“Πήραμε πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ” πανηγυρίζει σε άψογα “Μακεδονικά” ο Ζάεφ

Όπως ανακοίνωσε, μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, η χώρα του πήρε πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη σύνοδο της Συμμαχίας στις11-12 Ιουλίου.

«Πρόκειται για ιστορικό βήμα, είμαι χαρούμενος που ζούμε αυτές τις στιγμές μαζί και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ», έγραψε σε … άψογα “Μακεδονικά” ο Ζάεφ.

Τι λέει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται προσεκτικό για το ζήτημα. «Η συμφωνία μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας εφόσον οριστικοποιηθεί και εφαρμοσθεί πλήρως και το νέο όνομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο θέμα της υποψηφιότητας για ένταξη στον οργανισμό. Πραγματικά ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να το κάνουμε αυτό» ανέφερε σε συνέντευξή του ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο, ο κ. Στόλτεμπεργκ ανέφερε πως αυτό εξαρτάται από το πότε θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία στα Σκόπια και εξέφρασε την ελπίδα οι ενταξιακές συζητήσεις ίσως να μπορέσουν να αρχίσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, ή τουλάχιστον να ληφθεί η απόφαση να ξεκινήσουν, εφόσον όλα προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιασθεί σε ότι αφορά την επικύρωση της συμφωνίας και το δημοψήφισμα , αργότερα φέτος.

Η κόντρα με τον Ιβάνοφ

[more]

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται αισιόδοξη για τις εξελίξεις. Η πολιτική κρίση, ωστόσο, στη γειτονική χώρα, συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός του γειτονικού κράτους απείλησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι σε περίπτωση που εμποδίσει το δημοψήφισμα, θα κινηθούν οι διαδικασίες για την αποπομπή του. Απαντώντας, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του.

Επικύρωσε η Βουλή

Χθές η Βουλή των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού και τον καθορισμό της χρήσης των όρων «Μακεδονία», ¨Μακεδονικό»κλπ. Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ, από τους 120 βουλευτές, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) να απέχει από τη συνεδρίαση.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η επικύρωση ανοίγει το δρόμο προκειμένου η γειτονική χώρα να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., καθώς και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Δεσμευτικό το δημοψήφισμα

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό, που σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει αλλά αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζάεφ εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

[/more]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή