" Μυστικό γεύμα" στην Αθήνα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον με στελέχη της αγοράς ενέργειας

Óôéãìéüôõðï áðü ôçí óõíÜíôçóç ôïõ õöõðïõñãïý åîùôåñéêþí Êþóôá ÖÑáãêïãéÜííç, ìå ôïí Áìåñéêáíü ïìüëïãï ôïõ áñìüäéï ãéá èÝìáôá åíÝñãåéáò ÖñÜìíóéò ÖÜíïí, Ôñßôç 6 Áõãïýóôïõ 2019 (EUROKINISSI/ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ)

Οι εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας αλλά και οι ευκαιρίες επενδύσεων ήταν το θέμα που συζητήθηκε σε γεύμα που παραχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον σε έντεκα εκπροσώπους ελληνικών και αμερικανικών εταιρειών αλλά και οικονομικών φορέων, κατά την παραμονή του στην Αθήνα.

Το γεύμα διοργάνωσε η Επιτροπή Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ήταν κλειστό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση διοργανώθηκε ενόψει της προετοιμασίας της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μάικ Πομπέο. Κάποιες πηγές μάλιστα θέλουν ο ισχυρός πολιτικός να έρχεται γύρω στον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν «Τα Νέα», συνδαιτυμόνες του κ. Φάνον από την πλευρά των οικοδεσποτών ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Κώστας Ανδρεουσόπουλος και ο γενικός διευθυντής Ηλίας Σπιρτούνιας.

Οι υπόλοιποι ήταν μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, ο διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων της Mytilineos Ιωάννης Δεσύπρης, στελέχη του ομίλου Κοπελούζου και των αμερικανικών εταιρειών General Electric και Invenergy, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς, ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Στέφανος Οκταποδάς και εκπρόσωπος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Θετικά τα μηνύματα που φτάνουν στην επενδυτική κοινότητα των ΗΠΑ

Οπως αναφέρουν  πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν την ατζέντα των συζητήσεων του γεύματος αυτού,

  • ο κ. Φάνον φέρεται να τόνισε τα θετικά μηνύματα που φτάνουν στην επενδυτική κοινότητα των ΗΠΑ από την αποφασιστικότητα που δείχνει η νέα κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδυτών και συγκεκριμένα μέσα από τις ανακοινώσεις της για τα μέτρα διευκόλυνσης εισροής ξένων κεφαλαίων.

Οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων, αφού μίλησαν συνοπτικά για τις δραστηριότητες των εταιρειών τους έδωσαν έμφαση στις business που αναπτύσσουν με τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, ο Δεσύπρης της Mytilineos, λένε πηγές, μίλησε για τις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καθώς και για την επένδυση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826 Μεγαβάτ, η οποία θα κατασκευαστεί με μηχανολογικό εξοπλισμό της General Electric.

Στις ευκαιρίες που ανοίγονται για το αμερικανικό LNG μέσω της επένδυσης του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) ανοικτά της Αλεξανδρούπολης στάθηκε το στέλεχος του ομίλου Κοπελούζου.

Ο Μπασιάς μίλησε για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, θέμα για το οποίο ο υφυπουργός Εξωτερικών έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σημειώνουν πηγές. Οι ίδιοι κύκλοι θέλουν τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ, απευθυνόμενο προς τον Φάνον, να προσκαλεί την αμερικανική εταιρεία ExxonMobil να διεκδικήσει και τις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης για τη διεξαγωγή ερευνών.

Οι δυνατότητες των αμερικανικών funds για επενδύσεις

Το βάρος του υφυπουργού Εξωτερικών όπως και των εκπροσώπων του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη διάρκεια των συζητήσεων έπεσε στις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν αμερικανικά funds καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό το χρηματοδοτικό κενό των ελληνικών εταιρειών σε επενδύσεις.

Από το μενού των συζητήσεων δεν έλειψαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ τονίστηκε πως για τα επόμενα χρόνια ο ενεργειακός τομέας μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ενεργειακές υποδομές, δίκτυα και έργα ΑΠΕ.

Στη διάρκεια του γεύματος ο Φάνον υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της εντός της Οικονομικής Ζώνης.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ