“Οχι” του πρωθυπουργού σε “βιομηχανία” Εξεταστικών Επιτροπών. “Ναι” σε συναινέσεις για μεταρρυθμίσεις

Σε δεύτερο χρόνο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών ( για Νovartis και ΔΕΗ ) καθώς η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί μείζον προτεραιότητα την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, μέσα σε κλίμα κοινωνικής ηρεμίας και όχι τοξικού πολιτικού κλίματος.

  • Επιπρόσθετα, όλες οι δημοσκοπήσεις κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αμηχανία για την αντιπολιτευτική στρατηγική η οποία αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης, αλλά και κλίμα αποσυσπείρωσης. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να προσφέρουμε στους αντιπάλους μας την ευκαιρία που αναζητούν εναγωνίως για να επιχειρήσουν να ανακάμψουν» τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Το στίγμα των προθέσεών του έδωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τη δήλωσή του ότι δεν επιθυμεί μια «βιομηχανία» Εξεταστικών στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή, ρεπορτάζ Κώστας Παπαδιόχος), στο «τραπέζι» βρίσκονται πλέον μόνον δύο υποθέσεις: Η Novartis, που την περασμένη εβδομάδα επανήλθε με ένταση στο προσκήνιο, μέσω των καταθέσεων του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, του κ. Ευ. Βενιζέλου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Αγγελή. Και η ΔΕΗ, η καθοδική πορεία της οποίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνει την παρούσα κυβέρνηση να εφαρμόσει το αμέσως επόμενο διάστημα ένα επώδυνο σχέδιο διάσωσης.

  • Παρά το γεγονός ότι οι όποιες αποφάσεις μπορεί να μεταβληθούν μετά την προ ημερών διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή, στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι η δημιουργία συναινετικού κλίματος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος, η αντίστροφη μέτρηση για την οποία ήδη ξεκίνησε.

Εσωτερικές πιέσεις λόγω και της απόπειρας εμπλοκής του Αντώνη Σαμαρά

Ειδικά στην περίπτωση της Novartis –που προκαλεί εσωτερικές πιέσεις λόγω και της απόπειρας εμπλοκής του κ. Σαμαρά– η κυβερνητική πλειοψηφία έχει ευχέρεια χειρισμών: Εξεταστική επιτροπή μπορεί να συγκροτηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς μάλιστα αποφασίστηκε η σχετική δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή. Ομως, επί της ουσίας, ακόμη και πολιτικά πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως θα ήταν άτοπο να εκκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες, ενώ ακόμη δεν έχουν αρχειοθετηθεί και τυπικά οι υποθέσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και του τέως επιτρόπου κ. Δημ. Αβραμόπουλου.

  • Εάν, πάντως, η έρευνα δρομολογηθεί, θα επικεντρωθεί στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο και στο κατά πόσον γνώστης των πιθανών χειρισμών του ήταν ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Στις μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί για την υπόθεση έχουν αναφερθεί και οι κ. Δημ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης, αλλά για ήσσονος σημασίας ζητήματα, όπως η παρουσία του πρώτου στον Αρειο Πάγο, όταν η υπόθεση ήλθε στο προσκήνιο.

Όχι Μητσοτάκη σε «βιομηχανία Εξεταστικών»

Η βούληση του πρωθυπουργού να μη μετατρέψει την παρούσα Βουλή σε «βιομηχανία Εξεταστικών» προοιωνίζεται το κλείσιμο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μίας σειράς από υποθέσεις που προκάλεσαν σκιές στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ αυτών, η πολύκροτη υπόθεση Πετσίτη, η αγορά βλημάτων από τη Σαουδική Αραβία και οι χειρισμοί στις συμβάσεις σειράς δημοσίων έργων. Επίσης, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συσταθεί με δική του πρωτοβουλία εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το «εξάμηνο Βαρουφάκη» που οδήγησε τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο, προκαλώντας, μάλιστα, τον κ. Τσίπρα να τη δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη δυνατότητα που δίδει στην αντιπολίτευση το νέο Σύνταγμα.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση καταρχήν γιατί τυχόν ποινικά αξιόποινες πράξεις που διαπράχθηκαν το διάστημα μεταξύ της πρώτης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και της υπογραφής του νέου μνημονίου, τον Ιούλιο του 2015, έχουν πλέον παραγραφεί.

  • Επιπρόσθετα, σε πολιτικό επίπεδο, οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποτιμηθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης του Ιουλίου, ενώ  το «άνοιγμα» της συζήτησης για τα μνημόνια θα πυροδοτούσε έντονες συζητήσεις για τη χρονική περίοδο που θα απασχολούσε τις εργασίες τυχόν εξεταστικής επιτροπής.

Είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία  τόνιζε πως τυχόν διερεύνηση θα έπρεπε να αφορά το πρώτο εξάμηνο της πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Γ. Βαρουφάκης. Είναι προφανές πως εάν το θέμα έλθει προς συζήτηση στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει η έρευνα να επεκταθεί χρονικά και να καλύψει τουλάχιστον την περίοδο από το 2010, όταν και η χώρα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ή και ακόμη νωρίτερα. Τέλος, ως γνωστόν, θέση του ΚΙΝΑΛ είναι πως αφετηρία τυχόν έρευνας θα πρέπει να είναι το 2004, αφού αποδίδει την παρ’ ολίγον χρεοκοπία της χώρας σε χειρισμούς της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Από το newsroom του Economico, με πληροφορίες από την Καθημερινή

Καμία δημοσίευση για προβολή