3 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της. Άρα, σχηματικά, στην Ελλάδα έχουν μέχρι σήμερα διατεθεί ως βοήθεια 23.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα , ενώ στην Τουρκία 1.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα».

[more]

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου «πληθαίνουν, δε, οι καταγγελίες για κατασπατάληση κοινοτικών πόρων στη διαχείριση του προσφυγικού, όταν στην Ελλάδα τα 1,6 δις ευρώ καλύπτουν τις ανάγκες 65.000 – 70.000 προσφύγων που παραμένουν σήμερα στην Ελληνική επικράτεια, σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, όπως αυτές που διαπιστώνουμε καθημερινά στο ΚΥΤ της Μόρια, αλλά και σε άλλα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας».

«Επειδή πλέον στη Μόρια υπάρχει μια εκρηκτική ανθρωπιστική κρίση και σε πολλά νησιά του Αιγαίου μια συνεχής εντεινόμενη κοινωνική κρίση, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποιο είναι το μέρος του ποσού από το σύνολο του 1,6 δις ευρώ που διοχετεύθηκε απευθείας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ;

Ποιο είναι το μέρος του ποσού αυτού το οποίο διαχειρίσθηκε καθένα από τα ερωτώμενα Υπουργεία;

Ποιο είναι το μέρος του ποσού αυτού το οποίο έχει διατεθεί μέχρι σήμερα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και για ποιες συγκεκριμένες δράσεις;

Με ποιους εθνικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς τα ερωτώμενα Υπουργεία παρακολουθούν την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και σε ποιες περιπτώσεις διαπίστωσαν κατασπατάληση πόρων;

Πως είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να αδρανεί ενώπιον της πρωτοφανούς και σκανδαλώδους σπατάλης και ποιες ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα για να κινητοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ελέγχου;».

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή